Net.hr donosi analizu Sportske televizije, čiji je dug 70 milijuna kuna

Sportska TV je u velikim dugovima, a račun joj je blokiran

22.04.2015., Zagreb - Sabor RH nastavio je 17. sjednicu ponovljenom raspravom o isvjescu HOO za 2013. godinu. Na prvoj raspravi  u listopadu 2014. godine, Vlada je dala negativno misljenje o izvjescu , poglavito zbog financiranja Sportske televizije. Zlatko Matesa , Josip Cop. 
Photo: /PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska je očito jako bogata zemlja, jer na cijelom svijetu jedino Hrvatski olimpijski odbor ima svoju televiziju koja iz dana u dan radi sve veći minus i to jednostavno nikog nije briga, piše Net.hr.

Sportska televzija je odavno na apratima. Utopija o programu s nacionalnom koncesijom na kojem bi ‘mali’ sportovi dobili (čitaj: sami platili) svoje mjesto pod suncem medijskog prostora naše države je postala vrlo bolan trn u peti. I to svih koji su upleteni. Počevši od predsjednika HOO-a Zlatka Mateše koji je poželio takvu televiziju. I krenula je bajka u travnju 2011. godine…

Televizija bez produkcije

Četiri godine kasnije, ta televizija nema svoju produkciju. Nema svoj studio, nema svoje snimatelje, nema svoje montažere, nema svoje novinare. Što ima? Emisije vanjske produkcije, ne nužno sportske, koje ubacuju u program kako im ih tko besplatno ustupi za emitiranje, kao i ‘deal’ s Al-Jazeerom gdje prikazuju četiri-pet sati njihovog informativnog programa i političke emisije u prime-timeu. Da, imaju i popularnu TV-prodaju. Što imaju od sporta?

Jednu utakmicu nogometnog prvenstva petkom, reprize razno-raznih stranih magazina, nekakve švedske konjske trke, nešto malo juda, ženskog futsala, pikanterije poput Svjetskog kupa u obaranju ruke i još malo repriza. Baš televizija od velikog značaja za hrvatski sport. Tolikog da zbog takve televizije neki naši sportaši nisu ni otputovali na svoja natjecanja. HOO je, tako, krajem 2014. godine platio banci 350 tisuća kuna kredita za Sportsku televiziju, a istovremeno nije bilo novca za odlazak taekwondo reprezentacije na Svjetski kup, a dizači utega nisu mogli na svoje Svjetsko prvenstvo. Za njih novca nije bilo, a riječ je o dva olimpijska sporta!

Račun pod blokadom

S druge strane, temeljni kapital SPTV se napuhao s dva na više od 11 milijuna kuna, račun im je pod konstatnom blokadom, ne isplaćuju plaće, duguju baš svima s kojima posluju i cijela ta priča je do kraja 2013. godine upala u dubiozu od 60 milijuna kuna. Današnji dug je mnogo veći, no taj podatak HOO i SPTV – skrivaju.

“Financijsko izvješće SPTV-a za 2014. godinu nije iskazano jer u trenutku završetka Programskog i financijskog izvješća HOO-a, financijska izvješća SPTV-a nisu bila zaključena i usvojena od strane nadležnih tijela”, stoji u nedavnom programskom izvješću Sportske televizije.

Sukob Vlade i HOO-a

Što to znači, nije nam baš najjasnije. Sigurno je da su Vlada, odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u sad već dvogodišnjem sukobu s HOO-om baš zbog SPTV-a, ali država i dalje nije povukla odlučujući potez.

Stalno slušamo kako se Sandra Perković sramotila jer joj nije plaćen hotel na pripremama, kako je Snježana Pejčić trenirala u katastrofalnim uvjetima, kako je olimpijskim doprvacima veslačima novi čamac morao kupiti netko drugi…

Veliki dug

Dug Matešine televizije je ovih dana narastao i do 70 milijuna kuna i samo je pitanje – do kada će hrvatski sport biti talac. Damaklov mač nad hrvatskim sportom je i 39 milijuna kredita (plus kamate) SPTV-a za koje je u cijelosti jamac – Hrvatski olimpijski odbor. I koje će, kako stvari stoje, u cijelosti i platiti HOO.

Inače, HOO je u 2014. godini za SPTV potrošio četiri milijuna kuna, što govori da je na televiziju bez novinara i programa potrošeno više nego na 81 od 83 sportskih saveza u Hrvatskoj. Više su dobili samo košarkaši i rukometaši… SPTV je, dakle, za HOO treći najvažniji hrvatski sport, piše Net.hr.