SAD od Švicarske traži izručenje sedmorice uhićenih dužnosnika Fife

Tih sedam Fifinih službenika jedni su od 14 optuženih za korupciju

FIFA spokesman Walter De Gregorio arrives to give a press conference at the FIFA headquarters, on May 27, 2015 in Zurich. Swiss police on Wednesday raided a Zurich hotel to detain six top football officials as part of a US investigation into tens of millions of dollars of bribes paid to sport leaders, Swiss authorities and media reports said.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Švicarske izručenje sedam službenika Fife koji su uhićeni u svibnju, javlja BBC. U švicarskom Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da je formalan zahtjev za izručenje stigao u srijedu.

Tih sedam Fifinih službenika jedni su od 14 optuženih za korupciju, a zbog koje se Svjetska nogometna organizacija nalazi u najvećoj korupcijskoj aferi u svojoj povijesti. Zahtjev za izručenje sedam uhićenih čelnika Fife samo je nastavak velike FBI-eve istrage o nezakonitostima u Fifi.

Švicarsko Ministarstvo pravosuđa poručilo je da će policija u Zurichu održati saslušanje optuženika iz Fife u vezi izručenja u SAD.

Dva tjedna za odgovor

Optuženici i njihovi odvjetnici imaju 14 dana za odgovor na zahtjev za izručenjem, a iz Ministarstva pravosuđa su poručili da se taj rok se može produžiti, ako za to bude osnove.

Podsjetimo, švicarski policajci u civilu upali su 27. svibnja u hotel Baur au Lac i uhitili nekoliko visokih dužnosnika Fife. Na potvrđenom popisu optuženih nalaze sepotpredsjednik Fife i predsjednik CONCACAF-a (Konfederacija Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba) Jeffrey Webb, bivši predsjednik CONMEBOL-a (južnoameričkog nogometnog saveza) Eugenio Figuerado, bivši potpredsjednik Fife Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Marin i Nicolas Leoz.