Juventus dočekuje Monaco, a mi se pitamo može li Subašić i ovaj put sačuvati netaknutu mrežu

Talijani veliki favoriti, Francuzi mogu svakom zagorčati život

Monaco’s Croatian goalkeeper Danijel Subasic jumps during the French L1 football match between Monaco and Saint Etienne on April 3, 2015 at the Louis II Stadium, in Monaco. AFP PHOTO / VALERY HACHE
FOTO: AFP

Utorak navečer obilježiti će susret Atletica i Real Madrida. Istu večer, možda ne toliko atraktivan četvrtfinalani dvoboj odigrat će se u Torinu,
gdje kod Juventusa gostuje Monaco. Ako kažemo da nije atrakitvan to ne znaći kako neće biti zanimljiv, pogotovo kada za francuski Monaco nastupa hrvatski reprezentativac Danijel Subašić koji je do sada primio samo dva pogotka i time predvodi statistku vratara Lige prvaka.

Juve ne gubi u Torinu

Zanimljiv je podatak da Juventus nije izgubio susret na domaćem terenu od francuskog suparnika. Takva jedna činjenica automatski stavlja Juventus u ulogu favorita ali nekako to i dalje nije dovoljno uvjerljivo.

Razlog tome je što francuski nogomet danas korača ispred taljanskog. PSG, Monaco i društvo danas spadaju među nogometne divove, dok Milan, Inter i Roma predstavljaju slabu prijetnju u europskim natjecanjima. Juventus je njihova daleko najjača karika s time da niti oni nisu niti blizu one momčadi koja je u svaku seznou ulazila kao favorit za osvjanje Lige Prvaka.

Dok je na čelu Juventusa bio njihov stvoritelj Antonio Conte, izgledali su puno uvjerljivije. Danas s bivšim strategom Milana, Massimom Allegriem, i polufinale bit će ogorman uspijeh.

Zdravlje je najvažnije

Ne treba spominjati kako je Juventus uvijek težak protivnik posebno kada im je glavni trojac veznog reda (Pogba, Pirlo, Vidal) zdrav, u slučaju kad jedan ili dvojica od te trojke fali, Juve može imati problema. Ovisit će puno naravno i o Tevezu koji je uskrsnuo u Staroj dami i već ima šest pogodaka na kontu iz 13 pokušaja, impresivna statistika.

Bez obzira na ozljede, ne pretjerano uvjerljivog stratega, i nekompetentu ligu Juventus i dalje posjeduje čvrstu i karakternu obranu, agresivnu i radoholičarsku vezu, ubojitog napadača i nadamo se zdravog Andrea Pirla. Zvuči dovoljno uvjerljivo za polufinale.

Autsajder Monaco

Klub iz Kneževine od početka sezone je nekako smješten u košaru s ostakom autsajdera. Nitko nije očekivao da klub bez ozbiljnih navijača i s momčadi koju su prošle godine napustile zvijezde Radmel Falcao i James Rodriguez, može dogurati do ove faze natjecanja.

Prošle sezone, kada su obje kolumbijske zvijezde bile prisutne u momčadi završili su na drugom mjestu u francukom prvenstvu s devet bodova zaostaka za PSG-om, i nisu se previše isticiali po sjajnim nastupima.

Ove sezone su pronašli svoju igru, primaju vrlo malo pogodaka, svega četiri do sad od kojih su dva primili u zadnjem susretu protiv Arsenala.

Ekvivalentno tome, Monaco također i zabija malo golova, u dosadašnjem natjecanju samo sedam, unatoč tome niti jedna obrana se nesmije opustiti protiv rođenog asistenta Joaa Mouthinha i snalažljivog Dimitra Berbatova koji kada ga ide hat trick je blaža kazna.

Juventusovi problemi sa ozljedama

U ovaj susret kao blagi favorit ulazi Juventus zahvaljujući statistici koja kaže da nikada ne gube na domaćem terenu od francuskog suparnika. Taj podatak ima određenu težinu ali situacija se mijenja ukoliko Paul Pogba, Andrea Pirlo i Martin Caceres ostanu van terena te ne nastupe u prvoj utkamici.

Uz takve probleme sa ozljedama, Juventus si je zakomplicirao situaciju sa žutim kartonima. Naime, spomenuti Pogba, Arturo Vidal, Lichtsteiner, Roberto Pereyra i Morata neće nastupiti u uzvratu ukoliko uđu u bilježnicu češkog suca Pavela Královeca.

Monaco nema niti blizu toliko problema sa ozljedama kao Juventus, ali neslužbene informacije govore kako bi njihov najiskusniji i ključni igrač Jeremy Toulalan mogao propustiti prvi susret.