Novi direktor Novosel za Telegram otkriva kako želi postaviti ABA ligu

Sin legendarnog Mirka Novosela govori o prelasku na poziciju šefa regionalne lige

FOTO: KK Cedevita

U petnaestu sezonu, regionalna košarkaška ABA liga ulazi s novom tvrtkom koja vodi natjecanje (ABA liga j.t.d.) čiji su vlasnici klubovi, a ne privatne osobe. To je rezultat pritiska Svjetske košarkaške organizacije (Fiba) koji je trajao posljednjih nekoliko mjeseci. Novi direktor lige je Krešo Novosel, dosadašnji direktor zagrebačke KK Cedevite, koji je tu funkciju preuzeo prije dva tjedna.

Fibin ultimatum

“Sve se događalo filmski, u velikoj brzini i žurbi. Doslovno se odigralo u jednom danu. Predsjednik kluba Mladen Veber, ujedno i potpredsjednik ABA lige, upitao me bih li bio zainteresiran i da imam nekoliko sati za razmišljanje. Znao sam o čemu je riječ, dosta sam pomagao ovog ljeta u organizaciji, ali me ipak iznenadilo. No, kada sam popričao s najbližima, zaključili smo da je ovo ipak jedan iskorak i prije desetak dana sam izabran.”

Što se zapravo dogodilo s ABA ligom posljednjih mjeseci?
“U proljeće je Fiba počela davati ultimatume tvrtki ABA sidro d.o.o. da se mora promijeniti vlasnička struktura i da vlasnici ne smiju biti privatne osobe. Nakon finala ABA lige krenula je službena suspenzija lige, koja je izgubila sva prava prema Fibi. Onda se krenulo u rješavanje problema i jedino rješenje bilo je osnivanje nove organizacije kojoj su vlasnici klubovi i sada je sjedište tvrtke u Zagrebu. Činjenica je da je Fiba pokrenula sve.”

Osam godina direktor Cedevite

Nakon osam godina Cedevite, sada ste direktor u ABA ligi.
“Izgleda da ne mogu normalno promijeniti posao. U lipnju 2007. je završila sezona i tadašnji predsjednik Cedevite Ninoslav Brčić me pozvao i rekao da klub na mene više ne računa kao igrača. Imao sam problema s ozljedama. Rekao je da nisu zainteresirani da ostanem kao igrač, ali bi voljeli da ostanem u klubu. Ponudili su mi da ostanem kao trener mlađih kategorija. Nisam tada bio na čisto hoću li još igrati ili ne, ali uvijek sam sanjao da ću biti trener kao i moj otac, Mirko Novosel. Jutro nakon tog razgovora, zvao me tadašnji potpredsjednik kluba Veber, kazavši da je dosadašnji direktor Ante Jakovčević dao otkaz i da imaju slobodno mjesto direktora kluba. U tom sam trenutku imao dvije ponude, za trenera i za direktora. Pristao sam postati direktor, ali uz jedan uvjet, isti koji sam postavio i prošloga tjedna kada su mi ponudili mjesto u ABA ligi, a to je da ugovor bude na godinu dana, a onda ćemo vidjeti dalje. Sada u Aba ligi imam ugovor koji se može produljiti opet na godinu i onda još toliko.”

Juniorska ABA liga kao dodatak

Što ste primijetili, gdje bi liga, s vama kao direktorom, mogla napredovati?
“Prvih dana samo sam radio na tome da liga krene, da nemamo nijedan problem. Liga je do sada dobro funkcionirala, momčadi su spavale u dobrim hotelima, troškovi natjecanja su plaćani na vrijeme. Kada sam došao, vidio sam kako je to golemi posao. U budućnosti imam nekoliko stvari koje bih volio napraviti i o tome sam razmišljao u onoj noći kada sam odlučio prihvatiti novi izazov. Prvi cilj je da nam dvorane budu što punije, da igrači budu zvijezde, naravno, sve u suradnji s klubovima. Sezona je financijski pokrivena, liga je financijski stabilna ponajprije zahvaljujući dobrom ugovoru o prodaji televizijskih prava. Svaki sljedeći sponzor donosi zaradu, a na klubovima je da zajedno sa mnom dogovore kako to iskoristiti. Hoće li to biti plaćanje putnih troškova, ili možda organizacija juniorske ABA lige, čemu sam najbliži, ili nešto treće, to ćemo vidjeti. Temelji su dobri, a sada je sve nadogradnja.”

