Pitali smo Telegramove kolumniste da prognoziraju rezultat Hrvatska - Turska i analiziraju nekoliko najvažnijih stvari

Holiga, Topić i Ibrulj najavljuju prvi susret Hrvatske na Euru

Telegramovi sportski analitičari i kolumnisti, Aleksandar Holiga i Mihovil Topić, pojačani reporterom Sašom Ibruljom koji izvještava iz Francuske, odgovorili su na set pitanja o današnjem susretu Hrvatska – Turska. Holigu, Ibrulja i Topića zamolili smo da izdvoje potenijalno najvažnije duele, ključne igrače, kao i da, na kraju, daju svoju prognozu rezultata.

1. Dobra vijest za Hrvatsku?

Holiga: Barem prema vijestima iz baze, svi su zdravi i spremni (‘spremni’ su i navijači, ali to je neka druga priča…). Ante Čačić može na teren poslati svoj najjači sastav.

Ibrulj: Još nije počelo. Ne znamo kako uistinu ova Hrvatska izgleda, ne znamo što da očekujemo, ne znamo koliko je ozbiljna. Što je ustvari Čačićeva ideja? Otud bar iščekivanje, vrijeme je za prvi pravi, konkretan ispit. Uz to, ovo je vjerojatno jedina utakmica u kojoj se nitko ne mora zamarati kalkulacijama, svi su na početnim pozicijama.

Topić: Utakmica sa Slovenijom. Utakmica koja je kratak presjek svega gdje možemo tražiti prednost jer Turska jednostavno ne briljira. Loše kvalifikacije, neodostaci u sistemu igre, užasna kompaktnost linija i manjak ideja na postavljenu obranu protivnika. Iako teške pripreme zasigurno imaju utjecaj na prikazanu igru, ovakva sklonost ekstremima za Čačića je dobra vijest.

2. Loša vijest za Hrvatsku?

Holiga: Spreman je Hrvat, ali spreman je i Turčin. Ni u družini Fatiha Terima navodno nema nikakvih zdravstvenih ili drugih problema i svi čekaju kao zapete puške.

Ibrulj: Fatih Terim je u formi. Nakon preslagivanja na kraju prošlih i početku kvalifikacija za Euro, Imperator je momčad digao iz mrtvih i od nje napravio ratnički tim. Limitirani su kvalitetom, ali Terim je do sada pokazao da zna kako to nadoknaditi i izvući najbolje iz tima.

Topić: Utakmica s Engleskom. Drugi kraj ekstrema. Prvi put nakon mnogo vremena Turci su izgledali odlično. Izvrstan presing, dobro pomaganje među linijama, golema energija. Prikazali su reaktivni nogomet, međutim na elitnoj razini.

3. Što bi moglo presuditi?

Holiga: Čačićeve momčadi znale su imati dosta problema u branjenju prekida; ne vjerujem da su se izbornik i njegovi asistenti pretjerano ozbiljno posvetili tom pitanju, uključujući prevenciju prekršaja u zoni šuta i adekvatno pripremili momčad. Turska je jako opasna iz takvih situacija, Hakan Calhanoglu je briljantan izvođač izravnih slobodnih udaraca.
S druge strane, turski stoperi nisu posebno visoki ni uvjerljivi i Mario Mandžukić morao bi ih moći dobrano namučiti: možda nadskočiti, ili vezati uz sebe tako da se otvori prostor za Perišića ili nekoga trećeg.

Ibrulj: Agresivnost i pritisak na zadnju liniju protivnika. I jedni i drugi imaju problema u obrani, često djeluju smušeno i panično, i pitanje je tko će to bolje iskoristiti. U pripremama Hrvati su odradili samo dva šuterska treninga, potpuno rasteretirili obranu za koju ni sam Čačić vjerojatno ne zna kako reagira na pritisak.

Topić: Koji turski ekstrem će se pojaviti. Dvije su konstante: Calhanoglu i Arda su vrhunski presing igrači, dok je Selcuk Inan izvrstan korektor tog prvog vala. Međutim, bekovi su jako agresivni, a stoperi su spori što često otvara koridore prostora iza vezne linije. Ukoliko izostane kompaktnost linija, presing će biti neuspješan i Hrvatska će imati lagan posao u iskorištavanju ponuđenog prostora. Ako stoperi isprate prvu liniju, bekovi budu sposobni zatvarati međuprostore, Hrvatska neće moći doći do zraka i s tri statična playmakera ćemo biti pregaženi.

