Njemački mediji objavili da su malverzacije Zdravka Mamića prvi otkrili agenti američkog FBI-ja

Nepravilnosti u transferima utvrdili su u sklopu istrage o Fifi

03.07.2015., Zagreb - Zdravko Mamic u sluzbenom vozilu dolazi u zgradu USKOK-a na ispitivanje. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Afera u kojoj su pritvorena braća Mamić odjeknula je u medijima diljem svijeta, koji su uz vijesti o njihovu uhićenju donosili i analize zbivanja u hrvatskom nogometu te poslovanja Zdravka i Zorana Mamića. Jedan od najutjecajnijih njemačkih listova, münchenski Süddeutsche Zeitung, posvetio je braći veliki tekst, u kojem Zdravka Mamića nazivaju ‘gospodarom hrvatskog nogometa’, a predsjednika HNS-a Davora Šukera ‘marionetom’.

No, najzanimljivije je zapravo što ističu da su malverzacije Zdravka i Zorana Mamića navodno prvi otkrili istražitelji američkog FBI-ja. “Insajderski izvori kažu da se braća Mamić dovode u kontekst istraga FBI-ja koji od 2010. istražuje čelnike Fife. Na samom početku istrage istražiteljima američke savezne policije za oko su zapeli poslovi u istočnoj Europi”, piše Süddeutsche Zeitung.

Američki porezni stručnjaci pomagali USKOK-u

Podsjetimo, FBI je 2010. godine pokrenuo istragu poslovanja Fife, a sve je dospjelo u javnost kad je ove godine uoči izbornog kongresa, policija u Švicarskoj uhitila nekoliko visokopozicioniranih dužnosnika te organizacije. U toj su istrazi isplivale i druge stvari, pa tako i nogometni transferi kojima je kumovao Zdravko Mamić.

Nakon otvaranja istrage u Hrvatskoj otkriveno je i da su američki porezni stručnjaci pomagali USKOK-u da otkriju sve nepravilnosti u tim transferima. Hrvatska policija zasad nije potvrdila da je surađivala s FBI-jem, piše Večernji. Njemački list dodaje i da se akcija protiv Mamića mogla početi odvijati tek nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Također, ističu da Mamić ima veze s HDZ-om, što ga je ranije, za vlasti te stranke, štitilo – tvrde u Süddeutsche Zeitungu – od pravosudnog progona.

Zdravko i Zoran Mamić izašli su iz zatvora plativši milijunsku jamčevinu, no sud im nije odredio nikakve druge mjere opreza pa zasad mogu bez ograničenja obavljati svoje dužnosti u NK Dinamu.