West Ham je četvrti Bilićev klub u trenerskoj karijeri, a ovdje pogledajte kako je ona izgledala do sada

U trenerskoj karijeri Slaven Bilić još nije osvojio niti jedan trofej

Besiktas' Croatian manager Salven Bilic takes his place in the stands to watch the UEFA Champions League qualifying round play-off second-leg football match between Arsenal and Besiktas' at the Emirates Stadium in London on August 27, 2014 as he serves a touchline ban.  AFP PHOTO / BEN STANSALL

Vođenje nogometaša West Hama bit će četvrti angažman Slavena Bilića kada je u pitanju klupski nogomet. Svoju je premijeru ima na klupi Hajduka, vodio je igrače moskovskog Lokomotiva, potom Bešiktaša, a sada i West Hama u kojem je proveo dio igračke karijere. Talentiranom treneru svojedobno je povjereno i vođenje hrvatske U21 reprezentacije, kao i one seniorske.

1. Hajduk

Kao jedan od dioničara kluba, prihvatio se i vođenja splitske momčadi do pronalska novog rješenja. Bilo je to u sezoni 2001/02.

2. Hrvatska U21 reprezentacija

Dvije godine potom, Bilić se ukazao na klupi mlade hrvatske reprezentacije koju je vodio kroz kvalifikacije za Euro 2006. godine. Osvojio je skupinu s uvjerljivom prednošću pred drugoplasiranom Mađarskom, ali u razigravanju za prolazak na Euro dva puta je poražen od Srbije i Crne Gore. Bilo je 3-1 i 2-1 za suparnika.

3. Hrvatska reprezentacija

Izbornikom je imenovan u srpnju 2006. godine, nakon neuspjeha koji je na Svjetskom prvenstvu doživio Zlatko Kranjčar. U seniorsku je reprezentaciju povukao Eduarda da Silvu, Luku Modrića i Vedrana Ćorluku, krenuo u kvalifikacije protiv Rusije u Moskvi s 0-0 i aferom “Fontana” uslijed koje je iz reprezentacije odstranio Darija Srnu, Ivicu Olića i Boška Balabana. Dvojica prvospomenutih ubrzo su vraćena, ostvaren je plasman na Euro i ubilježen poraz od Turske u posljednjim trenucima produžetka četvrtfinalne utakmice.

Nije uspio izboriti Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010., ali ukazano mu je povjerenje i ostao je na mjestu izbornika.

Plasirao se na Euro 2012. Hrvatska je bila u skupini s Irskom, Italijom i Španjolskom. Dvoje potonjih igralo je finale turnira, Hrvatska, uz omjer od jednog poraza (Španjolska 1-0), remija (Italija 1-1) i pobjede (Irska 3-1) nije prošla skupinu. Uslijedio je rastanak.

4. Lokomotiv Moskva

Zadržao se godinu dana nakon što je sezonu završio na devetom mjestu. Bio je to najslabiji rezultat kluba od osnivanja ruskog prvenstva 1992. godine.

5. Bešiktaš

Vodio je momčad od rujna 2013. do svibnja ove godine. Kao i u svim prijašnjim angažmanima, ostao je bez ijednog trofeja.

6. West Ham

Hrvatski nogometni stručnjak Slaven Bilić u popodnevnim satima utorka predstavljen je medijima kao novi menadžer engleskog premierligaša West Ham Uniteda. Klub je to u kojem je bivši izbornik hrvatske reprezentacije nekoć i igrao i ostao zapamćen kao jedan od kultnih igrača pa ne čudi što navijači (uglavnom) s veseljem dočekuju njegov povratak u novoj ulozi. Telegramovu analizu što mogu očekivati od Bilića pročitajte OVDJE