4. Tko bi mogao biti ključni igrač Hrvatske?

Holiga: Luka Modrić. Hrvatska ionako najčešće jako ovisi o njemu, a ovo će biti utakmica u kojoj će bitka za sredinu terena biti stvarno važna. No, mislim da će njegova izvedba dosta ovisiti o tome kako će odigrati Milan Badelj (ako uistinu bude u sastavu). Da, Badelj je najbliže klasičnom zadnjem veznom od svih koje Čačić ima na raspolaganju, ali on to ipak nije; nije fizički dominantan i sklon je neforsiranim greškama, tako da mi njegovo uvrštavanje baš i ne ulijeva povjerenje. Luka je vrlo inteligentan igrač – ako osjeti da se ne može osloniti na partnera u sredini, neće ići u rizik. Tako bi se moglo dogoditi da s Badeljem ne dobijemo ono što bismo, u teoriji, trebali dobiti – a to je malo više slobode Modriću i prostora za iznošenje lopte prema naprijed. Ako Badelj ne bude na visini zadatka, bit će puno teže i njemu.

Ibrulj: Luka Modrić. Čačić je davno poručio kako igru gradi oko njega, a Luka će morati preuzeti odgovornost. Međutim, da bi to funkcioniralo, mora za partnera imati igrača koji će odraditi vrhunskih devedeset minuta, koji nema pravo na grešku i koji će biti fizički radnik i Modriću omogućiti da završi fini rad.

Topić: Ivan Rakitić. Imat će jako nezahvalnu ulogu, kraj Modrića i Badelja morat će donijeti dinamiku u veznom redu. Od Rakitića će se tražiti da odvlači Inana i napada prostor između pasivne obrane i agresivnog veznog reda, a istodobno će morati se spuštati po loptu kao ključni relej za prijenos lopte u zadnju trećinu. Uloga na koju nije navikao, iznimno zahtjevan posao i zbog toga sigurno ključna figura utakmice.

5. Ključni duel na koji treba obratiti pozornost

Holiga: Darijo Srna protiv Arde Turana – dvoboj kapetana.

Bude li Brozović stvarno startao na desnom krilu, za očekivati je asimetričnu formaciju u kojoj bi on puno ulazio u sredinu, ostavljajući Srni prodore po boku i pokušaje centraršuta. To bi moglo donijeti rezultat u ofenzivnom dijelu igre, ali i poremetiti defenzivnu ravnotežu Hrvatske. Srna više nije na nekadašnjoj fizičkoj razini da bi mogao pokriti cijelu dužinu terena i stigao zatvoriti rupu u obrani koju ostavi za sobom. I u kvalifikacijama je momčad primila neka jeftine golove preko njegove strane. A Turska će na toj strani vjerojatno imati svog ponajboljeg igrača.

Ibrulj: Babacan vs. Subašić. Dvije ekipe koje u prvenstvo ulaze sa različitim, ali velikim problemima i koje se vrlo vjerojatno na početku boje i vlastite sjene. Ovu bi tekmu mogla odlučiti jedna greška, a siguran sam da će ih biti na obje strane. Ne bih se začudio da heroj na kraju bude jedan od vratara, onaj koji bude u stanju popraviti te greške.

Topić: Hrvatska krila-turski bekovi. Turski bekovi su jako ofenzivni, stoje dosta visoko i pripomažu Ardi i Calhanoglou u presingu. Nuspojava tako aktivne uloge je ostavljanje prostora iza leđa koji se može iskoristiti. Ishod utakmice će odlučiti zapravo jedini individualni dueli van sistemskog ostvarivanja viška: to hoće li Gonul i Erkin potisnuti Perišića i Brozovića ili Pjacu, ili će se naša krila nametnuti i prisiliti bekove na oprezniji pristup.

6. Koliko će biti?

Holiga: 1-2, pobjeda Turske. Jedan gol iz kontre preko Srnine strane, drugi Calhanogluov direktno iz slobodnjaka. Mandžukić ili Perišić će nešto iščeprkati na drugoj strani.

Ibrulj: 1-0 Hrvatska. Ne vjerujem da će Čačićeva Hrvatska pretjerano blistati, ali mislim da će utakmicu odlučiti – kao i većinu do sada igranih – jedan potez individualca ili neka greška.

Topić: Zaista bacanje novčića. Turski forte je presing, naš je izlazak posjedom preko Modrića. Stil našeg napadača je skok, gdje Turci nisu uvjerljivi. Hrvatski način igre zahtjeva miran posjed, dok Turci igraju kroz agresivnu tranziciju. Različiti stilovi igre i zanimljiv slučaj da se mane jedne ekipe podudaraju s prednostima druge. Ne dogodi li se neočekivani psihički raspad kod jedne od momčadi, nije očekivati da će itko uzeti poseban rizik, stoga izjednačenih 1:1.