Jules Bianchi, francuski vozač Formule 1, preminuo nakon devet mjeseci u komi

U nesreći na Velikoj nagradi Japana prošlog listopada zadobio je teške ozljede glave

(FILES) This October 2, 2014 picture shows Marussia driver Jules Bianchi of France smiling after FIA official press conference for the Japanese Formula One Grand Prix in Suzuka.  French Formula One driver Jules Bianchi has died from head injuries he suffered in a crash at last October's Japanese Grand Prix, his family said on July 18, 2015.     AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
FOTO: AFP

Francuski vozač Formule 1 Jules Bianchi preminuo je od posljedica nesreće koju je imao na japanskoj utrci F1. Bianchi je devet mjeseci bio u komi zbog teških ozljeda glave. Na mokroj stazi u Suzuki zabio se svojim bolidom Marussije u pomoćnu auto-dizalicu koja je sa staze izvlačila bolid Adriana Sutila.

Obitelj nesretnog 25-godišnjaka je izjavila: “Jules se borio do samog kraja, kao i uvijek do sad, no danas je njegova bitka završila” prenosi BBC. Bianchi je preminuo u bolnici u Nici, blizu njegovog obiteljskog doma. “Zahvaljujemo Julesovim kolegama, prijateljima i fanovima te svima koji su pokazali svoju naklonost prema njemu ovih posljednjih mjeseci, to nam je dalno snage i pomoglo nam da se nosimo s ovim teškim periodom”, izjavili su članovi Bianchijeve obitelji i zamolili za privatnost u ovim najtežim trenucima.

https://www.youtube.com/watch?v=VjHq6qtaptw

Obitelj vezana za auto-moto sportove

Mnoge poruke koje je obitelj dobivala učinile su ih ponosnima jer je obitelj shvatila kako je Jules utjecao na mnoge ljude diljem svijeta. Jules je rođen 3. kolovoza 1989. u Nici. Njegov djed Mauro Bianchi trostruki je svjetski prvak u GT kategoriji, a prastric Lucien pobjednik je utrke 24 sata Le Mana, a u razdoblju između 1959. i 1968. vozio je Formulu 1.

Iz Marussije, koja se sada zove Manor, kažu kako je tim F1 shrvan.

Bianchi je prvi puta vozio F1 upravo za Marussiju 2013. prije toga je bio član Ferrarijevih mladih vozača i njihov testni vozač. Mnogi vozači formule oprostili su se od Bianchija na društvenim mrežema.