InStat i Telegram donose tjedni statistički pregled HNL-a: Dinamov novi klinac neočekivani heroj kola

Udružili smo se s analitičkom kompanijom i detaljno pratimo HNL

Dinamo se definitivno digao u ušao u formu. Iako to rezultatski ne baš uvjerljiva pobjeda nad Interom (2-1) i ne sugerira, o usponu svjedoče u prosjeku statistički viši rezultati nego što je to bio slučaj na samom startu sezone. Prvaku to nije donijelo bolji rezultat od 1-1 u sinoćnjoj utakmici sa Salzburgom, ali jest čak sedmoricu igrača u Telegramovoj i InStatovoj Momčadi kola – dosadašnji rekord.

InStat Indeks, statistički instrument zasnovan na matematičkom algoritmu u koji ulaze svi relevantni elementi igre pojedinca ili momčadi, ovaj put je za Dinamo bio 279 – što je znatno više od njegova dosadašnjeg prosjeka (250) – i uvjerljivo najviše u ligi.

Veliki kontrast u broju prekršaja

Sad kad je iza nas pet utakmica, možemo već polako govoriti o nekom prosjeku. Zanimljivo, RNK Split i Cibalia u međusobnom su ogledu (2-2) odigrali također znatno bolje od svog statističkog prosjeka, dok su jedine tri momčadi s InStat Indeksom nižim od svog prosjeka bile Osijek, Hajduk i Slaven Belupo. Općenito se u proteklom kolu igralo nešto bolje od dosadašnjeg prosjeka (232, prosjek 219).

Iako se ovdje prvenstveno bavimo individualnim učincima igrača, u pravilu momčadska igra izbacuje i pojedinca. Rijetko se događa da netko briljira ako ostatak ekipe ne igra dobro. Stoga i ne čudi da Split i Cibalia imaju svog predstavnika u Momčadi kola, dok ga preostala tri spomenuta kluba nemaju.

Spomenimo i veliki kontrast u broju prekršaja: utakmica Osijek – Hajduk imala ih je čak 48 (Osijek 27, Hajduk 21) i sedam žutih kartona, a Dinamo – Inter samo 15 (Dinamo 6, Inter 9), bez ijednog žutog.

Statistika Hajduka

Hajdukovim navijačima bit će zanimljivo to što je njihova momčad, nakon velikog domaćeg poraza u derbiju, odigrala bitno agresivnije protiv statistički najgrublje ekipe lige, Osijeka. Ne govorimo ovdje (samo) o prekršajima, nego o činjenici da je Hajduk prvi put ove sezone bio na samom vrhu u dvjema statističkim kategorijama koje puno govore o pristupu.

Naime, Hajdukov Indeks intenziteta duela (broj duela i presječenih dodavanja momčadi koja se brani po minuti suparničkog posjeda lopte) bio je 13,9, što je bilo najviše u ligi (za usporedbu, Dinamov je bio tek 9,6 – manje je imao samo njegov suparnik, Inter). Također, Hajduk je osvajao lopte najbliže suparničkom golu: prosječna udaljenost od vrata po osvajanju posjeda bila je 69,5 metara (prosjek lige 75,1), što sugerira relativnu uspješnost visokog presinga.

Idealna formacija za našu Momčad kola

Možda i daje naslutiti Pušnikov pristup protiv Maccabija u Europskoj ligi, iako i sam trener priznaje da je presing daleko od onoga što bi trebao biti, pa bi njegova primjena u opsežnijem obliku mogla biti vrlo riskantna i kontraproduktivna u Tel Avivu.

Kako bismo u nju uključili svu trojicu stopera koji su proteklog vikenda briljirali u ligi, idealna formacija za našu Momčad kola bila je 3-4-3. Time smo uvrstili 11 od 13 statistički najuspješnijih igrača, a izvan idealne momčadi ostali su Rijekin veznjak Filip Bradarić (InStat Indeks 288) i Splitov bočni igrač Josip Jurendić (285).

momcad_kola_03

Andrej Prskalo, Rijeka (292)

Zaključao gol protiv Lokomotive: dvije obrane, četiri presječene lopte ili centaršuta, dosta precizna distribucija lopte.

Matej Mitrović, Rijeka (319)

Postigao jedini pogodak u susretu s Lokomotivom i tome dodao 91 posto točnosti dodavanja, 15 dobivenih duela (od 21) i 11 presječenih dodavanja – u tim kategorijama našao se prvi vrhu lige prošlog vikenda.

Jure Jerbić, Cibalia (305)

Dobio 14/17 svojih duela, u onim zračnim najuspješniji proteklog vikenda u ligi (12/13). Usto i 15 presječenih dodavanja, po čemu je bio drugi u ligi, te 10 oduzetih lopti (peti u ligi).

Filip Benković, Dinamo (294)

Prvi vrhu u dobivenim defenzivnim i zračnim duelima, 11 presječenih dodavanja (peti u ligi), osam oduzetih lopti, 89 posto točnosti dodavanja.

Petar Stojanović, Dinamo (326)

Imao najviše točnih dodavanja od svih, 74, uz preciznost od 93 posto. Tri ključna dodavanja (od šest pokušanih), po čemu je bio treći u ligi. Na samom vrhu po broju točnih centaršuteva (4/8) i dodavanja u šesnaesterac (9/14).

Bojan Knežević, Dinamo (335)

Nije posebno ‘iskočio’ ni u jednoj pojedinačnoj statističkoj kategoriji, ali je gotovo u svemu bio dobar ili vrlo dobar – Dinamov ‘new kid on the block’ ostvario je all-round učinak, začinjen izvanrednom asistencijom za pogodak.

Domagoj Pavičić, Dinamo (295)

Prvi vrhu po broju točnih dodavanja (preciznost 88 posto), 100-postotna uspješnost u driblingu (4/4), 13/18 dobivenih duela.

Alexandru Matel, Dinamo (285)

Najviše uspješnih akcija (102, s 94 posto uspješnosti) od svih u ligi proteklog vikenda; drugi po broju točnih dodavanja (preciznost 94 posto), devet presječenih dodavanja, 12 oduzetih lopti (po tome drugi u ligi).

El Arabi Hillel Soudani, Dinamo (303)

Šest puta, najviše od svih, pucao na gol – od toga su tri udarca bila unutar okvira gola, a jedan je završio i u mreži. 86 posto točnosti dodavanja.

Elis Bakaj, RNK Split (301)

Zabilježio i gol i asistenciju; pet puta pucao na gol, od čega dva puta unutar okvira. Pokupio sedam ‘ničijih’ lopti, sve na suparničkoj polovici terena.

Junior Fernandes, Dinamo (289)

Četiri puta pucao na gol (dvaput unutar okvira), 3/3 ključnih dodavanja, 87 posto točnosti dodavanja, zabio gol.