Kronologija pada 'Special Onea': Kako je ustvari došlo do otkaza o kojem danas priča cijeli svijet

Portugalac je nudio svađe, nervozu, sukobe i loše rezultate u ovoj sezoni

Chelsea's Portuguese manager Jose Mourinho pulls up his coat during a UEFA Chamions league group stage football match between Chelsea and Dynamo Kiev at Stamford Bridge stadium in west London on November 4, 2015.  AFP PHOTO / BEN STANSALL / AFP / BEN STANSALL
FOTO: AFP

Službena izjava Chelseaja o prijateljskom rastanku Josea Mourinha i kluba očekivana je i uobičajena procedura kojom se poslodavac zahvaljuje menadžeru na ostvarenim rezultatima i okreće se novom rješenju koje bi trebalo klub vratiti na staze slave. Pritom se kao kratkoročno rješenje spominje Guus Hiddink, koji je već u sezoni 2008/09 odrađivao istu, ‘vatrogasnu’ situaciju u klubu. Slavio je tada u jedanaest od trinaest ligaških utakmica, osvojio s klubom 34 od mogućih 39 bodova, ali i naslov u FA kupu.

Istina je da je Chelsea u portugalskom stručnjaku, koji mu je u dva navrata svoje vladavine donio osam naslova, imao najtrofejnije razdoblje klupske povijesti, kao što je točno i to da je danas taj londonski klub, i aktualni prvak engleskog nogometnog prvenstva, tek jedan bod udaljen od mjesta na ljestvici koja krajem sezone klub seli u drugi razred engleskog nogometa.

Činjenica jest i da je Mourinho već davno izgubio autoritet kojeg je imao u svlačionici kluba u trenucima slave i da su njegova neslaganja s igračima i zaposlenicima kluba dovela do razlaza dviju strana. A ovdje pročitajte što je sve vodilo do kulminacije.

1. Kolovoz prepun sukoba

Chelsea doctor (R) Eva Carneiro and head physio Jon Fearn (L) treat Chelsea's Belgian midfielder Eden Hazard late on during the English Premier League football match between Chelsea and Swansea City at Stamford Bridge in London on August 8, 2015. Chelsea have sidelined team doctor Eva Carneiro from match-day duties after she fell foul of manager Jose Mourinho, according to British media reports on August 11, 2015. Mourinho criticised Carneiro after she ran on the pitch to treat Eden Hazard in stoppage time of Chelsea's 2-2 draw at home to Swansea City on August 8, saying she did not "understand the game". AFP PHOTO / IAN KINGTON RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
AFP

Kritika, psovanje i javno vrijeđanje klupske liječnice Carneiro i fizioterapeuta Fearna zbog ukazivanja pomoći Edenu Hazardu na travnjaku u samom završetku utakmice protiv Swansea u prvom kolu označili su početak prvenstvenog dijela sezone. Dvojac je utrčao na teren na sudačku sugestiju a Mourinho ih optužio za elementarno nepoznavanje igre i praktički okrivio za 2-2 remi. Carneiro je bila primorana napustiti klub.

Stigla je ubrzo i derbi-utakmici protiv Manchester Cityja i 0-3 poraz u njoj. Mourinho je na poluvremenu susreta iz igre izvadio kapetana Johna Terryja i to prvi puta prije kraja ogleda. Niz je trajao 177 utakmica.

Rijetko mu se događalo, točnije do utakmice protiv Crystal Palacea samo jednom, no 1-2 u tom ogledu označio je tek drugi domaći poraz za Mourinhovu momčad na Stamford Brudgeu. I to u stotoj domaćoj utakmici.

2. Rujan potvrđuje krizu

AFP

Upisan je novi poraz, ovaj puta od Evertona 1-3 uz tri pogotka Stevena Naismitha, a potom i nekontrolirani ispad Diega Coste u utakmici protiv Arsenala u kojoj je rukom u lice udario Laurenta Koscielnyja, a kasnije se sukobio i s Gabrielom koji je zaradio isključenje. Bio je to i novi sukob Portugalca s menadžerom Arsenala Arseneom Wengerom.

Upisan je i poraz u utakmici Lige prvaka protiv Porta. Slavio je bivši Mourinhov klub 2-1.

3. Kazna na kaznu u listopadu

Southampton je pobjedom 3-1 nanio Chelseaju četvrti ligaški poraz i počelo se govoriti o mogućnosti Mourinhove smjene. Pritom je on zbog komentiranja sudačkog kriterija zaradio novčanu kaznu od 50.000 funti i jedne utakmice zabrane vođenja momčadi ponovi li to. Nije dugo izdržao da se ne osvrne na kaznu Engleskog nogometnog saveza, a učinio je to ovako:

“Kazna od 50.000 funti je sramotna, a mogućnost dobivanja zabrane dolaska na stadion zaprepašćujuća. Sretan sam što mi nije stavljena elektronička naprava.”

Chelsea's Portuguese manager Jose Mourinho (L) gestures as West Ham United's Croatian manager Slaven Bilic instructs his team during the English Premier League football match between West Ham United and Chelsea at The Boleyn Ground in Upton Park, east London on October 24, 2015. AFP PHOTO / IAN KINGTON RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
AFP

Novi poraz nanio mu je West Ham Slavena Bilića u utakmici u kojoj je u prvom poluvremenu crveni karton pokazan Nemanji Matiću. Na tribine je poslan i jedan od trenera Silvino Louro, a potom i sam Mourinho. Kasnije će biti odlučeno da ga se kazni utakmicom zabrane vođenja momčadi i novčano u iznosu od 40.000 funti.

Nastavak loših rezultata uslijedio je u 4. kolu Engleskog Liga kupa u kojem je momčad branila naslov. Poražen je Chelsea od Stokea, a pobjednika su odlučili jedanaesterci.

Naslonilo se i slavlje Liverpoola 3-1 koje nije, barem ne javno, promijenilo stav kluba o Mourinhu. Mediji su naglašavali loše igre momčadi, međutim, klub je ostao iza njega.

4. Problemi u studenom i kraj u prosincu

Mjesec studeni u kojem je morao odraditi kaznu zabrane vođenja momčadi jer je psovao suca započeo je porazom u prvom tjednu, a nešto kasnije stigla je i informacija da je, unatoč šampionskoj sezoni, klub poslovao s gubitkom od 23.1 milijuna funti.

Screenshot

Bio je tu i novi sukob s Costom koji je u smjeru svog trenera bacio marker koji je nosio tijekom zagrijavanja, a i porazi od Bournemoutha i Leicestera koji su potvrdili najgori start kluba još od 1978. godine. Sezona je to čiji su kraj dočekali gubitkom prvoligaškog statusa.

Mourinho je počeo pričati i o tome da su ga neki od igrača izdali i da ne može dohvatiti jedno od mjesta koje sljedeće sezone donosi Ligu prvaka. Uslijedio je, očekivan i logičan, rastanak s klubom.