Svi pričaju o visokoj pobjedi Athletica nad Barcelonom, a statistika otkriva devet zanimljivih stvari o toj utakmici

Barcelonina obrana ovoliko je primila zadnji puta prije 65 godina

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi gestures during the Spanish Supercup first-leg football match Athletic Club Bilbao vs FC Barcelona at the San Mames stadium in Bilbao on August 14, 2015.  AFP PHOTO/ ANDER GILLENEA
FOTO: AFP

Uvjerljiva 4-0 pobjeda Athletica nad Barcelonom u prvoj utakmici španjolskog Superkupa i dalje je glavna priča u svijetu nogometa i to ne samo u granicama države u kojoj se natjecanja održava. Ono što je u rezultatskom smislu Athletic napravio favoriziranom suparniku ogleda, koji će popravni imati već u ponedjeljak, ne prestaje golicati sportsku javnost i tjerati neke da u almanasima potraže slične priče. A ovo su neke od njih:

1. Poroznost obrane

https://www.youtube.com/watch?v=VWdVjf_4t-E

Po prvi puta od travnja 2001. godine Barcelona je na dvije uzastopne utakmice primila četiri pogotka. Jednako raspoloženi kao Athletic i Sevilla tada su bili Villarreal i Real Zaragoza.

2. Ter Stegen

Barcelonin golman primio je ukupno 16 pogodaka u Ligi prvaka (11) i Kupu kralja (5) u prošloj sezoni. Već je na polovici tog učinka u samo dvije odigrane utakmice. Iako, nepravedno bi bilo za to kriviti samo njega, a pritom amnestirati igru obrane i veznoga reda momčadi.

3. Dogodilo se prije 65 godina

Barcelona u sezonu nije ovako slabom obranom krenula već jako dugo. Točnije, da prime osam ili više golova u samo dvije otvarajuće utakmice dogodilo im se posljednji puta prije 65 godina.

4. Athletic kao Getafe

Athletic Bilbao's defender Mikel San Jose (2nd L) is congratulated by teammates midfielder Benat Etxebarria (L), midfielder Oscar de Marcos (3rd L) and defender Xabier Etxeita (R) after scoring during the Spanish Supercup first-leg football match Athletic Club Bilbao vs FC Barcelona at the San Mames stadium in Bilbao on August 14, 2015.  AFP PHOTO/ ANDER GILLENEA

Getafe je posljednja španjolska momčad koja je Barceloni nanijela ovako visok poraz. U utakmici Kupa kralja sredinom svibnja 2007. godine Getafe je slavio protiv najjače katalonske momčadi 4-0.

5. Među najuvjerljivijima

U ovome stoljeću malo je momčadi koje se mogu pohvaliti da su Barcelonu svladali sa četiri pogotka razlike. Uz Athletic (2015.) i Getafe (2007.) u istome su uspjeli Racing (4-0, 2001.), Malaga (5-1, 2003.) i Bayern (4-0, 2013.)

6. Uzvrat 4-0

Dvije su momčadi do sada u uzvratu upisivale 4-0 pobjedu protiv suparnika u španjolskom Superkupu. Barcelona 2010. protiv Seville (4-0 uzvrat, ukupno 5-3) i 1982. Real Sociedad protiv Real Madrida (4-0 uzvrat, ukupno 4-1)

7. Diego Forlan

Villarreal's Diego Forlan celebrates after scoring against Real Madrid during a Spanish league football match against Villarreal at the Santiago Bernabeu in Madrid, 07 May 2006.  AFP PHOTO/BRU GARCIA

Sve do petka kada je trima golovima Aduriz potopio Barcelonu, Diego Forlan bio je posljednji igrač koji je tom klubu zabio hat-trick. Učinio je to noseći dres Villarreala u svibnju 2005. godine.

8. Aduriz u odabranom društvu

Samo su petorica igrača postizala tri pogotka u utakmicama španjolskog Superkupa. Aduriz u petak, a prije njega Higuera, Raul, Kanoute i Messi.

9. Hat-trick protiv Barcelone

Upisivali su ga neki igrači, a ovo su posljednji u nizu:

1997. Asprilla, Pantić, Jokanović i Ševčenko

2000. Catanha

2002. Madrigal

2003. Salva

2005. Forlan

2015. Aduriz