InStat i Telegram donose tjedni statistički pregled HNL-a: Dinamova jalova dominacija je Rijekina šansa

Udružili smo se s analitičkom kompanijom i detaljno pratimo HNL

FOTO: Telegram

Protekli HNL-vikend bio je najburniji i najbogatiji pričama od svih u dosadašnjem tijeku prvenstva. Dinamo je nakon sto godina izgubio kod kuće, a Istra nakon sto godina nekog pobijedila (i odmah 3-0 u gostima); Lokomotiva je za devet minuta početkom drugog poluvremena preokrenula zaostatak od 2-0 i pobijedila Slaven 2-3; ni Rijeka, ni Hajduk nisu uspjeli odnijeti bodove s gostovanja, ali je i jedan i drugi klub (kao i Osijek, uostalom) zakinut za čisti gol, odnosno jedanaesterac.

Susret Dinama i Osijeka doista je bio derbi, barem ako je suditi po momčadskom InStat Indexu: obje momčadi zabilježile su rezultat iznad svog prosjeka i viši od svih ostalih ekipa (Dinamo 268, Osijek 261… sljedeća Lokomotiva 244).

Dominacija Dinama služi samo bildanju statistike

Rijeka je u gostima kod Cibalije podbacila ne samo rezultatski, nego i po ovom pokazatelju – njen InStat Index bio je 229 (prosjek u dosadašnjem tijeku sezone: 246), iako je uputila čak 24 udarca na gol (Hajduk 23, Dinamo 22, Osijek 6) i predvodila ligu još u kategorijama oduzetih lopti, ključnih dodavanja i dobivenih napadačkih duela. Dinamo je, pak, bio najbolji u posjedu lopte (63%), broju i točnosti dodavanja, uspješnim driblinzima te ukupno dobivenim duelima.

Takav raspored snaga zapravo je tipičan za ono što gledamo cijele sezone. Kao momčad s daleko najviše individualne kvalitete, Dinamo u svim utakmicama preuzima inicijativu – želio mu to suparnik dopustiti ili ne. Međutim, njegova dominacija prečesto je jalova i služi više bildanju individualne statistike nego postizanju rezultata.

Osijek posve zasluženo pobijedio

I ovaj put je u Momčadi kola čak pet dinamovaca (a tri Osječanina), ali – uz Fernandesa, koji se istaknuo driblinzima i udarcima na gol – radi se o kompletnoj obrambenoj liniji. To što su Sigali i Schildenfeld imali bezbroj dodavanja i puno dobivenih defenzivnih duela Dinamu baš i nije pomoglo. Također, i uz Dinamovih 63 posto posjeda te 16 udaraca na gol više od suparnika, gotovo svi se slažu u dojmu da je Osijek posve zasluženo pobijedio te mogao/trebao zabiti barem još jedan gol. Dinamo naprosto nema uređenu igru i konstantno se šlepa na razliku u individualnoj kvaliteti, što onda dolazi na naplatu kad naleti na ozbiljnu momčad poput Lyona.

Rijeka je, s druge strane, agresivna i radnička momčad, čije su odlike čvrstoća u sredini i relativno brza napadačka tranzicija. Te bi odlike mogle biti ključne ove nedjelje protiv Dinama, kod kojeg su one prečesto upravo suprotne – pogotovo nakon odlazaka Pjace i Roga, koji su drastično oslabili napadački potencijal momčadi. Od dvojice Dinamovih centarfora, Armin Hodžić je zabio dvaput u prvom kolu i nijednom poslije; Henriquez uopće još nije zabio ove sezone. Kombinirano, u 17 europskih i domaćih nastupa, odnosno 1037 minuta provedenih na terenu, njihov učinak su ona dva gola. Protiv Lokomotive.

Problematična izgradnja igre oko Ćorića

Postoji još jedan problem, a on se zove Ante Ćorić. Među 18 Dinamovih igrača (10 Rijekinih) koji su se dosad barem jednom našli u našoj Momčadi kola nema 19-godišnjeg reprezentativca, oko kojeg trener Kranjčar navodno nastoji izgraditi igru. U svojih sedam dosadašnjih ligaških nastupa nijednom se nije našao u idealnih 11.

