Neymarov bivši klub Santos traži da ga se kazni zabranom igranja na pola godine

U klubu tvrde i da su oštećeni za 55 milijuna eura

Barcelona's Brazilian forward Neymar grimaces during the Spanish league football match Celta Vigo vs FC Barcelona at the Balaidos stadium in Vigo on September 23, 2015.  AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
FOTO: AFP

Brazilski nogometni klub Santos zatražio je Međunarodnu nogometnu federaciju (Fifa) da kazni Neymara šest mjeseci dugom zabranom igranja za ono što nazivaju neusklađenošću ugovornih uvjeta tijekom njegova prelaska u Barcelonu.

Osim što traži da Neymar šest mjeseci bude udaljen s terena, Santos tvrdi da je oštećen za 55 milijuna eura navodeći da se brazilski nogometni reprezentativac nije pridržavao uvjeta dogovorenih u transferu prije dvije godine. Vijest je objavio brazilski O Globo pozivajući se na neimenovani izvor.

Članak 17

Santos Fifu traži da se igrač kazni pozivajući se na napisano u članku 17 Pravilnika o statusu i transferima igrača koji u jednom svom dijelu kaže sljedeće:

“Ukoliko je ugovor raskinut bez opravdanog razloga, primjenjuju se sljedeće odredbe… Pored obveze plaćanja naknade također će se izreći sportske kazne svakom igraču za kojeg se utvrdi da raskida ugovor tijekom zaštićenog razdoblja. Ova kazna je zabrana nastupa na službenim utakmicama u trajanju od četiri mjeseca. U slučaju otežavajućih okolnosti, zabrana traje šest mjeseci… Svaka osoba koja podliježe Statutu i pravilnicima FIFA-e i koja djeluje na način kojim potiče na raskid ugovora između profesionalca i kluba, a kako bi omogućila transfer igrača, bit će kažnjena. ”

‘Nije protiv Reala, nego za Santos’

Predsjednik brazilskog kluba Modesto Roma Jr. o tužbi kaže da je ona manje ‘protiv Neymara’, a više ‘u korist kluba’.

Inače, sama tužba nastavak je na odluku Brazilskog suda da se zamrzne imovina Neymaru, njegovoj obitelji i povezanim tvrtkama i to u vrijednosti od 188.8 brazilskih reala (oko 43 milijuna eura). Ta je odluka donesena zbog sumnji u Neymarovo sudjelovanje u utaji poreza kojim je, u razdoblju od 2011. do 2013. godine, oštećena država u iznosu od oko 63 milijuna brazilskih reala (oko 15 milijuna eura).

Neymar je u Barcelonu prešao 2013. godine u transferu kojeg i dalje provjeravaju Španjolske porezne vlasti.

https://www.youtube.com/watch?v=2idSMBGl4So