Ovdje pogledajte sudare, trčanje preko staze i Hamiltonovu pobjedu na VN Rusije kojom je preskočio Ayrtona Sennu

Pobjedom u Sočiju Hamilton je stigao na korak do trećeg naslova

Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton pours champagne as he celebrates his victory after the Russian Formula One Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit on October 11, 2015. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
FOTO: AFP

Mercedesov vozač Lewis Hamilton slavio je pobjedu na nedjeljnoj utrci voženoj za Veliku nagradu Rusije u Sočiju te se njom primaknuo na korak do trećeg naslova svjetskog prvaka u Formuli 1.

Hamilton je imao drugu startnu poziciju i u utrci držao drugo mjesto iza momčadskog kolege Nice Rosberga koji je morao odustati od utrke u osmom krugu nakon što mu je pukla papučica gasa. Osvojenim drugim mjestom na utrci Sebastian Vettel (Ferrari) preuzeo je od Rosberga i drugo mjesto ukupnog poretka vozača. Najniža stepenica pobjedničkog postolja pripala je Sergiju Perezu (Force India) koji je tako na najbolji mogući način iskoristio sudar Ferrarijeva Kimija Räikkönena i Williamsova Valtterija Bottasa u posljednjem krugu.

https://www.youtube.com/watch?v=XkFLc-VxUHI
Deveta pobjeda Hamiltona u sezoni ujedno znači da mu je potrebno još samo devet bodova više u odnosu na Vettela i dva u odnosu na Rosberga na sljedećoj utrci, a vozi se ona za Veliku nagradu SAD-a, za osvajanje naslova prvaka. Zanimljiv je podatak da je u Sočiju, u dvije godine koliko je duga povijest utrke ondje, odvezeno 106 krugova, od kojih je u njih čak 101 u vodstvu bio Hamilton.

Dodajmo da je pobjedom, 42. u karijeri Lewis Hamilton izjednačio učinak Sebastiana Vettela na trećem mjestu ljestvice pobjednika utrka u Formuli 1 svih vremena. Pritom i preskočio ikonu sporta s kojom je do sada bio izjednačen, prerano otišlog Ayrtona Sennu. Od drugog mjesta i Alaina Prosta dijeli ga devet uspjeha, dok se vodeći Michael Schumacher s 91 slavljem čini teško dostižnim.

Inače, samu utrku obilježila su dva izlaska sigurnosnog automobila na stazu, a razlog jednome bio je poprilično ružan. Srećom bez posljedica po zdravlje završio je sudar Romaina Grosjeana sa zaštitnom ogradom, a možete ga vidjeti ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=wRvPVGh1gRI

Sreće na utrci imao je i jedan od sudaca kojem na stazi u trenucima vožnje nikako nije bilo mjesto. Bolid koji ga mimoilazi jest onaj Sebastiana Vettela koji je samo koju sekundu prije vizualnog kontakta preko slušalice dobio poruku iz boksa:

“Stazom trči vrlo hrabar Rus.”

https://vine.co/v/e0QVuaubZ1h

Recimo i da je u utrci nastupio dan ranije nastradali Carlos Sainz (Toro Rosso), a da su kontakt na stazi imali i Nico Hülkenberg (Force India) i Marcus Ericsson (Sauber).

https://twitter.com/lukbon/status/653166536459452416?ref_src=twsrc%5Etfw