Ne samo Lyon – i Osijek ga je proteklog vikenda prilično uspješno zakočio, a za očekivati je da bi isto moglo uspjeti i Rijekinom Mati Malešu ili Josipu Mišiću… Ako njegov učinak opet izostane, mogli bismo i ovaj put gledati beskrajna dodavanja stopera i driblinge Soudanija i Juniora, ali bez konkretnog rezultata.

No, o tom – potom. Evo tko je u Momčadi kola, formacija je ovaj put 4-1-4-1.

Momčad kola

Zvonimir Mikulić, Osijek (344)

Nakon Muzafera Ejupija i Josipa Kneževića, već treće kolo zaredom titulu Igrača kola osvaja nogometaš Osijeka – ali Mikulić je također i prvi golman koji je ostvario najviši InStat Index od svih igrača u pojedinom kolu. Skinuo je osam udaraca, imao 13 oduzetih lopti i izvrsnu distribuciju i 84-postotnu točnost u distribuciji.

Petar Stojanović, Dinamo (304)

Na poziciji desnog beka bila je proteklog vikenda opaka konkurencija, a Dinamov Slovenac bio je za nijansu statistički uspješniji od Osijekova Nikole Matasa i Rijekina Stefana Ristovskog. Zaslužio je to, između ostalog, s 8/12 dobivenih duela i 89 posto točnih dodavanja.

Leonardo Sigali, Dinamo (278)

Po subjektivnom dojmu sigurno ga ne bismo stavili ovamo (jer izmaknuo se Kneževiću prilikom ulaska u kazneni prostor i postizanja gola), ali statistički je Sigali bio jedan od dva najuspješnija stopera: čak 93 točna dodavanja (od 102), blizu vrha po dobivenim defenzivnim (9) i zračnim (7) duelima, treći proteklog vikenda po broju oduzetih lopti (12).

Gordon Schildenfeld, Dinamo (311)

Uz Sigalija najaktivniji igrač kola, što dosta govori o tome kakvu smo utakmicu gledali između Dinama i Osijeka. U top 10 po dobivenim duelima, drugi u ligi po onim defenzivnim, 16 presječenih dodavanja.

Borna Sosa, Dinamo (291)

Prvi izbor u Momčad kola za 18-godišnjeg lijevog braniča, iako je Slavenov Dino Štiglec ostvario samo za jedan bod manji Instat Index. Sosina točnost dodavanja bila je 90 posto, 5/9 točnih centaršuteva, 6/11 dodavanja u šesnaesterac, 5/5 startova na loptu.

Andrej Lukić, Osijek (279)

Stasiti stoper ovaj je put zaigrao kao defenzivni vezni i nije razočarao. Imao je 11 presječenih dodavanja i 7/13 dobivenih duela, a Dinamov Ante Ćorić se pored njega nije baš naigrao.

Marko Vešović, Rijeka (293)

Napravio najviše prekršaja (7) od svih u prošlom kolu, četiri puta pucao na gol (jednom unutar okvira), u top 10 po ključnim dodavanjima, centaršutevima i dodavanjima u kazneni prostor. Četvrti po ukupno dobivenim duelima (17), drugi u onim napadačkim i onima na zemlji, drugi po uspješnim driblinzima (osam, od 12 pokušanih).

Lovro Majer, Lokomotiva (338)

Ovaj tinejdžer ušao je na poluvremenu, zabio gol i ostvario dvije asistencije, preokrenuvši tako Slavenovo vodstvo iz 2-0 u pobjedničkih 2-3. Dodajmo da je imao i 17 dobivenih duela (isto kao i Vešović, ali s boljim postotkom) te 6/7 uspješnih startova na loptu. Spektakularno.

Josip Knežević, Osijek (268)

Drugi put zaredom u Momčadi kola. Potpisnik pobjedničkog pogotka protiv Dinama, devet oduzetih lopti, 3/4 uspješna driblinga.

Junior Fernandes, Dinamo (324)

Četvrtim izborom u Momčad kola izjednačio se s Rijekinim Ristovskim. Četiri puta pucao na gol (dvaput unutar okvira), u top 5 po ključnim dodavanjima i dobivenim duelima, odličnih 8/9 uspješnih driblinga.

Mirko Ivanovski, Slaven Belupo (295)

Iako je većinu utakmice proveo na krilu i tek kasnije ušao u špicu, stavili smo ga centralno jer je bio statistički uspješniji od bilo kojeg centarfora. Čak šest puta uspio je uputiti udarac, triput unutar okvira, a dva od tih su završili u mreži.