Perasovićev prvi poraz na klupi: Teško je izgubiti kad vodiš 35 minuta

Presudilo je veće iskustvo igranja neizvjesnih završnica, kaže izbornik

06.09.2015., Arena Zagreb, Zagreb - EuroBasket 2015., skupina C, 02. kolo, Grcka - Hrvatska. Eurobasket 2015 po prvi puta odrzava se u cetiri drzave. Hrvatska (Zagreb), Njemacka (Berlin), Litvija (Riga) i Francuska (Montpellier) ugostit ce kosarkase tijekom grupnih susreta dok ce se zavrsnica turnira odrzati u francuskom Lilleu. Velimir Perasovic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

“Teško je kad vodiš 35 minuta i onda izgubiš”, bile su prve riječki hrvatskog izbornika Velimira Perasovića nakon poraza od Grčke 70-72 (33-28) u utakmici 2. kola skupine C EuroBasketa 2015.

“Znali smo da igramo protiv momčadi koja je iskusna, koja zna igrati i kad gubi, a kad dođe u vodstvo teško ih je stići. To se baš dogodilo protiv nas i zbog toga poraz peče možda i više. Čini mi se da smo bili bliže pobjedi nego oni, ali na kraju to tako ne završava uvijek. Presudilo je veće iskustvo igranja teških i neizvjesnih završnica”, izjavio je izbornik Perasović.

Prvi poraz na izborničkoj klupi

To je prvi Perasovićev poraz otkako je preuzeo dužnost izbornika, a dogodio se u okolnostima kad protiv sjajne grčke reprezentacije nije mogao računati na ozlijeđene Bojana Bogdanovića i Marka Tomasa koji bi zasigurno donijeli više mirnoće u neizvjesnoj završnici.

“Ne možemo raspravljati o tome što bi bilo. Igrači koji su igrali odigrali su dobru i ozbiljnu utakmicu. Spriječili su u prvom poluvremenu njihovu kreativnost u napadu. Čini mi se da nam je na kraju ponestalo snage, što je dovelo do loših odluka i u napadu i u obrani”, rekao je Perasović.

Hrvatska je u prvom poluvremenu limitirala Grčku na samo 28 koševa i ostao je dojam da je prednost na poluvremenu 33-28 bila i premala na hrvatskoj strani.

‘Ovo je za mene šok’

“Moguće je. Igrali smo dobro u pojedinim trenucima i onda nam se dogodio pad. Da smo bili racionalniji u napadu možda bi sve to bolje izgledalo. Ovo je za mene šok. Nismo otišli na nekih 14-15 razlike kad smo mogli, pogodio je Spanoulis dvije, tri trice, kasnije su pogađali i ostali. Tako je to u košarci kad ne uzmeš nešto što ti se otvori”, rekao je istovremeno silno razočaran i ljut Dario Šarić, pogotovo zbog svoja dva promašena slobodna bacanja u završnici.

Dario Šarić
Dario Šarić PIXSELL

Roko Ukić je odigrao na visokoj razini, postigao 14 koševa uz 4 asistencije, ali još jednom se našao s krive strane semafora.

“Puno bi se toga nama trebalo vratiti za svih ovih deset godina poraza. Kako se Spanoulisu uvijek vrati”, rekao je Ukić te na svoj način prokomonetirao činjenicu da će imati dan odmora prije sraza s Makedonijom.

“Dobro će nam doći odmor, ali ja bih radije da igramo protiv Makedonije za pola sata. Ovako ćemo još 24 sata duže razmišljati o ovom porazu.”

Ništa još nije gotovo

Ipak, kad hladnije glave naprave analizu onoga što su napravili, shvatit će da su, unatoč porazu poslali dobru poruku i hrvatskim navijačima koji su to prepoznali i nagradili ih pljeskom. Tek je početak EuroBasketa i ovaj poraz ne mora baš ništa značiti. Iako Grci sad imaju sve u svojim rukama u borbi za prvo mjesto, još uvijek postoji mogućnost zatvaranja krugova u kojima bi Hrvatska i s ovim porazom mogla dočekati osminu finala kao pobjednik skupine C.

Simon je promašio šut za produžetak
Simon je promašio težak šut za produžetak PIXSELL

“Nemam zamjerki kako su dečki odigrali. Izgarali smo za svakom loptom pa je samim tim još veća žal za izgubljenom utakmicom. No, dug je turnir, nadam se da će nam se priključiti i dvojica ozlijeđenih igrača koji su nam izrazito važni. Žao mi je što publiku nismo nagradili pobjedom”, rekao je Kruno Simon koji je doživio ovacije Arene za svoju predstavu, ali ne i konačnu nagradu.

U završnici je promašio težak šut koji bi odveo Hrvatsku u produžetak, ali je s 18 koševa, 5 skokova i šest iznuđenih prekršaja opet bio jedan od najboljih na terenu. I sam je shvatio da nema smisla prolijevati suze nad onim što se više ne može popraviti.

Iduća je Makedonija

“Idemo probati pobijediti u ove tri utakmice do kraja skupine i vidjeti kuda će nas to dovesti. Ono glavno će se ionako događati u Francuskoj”, zaključio je Simon, a s njegovom se konstatacijom složio i izbornik Perasović.

Bogdanović je susret pratio s klupe
Bogdanović je susret pratio s klupe PIXSELL/PIXSELL

“Na ovom prvenstvu nema loših suparnika. Svak svakoga može pobijediti, što je pokazao i današnji dan u svim grupama. Treba se dobro pripremiti, zaboraviti ovo što prije i pokušati pobijediti Makedonce i krenuti dalje. Mi moramo prvo osigurati plasman u drugi krug pa ćemo onda razmišljati što će biti poslije.”

Do Makedonije će se možda oporaviti i Bojan Bogdanović, kojem su liječnici preporučili mirovanje, a on se u poluvremenu pojavio u dresu i sjeo na hrvatsku klupu.

“On je i danas želio igrati na svoju odgovornost. Pokušavao je i doktore i mene prisiliti do zadnjeg momenta da igra. Dobro se osjeća, ide na bolje i nadamo se da bi mogao biti spreman za utorak.”

HRVATSKA – GRČKA 70-72 (18-13, 15-15, 24-23, 13-21)

Arena Zagreb. Gledatelja: 12.000. Suci: Lottermoser (Njem), Zamojski (Polj), Jimenez (Špa).
HRVATSKA: Tomić 9, Rudež, Stipčević, Bogdanović, Šarić 11, Tomas, Ukić 14, Simon 18, Draper 2, Bilan, Žorić 8, Hezonja 8
GRČKA: Bourousis 10, Zisis 7, Spanoulis 16, Calathes 2, Perperoglou, Sloukas 2, Kaimakoglou, Koufos 11, Printezis 13, Papanikolaou 2, Mantzaris 3, Antetokounmpo 6