Najbolja hrvatska maratonka pala na doping testu, njen trener kaže da se milijun posto radi o grešci

Pozitivan test na doping iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju

FOTO: PIXSELL

Nova dopinška afera buknula je u hrvatskom sportu. Prema nalazu Hrvatske antidopinške agencije, najbolja hrvatska maratonka Lisa Christina Nemec bila je pozitivna na kontroli.
Cijeli slučaj još je prilično nerazjašnjen. Na Berlinskom maratonu Nemec je bila sedma i rezultatom 2:28.36 sati ispunila normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Prije utrke uzet je uzorak krvi, nakon maratona i uzorak urina i nalaz je bio negativan. No, desetak dana poslije, stigao je nalaz iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju. Samo jedan nalaz bio je pozitivan, a još nije poznato o kakvoj je supstanci riječ.

‘Treba preživjeti neizvjesnost’

Situaciju je pokušao pojasniti Lisin trener Slavko Petrović. “U Berlinu je prvo dva dana prije utrke, 25. rujna bila na kontroli krvi. Pola sata nakon utrke bila je na kontroli urina. Oba nalaza su posve čista. A onda smo na godišnjem odmoru dobili pozitivan nalaz? Ma, milijun posto ćemo dokazati da se radi o pogrešci. Samo treba preživjeti ovo čekanje i neizvjesnost“, rekao je Petrović.

Hrvatska maratonka se do daljnjega ne smije natjecati, a dokaže li joj se krivnja, prijeti joj i suspenzija do četiri godine.

Ademi čeka Uefinu kaznu

Svoju kaznu zbog pozitivnog dopinškog nalaza još uvijek čeka Dinamov nogometaš Arijan Ademi, a Uefa bi se o njegovom slučaju trebala očitovati 8. studenog.