Jozak potvrdio da HNS ima dva kandidata za Kovačevog nasljednika u inozemstvu i četiri u Hrvatskoj

'Rezultat nije očekivan i presudan je faktor kod smjene Nike Kovača'

07.09.2015., Zracna luka Zagreb, Velika Gorica - Povratak hrvatske nogometne reprezentacije iz Osla nakon kvalifikacijske utakmice za odlazak na EP protiv Norveske u kojoj su izgubili 2-0. Izbornik Niko Kovac. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak progovorio je za Dnevnik Nove TV o smjeni Nike Kovača te je najavio da ide na dvodnevni put gdje će razgovarati s potencijalnim kandidatima.

“S obzirom na bazu i veličinu države možda nećemo moći naći najbolje moguće rješenje, ali ćemo probat naći rješenje koje će u danim okolnostima biti najadekvatnije. Sutra idem na jedan dvodnevni put gdje ćemo obaviti dva razgovora s potencijalnim kandidatima. U Hrvatskoj postoje četiri kandidata, nemojte pitati koji su, jer vam ne mogu reći. Međutim, želimo osobu koja ima najširi moguće radar gledanja”, rekao je Jozak te je nastavio.

Njegova uloga

“Preliminarni je uvjet struka i znanost, to mora biti, sve ostalo je bonus: socijalna i emotivna inteligencija, psihologija, komunikacija…“, smatra Jozak, koji je najavio da će novi izbornik imati mandat do kraja Svjetskog prvenstva u Rusiji, ako se tamo plasiramo. Što se tiče Ante Čačića, Jozak nije htio reći ima li on ili nema navedene karakteristike ” ali od deset stvari koje tražimo idemo naći čovjeka koji ih ima sedam, osam, ili devet. Jozak je progovorio i o svojim ovlastima u odnosu prema izborniku.

09.09.2014., Zagreb - Konferencija za medije HNS-a nakon sjednice izvrsnog odbora na kojoj je Niko Kovac smijenjen s mjesta izbornika. Tehnicki direktor reprezentacije Romeo Jozak, predsjednik HNS-a Davor Suker i glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Konferencija za medije HNS-a nakon sjednice izvršnog odbora na kojoj je Niko Kovač smijenjen s mjesta izbornika. Tehnički direktor reprezentacije Romeo Jozak. PIXSELL

“Prema Uefinoj sistematizaciji tehnički direktor je prva stručna osoba Saveza, koja onda s obzirom unutar Saveza ima veće ili manje kompetencije, hoće li, primjerice, voditi ženski ili muški nogomet ili oboje. Ja sam u HNS-u zadužen za sve, što je velika privilegija i čast, ali samim tim i odgovorno”, rekao je Jozak za Dnevnik Nove TV te je naveo razloge kovačeve smjene.

O smjeni Nike Kovača

“Rezultat nakon ovih dvaju utakmica nije očekivan i presudan je faktor kod smjene Nike Kovača. Kad se išlo na put u Azerbajdžan, išlo se s idejom u kojem ćemo kampu biti smješteni u Francuskoj”, kaže Jozak, koji je prije par dana kao razlog smjene naveo i manjak komnikacije s HNS-om.
“Ljudi u svim organizacijama ili tvrtkama moraju međusobno komunicirati, nema paralelnih sustava, ne može se baš reći: ja ću biti slobodan strijelac. Ne kažem da je Niko bio takav, međutim, slaba je bila komunikacija, s predsjednikom, članovima Izvršnog odbora, pa onda očigledno s igračima do određene mjere. Kad se to sve zajedno smiješalo, IO je jednoglasno donio odluku o smjeni”, poručio je Jozak. Novinara je zanimalo hoće li kandidati za izbornika prihvatiti da on sjedne uz njih na klupu.

Jozak kao Hierro i Bierhoff

“Reći ću vam jednu novinu koju možda niste znali. Ja sam i kod Kovača potpisivao listu igrača koja je išla prema Uefi. To je obveza Saveza. Znači i do sada sam ‘na bianco’ potpisivao listu kao što ću i ubuduće kod novog izbornika. Kao što to radi Hierro u Španjolskoj ili Bierhoff u Njemačkoj. U 53 europska saveza to je normalna stvar. Zašto ne bi bila i kod nas?”, rekao je Jozak.