Kovač opisao kako je izgledao napad huligana i pozvao državu da reagira

Izaslanstvo HNS-a na sastanak u Split došlo je u pratnji policije

15.11.2014., Zagreb – Odlazak hrvatske nogometne reprezentacije iz zracne luke Zagreb u Milano na kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo protiv Italije. Izbornik Niko Kovac. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/Pixsell

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač i izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović u utorak su u Splitu izjavili kako navijačke izgrede treba iskorijeniti jer oni narušavaju ugled Hrvatske, te su poručili kako jučerašnji događaj na odmorištu Zir neće omesti napore za normalizaciju stanja u hrvatskom nogometu.

Sramota za Hrvatsku

“Svi se moramo suprostaviti tome, jer to nije navijanje, i volio bih da to što prije iskorijenimo. Kao državljaninu Hrvatske krivo mi je i žao što se to događa. To je sramota koju ne smijemo trpjeti”, rekao je Kovač komentirajući jučerašnji incident na odmorištu Zir.

Kovač je istaknuo kako je izaslanstvo HNS-a koje je jučer napadnuto dalo izvješće policiji.

“Rekli smo sve što smo vidjeli i doživjeli”, dodavši da je u skupini napadača bilo desetak osoba.

PXL_140415_10426754

“Mirno smo sjedili i nikoga nismo izazivali, a druga strana je pokušala izazvati nas”, kazao je izbornik Kovač koji je pokušao ‘smiriti strasti’ komuniciranjem s napadačima.

“Nije bilo jednostavno, ali je dobro završilo. Istina, naš Nikša (Martinac) je dobio nešto malo, a oštećen nam je i automobil. Rekao sam im da se stvari malo smire i da nema razloga da se tučemo”, kazao je Kovač u utorak novinarima u Splitu.

Sastanak s vodstvom Hajduka

On je sudjelovao u razgovorima izaslanstva HNS-a s vodstvom Hajduka i predstavnicima Gradskog poglavarstva o organizaciji utakmice između reprezentacija Hrvatske i Italije koja će se zbog Uefine kazne igrati na praznom Poljudu 12. lipnja ove godine.

PXL_140415_10425108

Zamoljen za komentar demantija ličko-senjske policijske uprave koja je opovrgnula navode da je skupina koja je napala izaslanstvo HNS-a imalo navijačka obilježja Hajduka kao što je to objavljeno na službenoj stranici HNS-a, Kovač je rekao da “ne zna kako je do toga došlo”.

Vozilo sa splitskim tablicama

Kovač je podsjetio kako je vozilo skupine koja je napala izaslanstvo HNS-a imalo splitsku registracijsku tablicu, te da su mu u razgovoru s tom skupinom oni rekli da se vraćaju sa utakmice iz Rovinja gdje je Hajduk igrao prijateljsku utakmicu protiv mjesnog kluba.

“I strani mediji pišu o ovom slučaju i sigurno je da to ne baca lijepo svjetlo na nas. Pokušavam biti staložen da našu Hrvatsku, koja je prekrasna država, ne blatimo. Ipak mi gubimo na rejtingu u svijetu i mislim da mi nismo takav narod nego je to jedna manjina”, kazao je Kovač.

Istaknuo je kako je suzbijanje navijačkih nereda nužno ne samo zbog sadašnje generacije nego i budućih naraštaja koji će željeti ići na utakmice bez da se bojazni da će im se nešto neugodno desiti.

Vrbanović nesretan incidentom

Damir Vrbanović je istaknuo kako je vrlo nesretan zbog jučerašnjeg događaja na odmorištu Zir.

“Današnji sastanak u Splitu pokazuje kako i nakon jučerašnjeg incidenta vjerujemo da razgovori i dogovori nemaju alternativu. Mi nećemo zaboraviti jučerašnji incident, ali on neće usmjeriti naše napore”, kazao je Vrbanović.

Na upit je li napad na izaslanstvo HNS bio organiziran, Vrbanović je rekao kako on smatra da je to bilo “potpuno spontano” jer su se navijači vraćali sa Hajdukove utakmice iz Rovinja.

“Ovo što se jučer desilo upozorenje je svima nama da smanjimo tenzije i da ne huškamo nikoga ni s jedne ni s druge strane jer će nam se svima obiti o glavu”, poručio je Vrbanović.

Reakcija Hajduka

Na upit kako komentira reakciju Hajduka na jučerašnji izgred, Vrbanović je kazao da “mora priznati da su se predstavnici Hajduka u prvoj rečenici ispričali i da je njihovo uvjerenje kako se ne radi o pravim navijačima već o huliganima koji su na jedan nekorektan i huliganski način napali vodstvo HNS-a”.

Naglasio je kako “moramo smirivati strasti”, pošto je ono što se jučer dogodilo “suludo jer to može izazvati daljnju eskalaciju problema,” zaključio je Vrbanović.

Kako se razvijala cijela priča:

1. Napad na odmorištu

Izaslanstvo Hrvatskog nogometnog saveza i izbornik Niko Kovač napadnuti su u ponedjeljak na odmorištu Zir dok su putovali u Split na sastanak s čelništvom Hajduka o organizaciji kvalifikacijske utakmice Hrvatska-Italija koja će se igrati na Poljudu.

2. Osude stižu sa svih strana

Osude napada na čelnike stižu s više strana. Osim Nikše Martinca i Damira Vrbanovića, koji su bili u napadnutom izaslanstvu, napad su osudili i iz Hajduka.

3. Torcida ne osuđuje napad

Glasnogovornik hajdukove navijačke skupine Torcide nije osudio napad na HNS, te ustvrdio da su predstavnici Saveza i izbornik samo naletjeli na par emotivaca.

4. Prijava za svađu i viku

Iz policije kažu da će izgrednici odgovarati za drsko ponašanje te svađu i viku, a to znači da ih čeka novčana kazna ili kazna zatvora do 30 dana

5. Zbog napada dvojica kazneno prijavljena

Ličko-senjska policija policija je objavila da je za incident u ugostiteljskom objektu na odmorištu autoceste A1 odgovorno 12 osoba s područja Solina, Knina, Splita, Imotskog, Ramljana, Sutivana i Unešića. Oni su najprije verbalno napali sedmoricu članova delegacije HNS-a, nakon čega su 36-godišnjak iz Sutivana i maloljetnik iz Unešića i fizički napali dvojicu HNS-ovaca, izvršnog predsjednika Damira Vrbanovića i manadžera Nikšu Martinca.

6. Policija dopratila čelnike HNS-a

Dan poslije napada održan je sastanak na Poljudu, a izaslanstvo HNS-a stiglo je na stadion u utorak u 11 sati pod pratnjom policajaca u civilu i neobilježenim vozilima.

 

PXL_140415_10425109
Izaslanstvo HNS-a stiže na Poljud Ivo Cagalj/PIXSELL