Neka aktivistica prekinula Blatterov govor i pokazala Fifi crveni karton

Prosvjednica je ubrzo izvedena izvan dvorane, a kongres nastavljen

Security agents evacuate a demonstrator holding a Palestinian flag and asking to expel Israel of the FIFA during the 65th FIFA Congress on May 29, 2015 in Zurich. Palestine, which has been a FIFA member since 1998, wants the football governing body to expel Israel over its restrictions on the movement of Palestinian players.   AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Palestinske prosvjednice prekinule su kongres na kojem Fifa bira predsjednika i pokazale sadašnjem čelniku te organizacije Seppu Blatteru crveni karton. Palestinka je uzviknula “crveni karton rasizmu”, a u ruci je držala papir crvene boje. Blatter je izgovorio samo jednu riječ: “Osiguranje”, nakon čega je prosvjednica izvedena izvan dvorane, a kongres je normalno nastavljen.

Na taj način prosvjednica je pokušala privući pažnju na kampanju koja se bori protiv odluke izraelskih snaga osiguranja kojom se ograničava kretanje nogometaša u pojasu Gaze. Osim izbora predsjednika, na Fifinom kongresu raspravljat će se o prijedlogu Palestine da se suspendira izraelski nogometni savez.

Podsjetimo, osim uhićenja visokopozicioniranih članova Fife koji su osumnjičeni za korpuciju, kongresu su prethodili i prosvjedi Palestinaca koji podržavaju zahtjev za suspenzijom Izraelskog nogometnog saveza o čemu će također u petak odlučivati u Zuerichu. Prosvjednici su se okupili ispred dvorane u kojoj zajedaju FIFA-ini delegati, a nekolicina je uspjela i ući u dvoranu te povicima protiv aktualnog predsjednika nakratko prekinuti zasjedanje, dok nisu reagirali zaštitari i izveli prosvjednike.