Izvršni direktor FARE-a prilično je uvjeren da bi Hrvatsku trebalo izbaciti s Europskog prvenstva

Svastika na poljudskom travnjaku i dalje je glavna tema

Executive Director of Football Against Racism in Europe, attends The Football Association's 150th Anniversary Gala Dinner at the Grand Connaught Rooms in central London on October 26, 2013. The Duke of Cambridge is president of the Football Association, which was founded 150 years ago on October 26, 1863. The event marks the day when a group of men representing a dozen London and suburban clubs met at the Freemason's Tavern in London, to draw up the rules of a sport that went on to become the most popular in the world. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "  " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

Buka oko svastike na poljudskom travnjaku ne jenjava, a svoje mišljenje o tom incidentu dao je izvršni direktor organizacije FARE (Nogomet protiv rasizma u Europi) Piara Powar koji ne dvoji da bi Hrvatsku trebalo izbaciti s Europskog prvenstva 2016. godine.

“Podnijeli smo izvještaj Uefi. Činjenica je da je to pravni proces i da moram pričekati da završi. Također, Hrvatski nogometni savez će imati pravo izložiti sve što bi im moglo pomoći u obrani i sastavljanu moguće žalbe, ali pravila su jasna. Prema pravilima FIFA-e i Uefe, Hrvatska bi trebala biti izbačena sa sljedećeg natjecanja, a to je Euro 2016.”, izjavio je Powar za RTL.

Nezadovoljan situacijom u Hrvatskoj

Izvršni direktor FARE-a prati situaciju u Hrvatskoj i čini se da nije zadovoljan viđenim: “Najveću zabrinutost izražavamo zbog velikog broja incidenata koji se događaju oko nogometa posljednih godina. Dva velika incidenta koja su šokirala svijet su onaj sa Šimunićem u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo 2014. i ovaj koji se dogodio prošli vikend”, rekao je.

Kukasti križ na poljudskom stadionu
Kukasti križ na poljudskom stadionu AFP/AFP PHOTO

Powar zna da Hrvatska ima problema, ali nema tolerancije prema ispadima poput onog u Splitu: “Sigurno je da postoji i interni politički problem. Znam da postoji žustra debata između Zagreba i Splita. I zato mnogi pretpostavljaju da se upravo zbog te podjele i dogodio ovaj incident. Navijači u Splitu nisu bili sretni što reprezentacija dugo nije igrala u njihovom gradu i ovo je njihova osveta. Ali, mislim da je to tužan način da se debata nastavi”, zaključio je.

Član FARE-a se ne slaže

Drugačije razmišlja suradnik iste organizacije Zoran Stevanović, koji smatra da Hrvatsku UEFA neće izbaciti. Podsjetimo, on je u emisiji Hrvatska uživo na HRT-u prokomenitirao koga smatra odgovornim za kukasti križ na Poljudu: “Odgovornost je od svih nas, a od HNS-a koji je organizator je najveća. Uvijek je organizator kriv. Najlošije je što nitko ne želi priznati krivicu i svi se drže kao da su klut ličnost, nedodirljivi i nepogrešivi”, rekao je.

Stevanović najavljuje kombinaciju

Član FARE-a otkrio je kakvu kaznu iz Uefe očekuje: “Vjerojatno će se ići na jednu kombinaciju. Prerigorozno bi bilo da nas se izbaci, iako imamo dosje koji traje već pet-šest godina. Loše je što nas UEFA već godinama prati i ušpozorava, a mi se stalno oglušujemo, dok ne eskalira do jedne eksplozije”, rekao je Stevanović.

Hrvatska će biti teško kažnjena, ali ne izbačena, poprilično je uvjeren Stevanović: “Sigurno će biti kombinacija financijske kazne, praznog stadiona i oduzimanja dijela bodova”, poručio je.