Prije nego što će se Arsenal boriti za naslov, Wenger mora povući ove poteze

Francuski strateg ne smije biti sentimentalan, treba donijeti velike odluke

Arsene Wenger
FOTO: LINDSEY PARNABY/AFP

Londonski Arsenal trenutno se nalazi na drugom mjestu britanske Premierlige, a za prvoplasiranim Chelseajem zaostaje sedam bodova. Topnici su posljednji naslov u prvenstvu osvojili 2004. godine, a navijači nemogu dočekati kada će se njihov klub ponovno boriti za toliko željeni trofej.

Portal caughtoffside.com povodom toga donio je popis od četiri stvari koje trener Arsenala Arsene Wenger mora učiniti ako želi da njegova momčad bude ozbiljan kandidat za naslov.

1. Riješiti pitanje prvog vratara

Arsenal još od vremena Davida Seamana nije imao pravog prvog vratara. Činilo se da će to biti Wojciech Szczęsny, ali poljski reprezenativac je zbog slabije forme i problema s disciplinom ove sezone izgubio mjesto među vratnicama. Prvi golman Topnika sada je Kolumbijac David Ospina, koji brani u dobroj formi, no Arsenalu bi koristilo neko veće ime na golu.

U posljednje vrijeme mnogo se govori o mogućem transferu legendarnog Chelseajevog golmana Petera Checha, a ako se to ostvari, Arsenal bi konačno riješio pitanje prvog čuvara mreže.

2. Pitanje kapetana

Trenutno je kapetan Arsenala 33-godišnji Španjolac Mikel Arteta koji je ove sezone zbog ozljeda proveo mnogo vremena van terena, a na ljeto mu ističe ugovor i pitanje hoće li ostati u klubu iz sjevernog Londona. Svakoj snažnoj momčadi treba pravi vođa na terenu i Arsenal mora riješiti to pitanje. Iako je mnogo učinio za Topnike prethodnih godina, Arteta na žalost nije taj.

3. Rekonstrukcija u veznom redu

Na ljeto ističu ugovori nekim veznim igračima. To su već spomenuti Arteta te Mathieu Flamini i Abou Diaby. Iako je trener Wenger poznat po odanosti svojim igračima, ako cilja na naslov, ne smije biti sentimentalan. Tim igračima ne smije ponuditi nove ugovore i mora ih zamijeniti kvalitetnijim nogometašima.

4. Pitanje formacije

U prošlosti jedan od glavnih problema Arsenala bilo je često mijenjanje formacije, te se činilo kao da Wenger nije siguran u kojem sustavu igrati. U drugom dijelu sezone Arsenal se prebacio na igru u sistemu 4-1-4-1, nakon čega je momčad počela ostvarivati solidne rezultate, ali tek novom promjenom, ovaj put na 4-2-3-1, Arsenal je počeo briljirati. Wenger sada mora učiti iz prošlosti i raditi samo sa sistemom koji donosi najbolje rezultate.