Ivan Jakovčić u Europskom parlamentu kritizirao situaciju u Fifi i rekao da korupcije ima i u hrvatskom nogometu

Hrvatski zastupnik traži čišćenje od korupcije

FOTO: AFP

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić prokomentirao je na plenarnoj sjednici korupcijski skandal u Fifi te spomenuo da korupcije ima u cijelom nogometu i naveo kao primjer situaciju u Hrvatskoj. Naglasio je da se korupcija i sve nezakonitosti u svim tijelima koje upravljaju tim sportom moraju iskorijeniti.

Nezakonitosti u Hrvatskoj

“Treba jasno reći: nogomet je leglo korupcije! Crni fondovi, sponzori…Mnoge nezakonitosti povezane su uz nogomet. I takvo stanje nije samo u prvoj ligi. Nezakonitosti se zbivaju i u drugoj, trećoj i u svim ostalim razinama natjecanja. A FIFA je samo vrh ledene sante! Takvo je stanje, na žalost, i u mojoj zemlji -Hrvatskoj! Imamo odličnu nacionalnu momčad i odlične igrače. Ali imamo u hrvatskom nogometu i korupciju i crne fondove i mnoge druge nezakonitosti”, prenosi Jakovčićevu izjavu Večernji list.

Jakovčić traži čišćenje situacije u nogometu: “No mi, ovdje u Europi, imamo i mehanizme za borbu protiv nezakonitosti u nogometu. Zemlje članice financijski pomažu nacionalnim nogometnim savezima. Regije, gradovi i općine pomažu nogometnim klubovima. Pozivam vas da cijeli taj sustav počnemo temeljito čistiti od vrha do dna. FIFA je prva na redu! Jer ovo je skandal nevjerojatnih razmjera.Krajnji je trenutak da se nešto učini za nogomet i to, na prvom mjestu, zbog navijača, igrača i zbog svih onih koji uživaju u nogometu. Na žalost, mnogi su u nogometu samo zato da bi krali. Ovo je prilika da Europska komisija, vlade zemalja članica i svi oni koji su uključeni u nogomet savjesno odrade svoj posao. Siguran sam da će u borbi protiv silnih nezakonitosti u nogometu EK i nacionalne vlade imati punu podršku ljubitelja nogometa”, poručio je.

Hrvatski zastupnik smatra da je potrebno očistiti Fifu, ali i organizacije povezane s njom: “Mnoge dosadašnje odluke FIFA-e dovedene su u pitanje. Da bismo sustavu vođenja nogometa vratili vjerodostojnost potrebno je napraviti temeljitu i duboku „čistku” u FIFA-i ali i u nekim drugim, uz nogomet povezanim organizacijama. To trebamo učiniti kako bismo ponovno mogli vjerovati u rezultate nogometnih utakmica, ali i u cjelokupni sustav vođenja nogometa”, rekao je u svojem izjaganju Jakovčić.