Pokopan tragično preminuli Jules Bianchi, a lijes su nosili vozači F1

Na pogreb su stigle brojne poznate ličnosti iz svijeta Formule 1

FOTO: AFP

U srijedu u francuskom gradu Nici pokopan je vozač Formule 1 Jules Bianchi, koji je preminuo u petak navečer, nakon što je posljednjih devet mjeseci proveo u komi. Bianchi je nastradao na nesreći tijekom utrke Japanu, a nakon nje više se nije probudio.

Na pogreb su stigle brojne ličnosti iz svijeta Formule 1, a lijes su nosile Blanchijeve nekadašnje kolege. Prisutan je bio i aktualni prvak Lewis Hamilton.

Pogreb Julesa Bianchija

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) odlučila je u Bianchijevu čast umiroviti broj 17 s kojim je francuski vozač nastupao u zadnjoj sezoni. Također, na sljedećoj utrci, koja će se voziti u Mađarskoj, održat će se minuta šutnje.

Jean Todt, predsjednik FIA-e je objavio da će broj 17 biti povučen iz natjecanja Formule 1 u znak sjećanja na Julesa Bianchija. Kako brojeve bolida u Formuli sada osobno bira svaki vozač, FIA smatra da je primjereno “umiroviti” Bianchijev broj 17”, priopćila je FIA.

Od 2014. vozači osobno biraju brojeve koje će nositi tijekom karijere u Formuli F1. Bianchi je odabrao 17 nakon što su brojeve, koji su mu bili prvi izbor – 7, 27 i 77 – već odabrali Kimi Raikkonen, Nico Hulkenberg i Valtteri Bottas.

Devet mjeseci u komi

Podsjetimo, Bianchi je preminuo u subotu od posljedica nesreće koju je imao na japanskoj utrci F1. Francuski vozač je devet mjeseci bio u komi zbog teških ozljeda glave. Na mokroj stazi u Suzuki zabio se svojim bolidom Marussije u pomoćnu auto-dizalicu koja je sa staze izvlačila bolid Adriana Sutila.

Iz obitelji nesretnog 25-godišnjaka su rekli: “Jules se borio do samog kraja, kao i uvijek do sad, no danas je njegova bitka završila” prenosi BBC. Bianchi je preminuo u bolnici u Nici, blizu njegovog obiteljskog doma. “Zahvaljujemo Julesovim kolegama, prijateljima i fanovima te svima koji su pokazali svoju naklonost prema njemu ovih posljednjih mjeseci, to nam je dalno snage i pomoglo nam da se nosimo s ovim teškim periodom”, izjavili su članovi Bianchijeve obitelji.

Bianchi je vozio za momčad Marussia od 2013. i osvojio dva boda, a prvi je vozač Formule 1 koji je stradao na utrci nakon legendarnog Brazilca Ayrtona Senne koji je poginuo 1994. godine na utrci u San Marinu.