Hrvatska pobijedila Nigeriju

Hrvatska reprezentacija SP je otvorila pobjedom 2:0

16.06.2018., Arena Baltik, Kalinjingrad, Rusija - Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., skupina D, 1. kolo, Hrvatska - Nigerija. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 2-0 (1-0) protiv Nigerije u Kalinjingradu započela je svoj nastup u skupini D na Svjetskom prvenstvu. Prvi pogodak za Hrvatsku bio je autogol Oghenekara Eteba u 32. minuti, dok je pobjedu potvrdio Luka Modrić iz kaznenog udarca u 71. minuti.

Nakon punih 20 godina Hrvatska je nastup na Svjetskom prvenstvu započela pobjedom, tada je na startu puta prema bronci sa 3-1 svladana Jamajka, a sada su tri boda upisana protiv vrlo dobre Nigerije.

Nisu pokazali osobito kvalitetnu igru

Hrvatska je do pobjede stigla iako nije prikazala osobito kvalitetnu igru. Izbornik Zlatko Dalić odlučio je susret započeti s iznimno ofenzivnom postavom, Kramarićem na poziciji ofenzivnog veznjaka, Rebićem i Perišićem na krilima i Mandžukićem u vršku napada. Kako su im “leđa” čuvali Modrić i Rakitić, bilo je za očekivati kako će Hrvatska dominirati u posjedu lopte, a s toliko napadačkog talenta prilike za pogodak su praktički bile osigurane.

No, iako je imala veći posjed lopte Hrvatska u prvih 45 minuta ustvari nije uputila niti jedan udarac u okvir nigerijskog gola, a do pogotka je stigla nespretnom reakcijom Eteba. Stručni stožer hrvatske reprezentacije u pripremi utakmice ocijenio je kako se Nigerija loše brani od prekida, a to se pokazalo točnim u 32. minuti.

Modrić je izveo udarac iz kuta kojega je na prvoj vratnici dočekao Rebić i glavom proslijedio loptu u sredinu kaznenog prostora gdje je bio Mandžukić. Udarac glavom u padu našeg napadača najvjerojatnije bi prošao pored vratiju, ali je na putu u gol-aut lopta prošla ispod noge Eteba, promijenila smjer i završila u donjem desnom kutu nemoćnog Uzoha.

Nigerija drugo poluvrijeme započela odlučnije

Prije i poslije pogotka Hrvatska je uspjela odigrati po jednu dobru akciju koju su nepreciznim udarcima završavali Perišić i Kramarić. Perišić je tukao nogom sa 17-ak metara u 14. minuti nakon kombinacije Rebića i Mandžukića, dok je Kramarić pokušao glavom sa 10-ak metara nakon ubačaja Rakitića, no oba ta pokušaja prošla su preko grede.

Nigerija tijekom čitavog prvog poluvremena nije stvorila ozbiljniju šansu, no u nastavku su afrički predstavnici započeli daleko odlučnije. Zagospodarili su terenom u prvih 15-ak minuta i u par navrata ozbiljnije zaprijetili Subašiću. Već u 47. minuti je Balogun visoko skočio nakon kornera, ali je njegov udarac uspio blokirati Mandžukić. Prvi udarac u okvir gola gledatelji su vidjeli u 59. minuti, no pokušaj glavom Ighala lako je pokupio Subašić.

Pitanje pobjednika bilo je riješeno u 71. minuti. Branič Nigerije Ekong s dvije je ruke oko vrata obavio Mandžukića i onemogućio ga u skoku nakon ubačaja iz kuta, a brazilski sudac Ricci pokazao je na bijelu točku. Siguran izvođač bio je kapetan Modrić. U samoj završnici Kovačić je mogao i povisiti na 3-0, ali nakon što je dobro utrčao u kazneni prostor uputio je slabašan udarac sa šest-sedam metara kojega je ukrotio Uzoho.