Prvenstva se bliže kraju, a ovo su najbitnije utakmice ovog vikenda

Ovog vikenda nas očekuje puno derbija, kao naručeno pri kraju sezone

TOPSHOTS Barcelona’s Argentinian forward Lionel Messi kicks a ball during the Spanish league football match FC Barcelona v Valencia CF at the Camp Nou stadium in Barcelona on April 18, 2015. AFP PHOTO / JOSEP LAGO
FOTO: AFP

Ovog vikenda ponovno nas očekuje nekoliko zanimljivih dvoboja. U Italiji se igra derbi između Rome i Intera, dok će u engleskoj Chelsea imati priliku potvrditi naslov prvaka protiv izravnog konkurenta Arsenala. U hrvatskom dvoboju u Ukrajini susrest će se Darijo Srna i Domagoj Vida.

Inter-Roma, subota 20:45

Iako bi nekada davno ovo možda bio i prvi derbi Europe, danas je to samo bitna utakmica za Romine navijače. Naime, Roma je izjednačena po broju bodova s gradskim rivalom Lazijom. To drugo mjesto vodi nekog od njih direktno u Ligu prvaka tako da će borba biti neizvjesna do kraja prvenstva.

000_DV2008979Rimljani ulaze u utakmicu s dugačkim popisom ozlijeđenih igrača što ih muči gotovo cijele sezone. Njihovom treneru Rudiju Garciji to nije opravdanje. Nezadovoljan je rezultatima u zadnje vrijeme te će sigurno tražiti sva tri boda protiv neuvjerljivog Intera.

Milanski klub s druge strane jedinu motivaciju pronalazi u tome što eventualnom pobjedom može prestići svog gradskog rivala AC Milana koji im bježi za jedan bod na 9. mjestu.

Southampton-Tottenham, subota 13:45

000_DV2003892

Tottenham i Southampton nalaze se na šestoj i sedmoj poziciji engleske Premier lige te ih međusobno dijeli samo jedan bod. Ono što oba kluba ciljaju je peto mjesto koje vodi u Europa ligu, a na kojem se trenutno nalazi Liverpool s jednakim brojem bodova kao i šesti Tottenham.

Obje momčadi imaju relativno dobru sezonu, vjerojatno iznad vlastitih očekivanja. Southampton je blagi favorit u susretu ali samo zbog činjenice da igra kod kuće, no oba kluba su ulovila dobru formu pred kraj sezone. Treba napomenuti kako je Tottenham pobijedio Southampton u posljednja četiri susreta.

Također obratite pozornost na Harryja Kanea, napadača Spursa koji je mnoge iznenadio s fantastičnom sezonom. Naime, Kane će se boriti za najboljeg strijelca lige sa Sergiom Aguerom. Trenutno obojica imaju po 20 golova u sezoni.

Espanyol-Barcelona, subota 16:00

000_TS-DV2010604

Gradski derbi je na rasporedu ove subote, što nije baš najbolje vrijeme za navijače Barcelone. Kataloncima je teško pogoditi pravo vrijeme za derbi s obzirom na broj utakmica i gust rapored s kojim se bore. Ako ništa drugo Barca je u odličnoj formi. Trener Luis Enrique posložio je kockice pa trojac Neymar, Luis Suarez i Leo Messi djeluje neustrašivo.

Espanyol nije pretjerano opasan ove sezone i nalazi se na solidnoj desetoj poziciji. Ne mogu uloviti europska natjecanja ali protiv Barcelone motivacija neće biti problem.

Katalonski div je pobjeđivao u posljednih osam susreta. Deveta pobjeda za redom je imperativ jer u protivnom slučaju mogli bi izgubiti prvo mjesto Primere.

Arsenal-Chelsea, nedjelja 17:00

Eden Hazard

Ovog vikenda sureću se prvi i drugi na ljestvici. Chelsea ulazi u susret kao favorit s deset bodova prednosti. Iako u Premier ligi ima pregršt derbija, ovo je susret dvije najbolje momčadi ove sezone. To bi trebao biti dovoljno dobar razlog da subotu poslijepodne posvetite engleskom nogometu. Eventualnom pobjedom Chelsea neće potvrditi naslov ali prednost od 13 bodova pet kola prije kraja i više je nego dovoljna.

Naravno, Arsene Wenger je najavio pobjedu protiv Josea Mourinha, za koju ne zna posljednjih 12 susreta. Arsenalu će podići samopuzdanje činjenica da su pobijedli u posljednjih osam premijerligaških nastupa. Također, Chelseajevo najbolje oružije, kontranapad i prekidi nisu na uobičajnoj razini što će iskusni Wenger zasigurno pokušati iskoristiti.

Ostale europske utakmice

Crvena Zvezda-Partizan

‘Večiti derbi’ kako ga zovu u Srbiji na rasporedu je u subotu u 18 sati. Partizan je prvi s pet bodova više od Zvezde.

Šahtar Donjeck-Dynamo Kijev

Dvoboj dvojice hrvatskih reprezentativaca, Darija Srne i Domagoja Vide. Šahtar ovaj ukrajinski derbi neće dočekati na vlasitoj Donbass Areni, već na stadoinu u Lavovou. Bez obzira na to dat će sve od sebe da presitgnu prvi Kijev koji ima pet bodova prednosti.

“U nogometu sam vidio svašta. Sve dok imamo matematičke šanse borit ćemo se. Sve ovisi o nama, imamo jaku momčad, ali nam nedostaje Donbass Arena. Morat ćemo se boriti za drugo mjesto sa Dnjiprom, klub si ne smije dopustiti izostanak iz Lige prvaka,” izjavio je kapetan Srna.