Ovo je pet (isključivo nogometnih) saznanja koje je donio petak

Poljudski ogled donio je mirnoću igračima hrvatske reprezentacije na koncu sezone

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na
Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H,
6. kolo, Hrvatska - Italija. 
Mandzukic u skou za loptu.
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Priča dana s utakmice hrvatske i talijanske nogometne reprezentacije igrane u Splitu sramotni je simbol kukastog križa na poljudskom travnjaku o kojem će se tek očitovati nadležne institucije, no, ipak, treba podsjetiti da je tog petka odigrana i utakmica dviju nogometnih sila i da je kvalifikacijski ogled za odlazak na Euro 2016. završio rezultatom 1-1.

Riječ je o utakmici 6. kola kvalifikacijske skupine H nakon koje je bodovni razmak između prvoplasirane Hrvatske i Italije na drugome mjestu ostao nepromijenjenih dva boda (14-12). Slijedi trećeplasirana Norveška s pet bodova zaostatka za izabranicima Nike Kovača nakon što je odigrala tek 0-0 protiv Azerbajdžana kojeg s klupe odnedavno vodi Robert Prosinečki.

Mirnoća pred nastavak

Budući da prve dvije reprezentacije direktno odlaze u Francusku na europsku smotru, a trećeplasirana u dodatno razigravanje, može se zaključiti da Hrvatska ima dobru poziciju pred nastavak ciklusa. Osim ako ju ne unazadi odluka Disciplinske komisije Europskog nogometnog saveza, o čemu je više pisano ovdje.

Kako bilo, poljudski ogled donio je mirnoću igračima hrvatske reprezentacije na koncu sezone i sada se mogu prepustiti odmoru sve do ponovnog okupljanja u svojim klubovima. U međuvremenu mogu uslijediti analize viđenog u petak.

1. Italija i dalje bez uspjeha protiv Hrvatske

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Darijo Srna, Stephan El Shaarawy. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska je protiv Italije odigrala osam službenih utakmica od svoje samostalnosti i u njima ostvarila omjer od tri pobjede i pet remija. Sjajan je to omjer protiv četvrte reprezentacije u poretku najboljih europskih izabranih vrsta i trinaeste nogometne sile svijeta. Zadnje tri utakmice ovih suparnika završavale su rezultatom 1-1. Dvije od njih odigrane su u sklopu ovih kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a prva, koja je otvorila niz, u grupnoj fazi natjecanja na Europskom prvenstvu 2012. godine.

2. Mandžukić je napravio sve ključno

Italia's goalkeeper Gianluigi Buffon saves a penalty kick from Croatia's forward Mario Mandzukic (C) during the Euro 2016 qualifying football match between Croatia and Italy on June 12, 2015 at the Poljud stadium in Split.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Hrvatski napadač bio je ključna figura utakmice u kojoj je promašio jedanaesterac, skrivio jedanaesterac i zabio gol. Gianluigi Buffon obranio je Mandžukićev udarac s bijele točke potvrdivši još jednom svjetsku klasu, premda treba priznati da udarac hrvatskog napadača i nije bio razine njegove kvalitete. Srećom, ona je potvrđena samo četiri minute kasnije golom za uvodnih 1-0, ali i kompromitirana u završnom dijelu prvog poluvremena rukometnom intervencijom zbog koje je uslijedio jedanaesterac za Italiju, a potom i “panenka” Candreve za konačan rezultat.

3. Pomoć suca Martina Atkinsona

Italy's players complain to referee Martin Atkinson (2-L) during the Euro 2016 qualifying football match between Croatia and Italy at the Poljud stadium in Split on June 12, 2015.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Martin Atkinson dijelio je pravdu tijekom ove utakmice i hrvatski navijači trebali bi ga se s veseljem sjećati nakon previda na štetu gostujuće reprezentacije. Englez je promašio biti na visini zadatka i to u ključnim trenucima utakmice. Poništio je gol Talijanima zbog zaleđa kojeg nije bilo, nakon kojeg im je Mandžukić i zabio za vodstvo Hrvatske u Splitu.

4. Rakitić opet dobar protiv Pirla

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Ivan Rakitic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Samo nekoliko dana nakon što je osvojio Ligu prvaka u kojoj je vodio borbu na sredini terena protiv Andree Pirla, Ivan Rakitić za suparnika je ponovno imao legendu talijanskog nogometa. Za razliku od uspjeha hrvatskog nogometaša pri osvajanju Lige prvaka, talijanski veteran i Rakitić imali su jednako razloga za zadovoljstvo u podijeli bodova. Obojica su odigrali dobru utakmicu, a hrvatski nogometaš još je jednom pokazao da može biti dobar i protiv najboljih te izostanak Luke Modrića u veznom redu učiniti manje bolnim.

5. Pomoć od Prosinečkog

Azerbaijan's coach Robert Prosinecki reacts during the UEFA Euro 2016 Group H qualifying football match Norway v Azerbaijan in Oslo, on June 12, 2015.  AFP PHOTO / NTB SCANPIX / BRAASTAD, AUDUN   NORWAY OUT

Robert Prosinečki preuzeo je Azerbajdžan u prosincu prošle godine, a pomaci u igri 115. reprezentacije u Fifinom poretku već su vidljivi. Hrvatska reprezentacija može im se jednako veseliti nakon gostovanja Azerbajdžana u Oslu gdje je sastav bivšeg hrvatskog reprezentativca otkinuo dva boda trećeplasiranoj momčadi ljestvice skupine H i povećao zaostatak Norvežana za Hrvatskom na pet bodova (14-9).