Ispale Vekić i Lučić-Baroni, Hrvatska bez predstavnica na Roland Garrosu

Od Lučić-Baroni bolja je bila Cornet, a Vekić je izgubila od Ivanović

Croatia's Mirjana Lucic-Baroni returns the ball to Romania's Simona Halep during the women's second round at the Roland Garros 2015 French Tennis Open in Paris on May 27, 2015. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
FOTO: AFP

Hrvatska tenisačica Mirjana Lučić-Baroni nije uspjela izboriti mjesto u osmini finala Roland Garrosa nakon što ju je u petak u 3. kolu svladala domaća predstavnica Alize Cornet s 4-6, 6-3, 7-5.

Lučić-Baroni je odlično počela dvoboj na središnjem terenu u Roland Garrosu, osvojila prva četiri gema i imala priliku povesti i 5-0. Cornet se ubrzo oporavila od početnog šoka i uspjela vratiti jedan break zaostatka, ali je u drugom pokušaju hrvatska tenisačica iskoristila servis za osvajanje prvog seta.

U drugom setu je Francuskinja iz niza od pet gemova, u kojem nijedna tenisačica nije uspjela držati servis, izašla s prednošću 5-3 te potvrdila treći break za osvajanje druge dionice dvoboja. Cornet je u trećem gemu prva došla do prednosti breaka i u odlučujućem setu, ali je već u sljedećem Lučić izjednačila.

Promašaji odveli u poraz

Hrvatska tenisačica je pri vodstvu 4-3 propustila dvije prilike za break, pa kod 4-4 izgubila servis. No, još jednom se vratila, izjednačila na 5-5 i imala dvije prilike za osvajanje 11. gema. No, i tom je prilikom Cornet uspjela istrčati mnogo teških lopti te isprovocirati pogreške Lučić-Baroni. Upravo ti promašaji su odveli 33-godišnju Hrvaticu u poraz. Nakon breaka za 6-5 Cornet je uspjela izboriti i iskoristiti prvu meč-loptu za konačnih 4-6, 6-3, 7-5.

Lučić-Baroni je dvoboj završila s 41 izravnim poenom i 59 neforsiranih pogrešaka. Cornet je imala 25 izravnih poena i samo 26 neforsiranih pogrešaka. Francuskinja je u trećem pokušaju prvi put prošla u osminu finala domaćeg Grand Slam turnira, u kojoj ju čeka Ukrajinka Jelina Svitolina.

Tako je Hrvatska ostala bez predstavnica u pojedinačnoj konkurenciji na Roland Garrosu, s obzirom na to da je 7. tenisačica svijeta Ana Ivanović za 53 minute sa 6-0, 6-3 svladala 18-godišnju Osječanku Donnu Vekić.

Croatia's Donna Vekic returns the ball to Serbia's Ana Ivanovic during the women's third round of the Roland Garros 2015 French Tennis Open in Paris on May 29, 2015.  AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK

Podsjetimo, pariška pobjednica iz 2008. iskoristila je impresioniranost Donne Vekić na početku dvoboja te je za samo 23 minute projurila prvim setom, u kojem je hrvatska tenisačica imala tek jednu priliku za osvajanje gema i to na servis suparnice. Kad se Vekić oslobodila i zaigrala kako zna i može, dvoboj je postao zanimljiviji, što je bilo vidljivo i na rezultatu.

Vekić nije uspjela iznenaditi

Hrvatska tenisačica prva je stigla do breaka u drugom setu i povela 2-1, ali je već u sljedećem gemu izgubila prednost. Pritom je i pomogla suparnici s dvije uzastopne dvostruke pogreške. Bio je to početak niza od četiri gema kojim je Ivanović stigla do vodstva 5-2. Vekić se, međutim, nije predala i došla je u priliku dodatno zakomplicirati situaciju, kad je Ivanović servirala za pobjedu. Osječanka je imala loptu za smanjenje na 4-5, ali se Ivanović sjajno obranila od napada 18-godišnje Vekić i dva poena poslije postala prva tenisačica koja je izborila osminu finala na ovogodišnjem Roland Garrosu.

“Znala sam koliko opasna može biti Vekić i od prvog poena sam željela biti što agresivnija. To mi je uspjelo i jako sam zadovoljna kako sam igrala”, izjavila je Ivanović nakon pobjede kojom je izjednačila svoj najbolji rezultat na pariškoj zemlji nakon 2008., kad je stigla do svog jedinog Grand Slam naslova.

U nastavku programa na Rolande Garrosu na teren je izašla i Mirjana Lučić-Baroni.