Blatter je danas suspendiran na osam godina, a mi vas podsjećamo na njegove najnezgodnije izjave

Nogometašicama je savjetovao uže hlačice i otvorenije majice

FOTO: AFP/AFP

Sada već bivši šef Fife Sepp Blatter u ponedjeljak je suspendiran na osam godina i ne smije obnašati bilo kakvu funkciju u nogometu. Jednaku kaznu dobio je i potpredsjednik te ogranizacije Michel Platini. Ključan razlog za njihovu suspenziju je isplata dva milijuna švicarskih franaka. Taj je novac isplaćen Platiniju, Uefinom predsjedniku, 2011. godine zbog navodnog posla iz 1998. godine. Oko tog dogovora ima puno sumnjivih okolnosti i on nije nigdje formalno zapisan. Obojica optuženika izjasnila su se da je sve usmeno dogovoreno, ali to objašnjenje nije uvažio Etički odbor Fife.

Uz Blattera su se i ranije su vezale brojne kontroverze i skandalozne izjave, a mi vas u nastavku teksta podsjećamo na samo neke od njih.

1. Predsjednički izbori 1998. godine

Mito je bila najčešća riječ koja se spominjala te godine u izboru za FIFA-ina predsjednika u kojem je Blatter pobijedio tadašnjeg UEFA-inog prvog čovjeka, Šveđanina Lennarta Johanssona. Kuverte s novcem promijenile su ishod glasanja u Blatterovu korist na način da je čak 18 glasača iz afričkih država promijenilo odluku i glasalo za Švicarca, a isto je učinila i Engleska kojoj je obećano Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Dobila ga je Njemačka.

2. Rasizam

Kada je 2011. godine Luis Suarez uputio rasistički komentar Patriceu Evri tijekom premierligaške utakmice zbog kojeg je kažnjen s osam utakmica zabrane igranja, Blatter je spremno utvrdio da rasizma u nogometu nema. Dodao je da bi se takve razmirice trebale rješavati stiskom ruke.

Liverpool's Uruguayan forward Luis Suárez (L) exchanges words with Manchester United's French defender Patrice Evra during the English Premier League football match between Liverpool and Manchester United at Anfield in Liverpool, north-west England, on October 15 2011. Liverpool have denied on October 16 Suarez abused Evra during the match, the BBC reported. French and British media quoted Evra after the game as telling French broadcaster Canal+ that Suarez had racially abused him several times during the match. AFP PHOTO / ANDREW YATES RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.

3. Ropstvo

Ako nema rasizma, kao što Blatter tvrdi, onda ima ropstva. Upravo je tim riječima Blatter popratio zbivanja oko Cristiana Ronalda kada je ovaj 2008. godine bio tema razgovora o transferu između čelnih ljudi Manchester Uniteda i Real Madrida. Licitiralo se brojkama, pa je Švicarac zaključio da je to primjer “modernog ropstva”, a zaboravio objasniti kao izjednačava ropstvo i milijune eura godišnjih primanja nogometaša.

Manchester United's Cristiano Ronaldo celebrates scoring a penalty against Middlesbrough's during their FA Cup Quarter Final replay football match at Old Trafford , Manchester, North-west England, 19 March, 2007. AFP PHOTO/ANDREW YATES

4. Seksizam

Govoreći o ženskom nogometu Blatter je spremno ustvrdio da bi igračice trebale nositi uže hlačice i otvorenije majice kako bi privukle više muške publike.

5. Zamjerio se gay zajednicama

Nastavimo vezano uz seks, o kojem 79-godišnji Švicarac očito mnogo zna. Kada je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine, Blatter je upitan je li predvidio moguće kulturološke probleme koje iz toga slijede. Referiralo se pitanje na činjenicu da ondje homoseksualnost vodi u zatvor. Blatter je bio jasan u svom odgovoru:

– Mislim da bi se oni (homoseksualci) trebali suzdržati seksualnih aktivnosti.

Nije pomogla niti kasnija izjava da se šalio.

6. Bez remija

Blatter je novu izjavu za pamćenje dao 2004. godine. Tada se osvrnuo na nerješene rezultate u nogometu i zaključio da oni nisu dobra stvar. Rekao je da treba naći neki način da svaka utakmica ima pobjednika, baš kao što je slučaj u kartaškim igrama.

7. Skandal s namještanjem utakmica u Italiji

Blatter je iznio svoj stav o skandalu s namještanjem utakmica u Italiji 2006. godine. I pritom uvrijedio jedan cijeli kontinent. “Mogao bih razumjeti da se takva stvar dogodila u Africi, ali ne u Italiji”, kazao je Švicarac.

8. Automobilska nesreća

Suspended FIFA president Sepp Blatter reacts in his car surrounded by journalists leaving the world football's governing body headquarters on December 17, 2015 in Zurich. Blatter appeared before the FIFA ethics judges to answer corruption allegations as Switzerland announced it has frozen tens of millions of dollars in accounts linked to football bribes. / AFP / FABRICE COFFRINI
AFP

Godine 2008. prouzročio je automobilsku nesreću prilikom pretjecanja vozila koje se sporije kretalo. To je vozilo udario, potom lupio automobil koji se kretao iz suprotnog smjera. Kada je policija stigla na mjesto nesreće Blattera ondje nije bilo. Baš kao i registarskih oznaka na njegovom automobilu.

Ovo su samo neke od gluposti koje je bivši prvi čovjek svjetskog nogometa izjavio i napravio, ali baš zbog pozicije koju je obnašao one su itekako imale svoju težinu. Osim navedenih točaka, spomenimo i da je bio vezan uz koruptivne aktivnosti pred izbore i 2011. godine, da je bio dio nelegalnih aktivnosti vezanih uz prodaju karata za SP 2006., ali i da je pokazao minimum ljudskosti kada je minutu šutnje za dan ranije preminulog Nelsona Mandelu prekinuo nakon sedam sekundi…