Zbrka oko 14. člana ove sezone

Ovog je ljeta bilo problema oko pozivnica za ligu, po nekima je izigran šibenski Jolly.
“Nakon što je Tajfun osvojio naslov prvaka Slovenije, liga je imala problem. Osvajanjem naslova u Sloveniji, apsolutno zasluženo su izborili i mjesto u ABA ligi, kao i Krka, finalist prvenstva Slovenije. Vlasnik lige i osnivač, ljubljanska Olimpija, nije imala mjesto u ABA ligi. Problem je bio što se Olimpija petim mjestom u ABA ligi plasirala u Eurokup, a za to natjecanje se prijavljivalo potkraj lipnja. Tadašnja ABA liga je prijavila Olimpiju za europsko natjecanje koje ne bi mogla igrati ako ove sezone ne igra i ABA ligu, kazao je Novosel i dodao:

Novosel želi što atraktivniju ABA ligu
Novosel želi što atraktivniju ABA ligu PIXSELL

“Prema propozicijama, europska natjecanja se ne mogu igrati ako niste član nacionalnog prvenstva, a kao nacionalno se uzima ABA liga. Olimpija je platila za pozivnicu kao 13. klub i za 14. mjesto smo odlučili da svaki nacionalni savez (izuzev slovenskog i srbijanskog) ima pravo nominirati jedan klub za kvalifikacije, ali uz uvjet da se unaprijed pošalje novac na deponirani račun, kako kasnije ne bi bilo problema. Osim crnogorske Sutjeske nitko se nije ni javio niti platio. Situacija s Jollyjem je došla naknadno i pogrešno je predstavljena. U jednom trenutku nije bilo sigurno hoće li i Sutjeska uplatiti novac, onda se pojavila priča da će Jolly ući umjesto crnogorskog kluba, ako ovi odustanu. Sutjeska je uplatila 90.000 eura tri, četiri dana prije roka, a ostatak, kažu, posljednjeg dana, ali se to vidjelo tek dan poslije roka.”

Savjeti oca Mirka

Je li vam otac, Mirko Novosel, dao koji savjet u vezi s novim radnim mjestom?
“Najprije je nastupio kao roditelj. I on i majka su me prvo pitali koliko je siguran taj posao. Kada sam objasnio što me očekuje, što želim poboljšati u ABA ligi, onda mi je i on rekao da bi bilo dobro da prihvatim. Od dana kada sam prihvatio posao do danas, vidjeli smo se na obiteljskom ručku, i to vrlo kratko jer sam morao putovati za Beograd. No, u posljednjih osam godina, dok sam bio direktor Cedevite, davao mi je savjete u vezi ustroja mlađih kategorija, funkcioniranja kluba…”

Novosel je poznat kao ozbiljan, pedantan, osoba koja drži sve pod kontrolom. Njegovi suradnici tvrde da je njegov napredak bio vidljiv kako su godine prolazile. Postao je direktor kluba s 30 godina, a sam za sebe kaže da je organizator igre bio na parketu, i tako radi i izvan njega.
“Kao direktor kluba sam napredovao kako je i klub napredovao. Nadam se da će tako biti i s ABA ligom.”

Što biste voljeli vidjeti za tri godine u ABA ligi?
“Volio bih vidjeti pune dvorane, a za to treba mnogo energije svih klubova.”