Ronaldo je sinoć zabio pogodak, ali je nakon toga potpuno nestao s utakmice (a mi otkrivamo zašto)

Ronaldo je tijekom utakmice ukupno imao 39 dodira s loptom

Real Madrid’s Portuguese forward Cristiano Ronaldo gestures during the Spanish league football match Real Madrid vs Athletic Club Bilbao at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on October 5, 2014. PHOTO /
FOTO: AFP/AFP

Cristiano Ronaldo je u srijedu protiv Juventusa izjednačio dva rekorda. S Lionelom Messijem se poravnao po ukupnom broju pogodaka u Ligi prvaka pa sada dijele prvo mjesto, dok s legendarnim Alfredom Di Stefanom sada dijeli drugo mejsto na listi najboljih klupskih strijelaca.

Iako će većina istaknuti te podatke sa sinoćnje utakmice, oni ipak ne otkrivaju koliko je zapravo Ronaldo bio nevidljiv od trenutka kada je u 23. minuti zabio pogodak iz kaznenog udarca.

Ronaldu je previše svih 90. minuta

Posljedni njegov udarac na utakmici zabilježen je u 41. minuti, a ukupno ih je imao tri od čega je jedan iz postignutog kaznenog udarca. Da Portugalac ima običaj nestati u drugom poluvremenu dokazuje činjenica kako je svih deset pogodaka u ovoj sezoni Lige prvaka zabio u prvom dijelu utakmice.

Ronaldo je tijekom utakmice s Juvetusom ukupno imao 39 dodira s loptom, usporedbe radi najviše su imali Marcelo (99), James Rodriguez (83) pa Toni Kroos (82). Ronaldo je bio tek osmi igrač u Realu gledajući taj statistički podatak.

https://www.youtube.com/watch?v=EzkUFDSJ2wM

Tko je zaustavio Ronalda?

Velik ulogu u zaustavljanju Ronalda imali su braniči Stephan Lichtsteiner i Leonardo Bonucci, kojima je uvelike pomagao veznjak Claudio Marchisio. Svojim kretnjama, atletskim i defanzivnim sposobnostima ova dvojica Juventsovih braniča odsjekli su Portugalcu Juventusovu polovicu.

Kretanje Cristiana Ronalda i dodiri s loptom (39) na utkamici s Juventusom; Infografika: Telegram.hr
Kretanje Cristiana Ronalda i dodiri s loptom (39) na utkamici s Juventusom; Infografika: Telegram.hr

Na grafici kretanja, jasno se vidi kako je Juventusov dvojac odigrao popularni “flaster” na zvijezdi Reala, a koncetracija njihovih kretnji uglavnom je bila na 40-ak metara od Juventusovog gola. Izgledalo je kao da su Ronaldo i Marcelo zamijenili svoje prirodne pozicije. Brazilac je kao bek imao skoro tri puta više dodira s lotpom i čak sedam puta više driblinga u polufinalnoj utakmici.

Mapa kretnji i dodira s loptom (ukupno 93) Juventusovih braniča Lichtsteinera i Bonuccia
Kretnje Juventusovih braniča Leonarda Bonuccija i Stephana Lichtsteinera. Infografika: Telegram.hr

Kraj Ronaldove karijere u Španjolskoj?

Ne može se osporiti Ronaldov “nos” za gol, ali izgleda kako sve teže
uzima stvari u svoje ruke i rješava utakmicu svojom individualnom kvalitetom. Portugalac je sve više na udaru kritika vlastith navijača. Nakon što je promašio jedanesterac prošlog vikenda u Valenciji i vrlo vjerojatno koštao svoju momčad prvenstva Španjolske, sada je ponovno zakazao.

Real protiv Juventusa

Ako je Ronaldo doista na izlaznim vratima, kako su u četrvtak javili pojedini mediji, mogao bi ostati na samo jednom naslovu Primere i Lige prvaka te dva Kupa kralja u šest godina igranja za Real Madrid.