Evo zašto je Barcelona ostala bez naslova i za što je utakmicu iskoristio Messi

Osvojeni naslov prvi je za Athletic, klub star 117 godina, nakon sezone 1984.

Athletic Bilbao's players hold the Supercup trophy after the Spanish Supercup second-leg football match FC Barcelona vs Athletic Club Bilbao at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 17, 2015. AFP PHOTO / QUIQUE GARCIA
FOTO: AFP

Nogometaši Athletica osvojili su španjolski Superkup nakon što su ponedjeljak uzvratu odigrali 1-1 protiv Barcelone na Camp Nou. Prva utakmica ovih suparnika igrana je u četvrtak i završila 4-0 pobjedom domaćina na San Mamesu.

Barcelonin san o osvajanju šest naslova u sezoni zaustavljen je tako na petom koraku. Osvojili su, podsjetimo, trofej za najbolju momčad u španjolskom prvenstvu, tamošnjem Kupu i Ligi prvaka, čemu je nedavno dodano slavlje za pobjednika utakmice europskog Superkupa. Željela je Barcelona ponoviti sezonu 2008/09 kada je pod vodstvom trenera Josepa Guardiole došla do povijesnog uspjeha koji svoju reprizu, dakle, ove godine neće dobiti. Ostaje za vidjeti hoće na li na Svjetskom klupskom prvenstvu, kojem će u prosincu domaćin biti Japan, stići i do pete krune u godini.

A, evo što je sve pošlo po krivu za Barceloninu momčad:

1. Aritz Aduriz

https://www.youtube.com/watch?v=wahbaP2BR9o

“Osim rođenja moje kćeri, ovo je najsretniji dan mog života”, izjava je čovjeka koji je svojim golovima donio Athleticu naslov. Postigao je hat-trick u prvoj utakmici i gol u drugoj. Nikada nitko prije njega nije postigao četiri pogotka Barceloni u utakmicama španjolskog Superkupa. Nadahnut? Svakako. Do sada im je postigao tri u prethodnih 19 ogleda.

2. Gerard Pique

https://www.youtube.com/watch?v=lurQYYj0cGI

Isključen je u 56. minuti kod vodstva njegove momčadi 1-0. Prvi mu je to crveni karton od 19. siječnja 2013. kada je napustio travnjak u ogledu protiv Real Sociedada. Pocrvenio je zbog prigovora sucu oko zaleđa, točnije vrijeđanja linijskog suca kojem je rekao da mu se ‘pos… na kurv… majku’. Neki mediji pišu da mu prijeti suspenzija u trajanju od četiri do čak dvanaest utakmica.

3. Povijest i brojke

Barcelona i Athletic na Camp Nou odigrali su ukupno 71 utakmicu, a rezultat iz njih samo šest bio bi dovoljan da domaćin uzvrata nadoknadi 0-4 iz prvog ogleda. Osvojeni naslov prvi je za Athletic, klub čija je povijest duga 117 godina, nakon sezone 1984. Tada je osvojeno isto natjecanje. Dakle, na ponavljanje uspjeha čekali su 31 godinu.

Ahletic slavi Superkup

Evo i nekoliko podataka samo iz Barceloninog sastava:

1. Najstariji ikad

Barcelonina jedanaestorica na travnjaku prosječno su bila stara 29 godina i 256 dana što ih čini najstarijom momčadi u odnosu na sve ostale klubove u španjolskom Superkupu.

2. Luis Suarez

https://www.youtube.com/watch?v=3wZREo_AbUQ

Asistencija prsima za Lionela Messija promovirala je ovog Urugvajca u prvog nakon Jorgea da Silve koji su u utakmicama španjolskog Superkupa sudjelovali golom ili asistencijom. Njegov spomenuti sunarodnjak zabio je 1985.

3. Lionel Messi

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (top C), Barcelona's forward Pedro Rodriguez (L) and Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez (R) argue with Athletic Bilbao's goalkeeper Gorka Iraizoz (bottom) after scoring a goal during the Spanish Supercup second-leg football match FC Barcelona vs Athletic Club Bilbao at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 17, 2015. AFP PHOTO / JOSEP LAGO

U finalnim utakmicama španjolskog Kupa i Superkupa protiv Athletica stigao je do brojke od sedam golova u šest ogleda protiv ovog suparnika. U ukupno 24 nastupa u utakmicama protiv momčadi sa San Mamesa na listu strijelaca upisivao se 18 puta.

Postao je i prvi igrač koji je golove zabijao u pet španjolskih Superkupova (2009., 2010., 2011., 2012. i 2015.). Zabio je i najviše golova u povijesti španjolskog Superkupa, točnije njih 11, što je četiri više u odnosu na prvog pratitelja Raula.

U 38 utakmica ove kalendarske godine samo za Barcelonu, Messi je zabio 38 golova.

U susretima za naslov sa Barcelonom i argentinskom reprezentacijom (uključujući i onu U20) Messi je postigao 25 golova. Najviše upravo Athleticu – sedam.