Nakon što je Fifa suspendirala Platinija, Uefa je dala podršku svom predsjedniku

Razlog suspenzije sumnjiva je Fifina isplata dva milijuna švicarskih franaka

UEFA president Michel Platini attends the preliminary draw for the 2018 World Cup qualifiers at the Konstantin Palace in Saint Petersburg on July 25, 2015.  AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA
FOTO: AFP

Izvršni odbor Europskog nogometnog saveza (Uefa) izrazio je punu potporu svom predsjedniku Michelu Platiniju, kojega je Etička komisija Fife u četvrtak kaznila sa 90 dana zabrane obavljanja bilo kakvih nogometnih aktivnosti.

“Izvanredna sjednica Izvršnog odbora Uefe bit će sazvana u Nyonu u četvrtak, 15. listopada, a istog će se dana u sjedištu Uefe sastati sve 54 zemlje članice. Izvršni odbor Uefe ne vidi potrebu u ovom trenutku aktivirati Članak 29 (5) statuta, prema kojemu bi najviše pozicionirani potpredsjednik Uefe mogao preuzeti ovlasti i dužnosti predsjednika u njegovom odsustvu.

Dva milijuna franaka

Naime, Izvršni odbor svjestan je da će predsjednik Uefe odmah poduzeti sve potrebne korake kako bi se žalio na odluku Etičke komisije Fife i uklonio sumnje oko svog imena. Nadalje, Izvršni odbor Uefe izjasnio se kako je u ovom slučaju nužna vrlo brza konačna odluka pred nadležnim tijelima, u interesu pravde i nogometa.

Naposljetku, Izvršni odbor Uefe izražava puno povjerenje u predsjednika Uefe Michela Platinija i pruža mu punu podršku”, stoji u priopćenju IO-a.

Etička komisija Fife u četvrtak je privremeno na 90 dana suspendirala predsjednika na odlasku Seppa Blattera, te dopredsjednika i glavnog kandidata za njegova nasljednika Michela Platinija, koji je ujedno i predsjednik Uefe. Razlog suspenzije sumnjiva je Fifina isplata dva milijuna švicarskih franaka Michelu Platiniju iz 2011. godine.