Rukometaši izborili Olimpijske igre i još 5 najvažnijih stvari koje su obilježile ovaj sportski vikend

Istup Dejana Lovrena uzdrmao je reprezentaciju dva mjeseca uoči Eura

Players from Croatia celebrate after beating Norway in their Men's Handball Olympic Qualification match in Herning, on April 10, 2016.   / AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Frank Cilius / Denmark OUT
FOTO: AFP

Iza nas je još jedan vrlo zanimljiv sportski vikend koji je obilovao uzbuđenjima, kako na borilištima, tako i izvan njih.

Za hrvatske ljubitelje sporta vijest vikenda je svakako plasman rukometaša na Olimpijske igre, naši su nogometaši ponovno zabijali u stranim ligama, a medijski istup Dejana Lovrena je uzdrmao reprezentaciju dva mjeseca uoči Europskog prvenstva. No, krenimo redom.

1. Rukometaši u Riju

Hrvatski rukometaši po peti će put nastupiti na Olimpijskim igrama. Na kvalifikacijskom turniru u Danskom Herningu osvojili su drugo mjesto, dovoljno da ugrabe olimpijsku vizu. Poraz od Danske u petak (24-28) i loše prvo poluvrijeme u subotnjoj pobjedi protiv Bahreina (33-22) izazivali su sumnju, ali Babićevi su je izabranici otklonili briljantnom nedjeljnom izvedbom protiv Norveške (27-21). Junak utakmice je bio nesavladivi Ivan Stevanović koji je skupio 17 obrana i spustio rampu Norvežanima.

2. Lovrenov sramotan istup

Dejan Lovren vjerojatno se prekrižio s popisa putnika na Euro u Francuskoj. Nakon što je za nedavne prijateljske utakmice protiv Mađarske samoinicijativno prekinuo zagrijavanje i vratio se na klupu izbornik Ante Čačić ga je oštro kritizirao. U nedjeljnom intervjuu za Sportske novosti Lovren mu je odgovorio da se nema namjere ispričati, te da neće ići na Euro ako ga Čačić ne vidi u prvih 11.

Dejan Lovren
Dejan Lovren PIXSELL

“Meni je rečeno da ću u Budimpešti igrati drugo poluvrijeme. Bio sam spreman ući u igru. Uostalom, izbornik je kazao da će svi dobiti priliku, da svakoga želi vidjeti u obje utakmice. Na kraju nisam dobio priliku. Da si ne lažemo, pao mi je mrak na oči”, ispalio je Lovren.

3. Mandžukić zabio u derbiju

Nogometaši Juventusa su u 32. kolu Serije A kao gosti na San Siru svladali Milan s 2-1. Nakon što su Rossoneri poveli naš je Mario Mandžukić izjednačio na 1-1 svojim osmim ovosezonskim pogotkom u Seriji A i jedanaestim ukupno u dresu Juventusa koji se značajno približio obrani naslova. Dodajmo i da je Ivan Perišić bio asistent u pobjedi Intera protiv Frosinonea (1-0), a od Hrvata je ovaj vikend zabio i Eduardo u remiju (3-3) svoga Šahtara protiv Stala.

4. Barcelona u krizi

Nogometaši Barcelone u 32. su kolu Primere poraženi na gostovanju kod Real Sociedada (0-1), a kako je istovremeno Real Madrid svladao Eibar s 4-0, a Atletico slavio na gostovanju kod Espanyola (3-1), situacija je na vrhu ljestvice naglo postala vrlo uzbudljiva i neizvjesna. Vodeća Barcelona ima 76 bodova, ali Atletico sada zaostaje samo tri, a Real četiri boda. Našem Ivanu Rakitiću je ovo, inače, bila jubilarna 100. utakmica u dresu katalonskog diva, a vrijedi istaknuti i da je Realov napadač Cristiano Ronaldo postao prvi igrač u povijesti španjolske lige koji je u šest uzastopnih sezona zabio najmanje 30 golova.

5. Leicesterov san traje i dalje

Nogometaši Leicestera su u 33. kolu Premier lige kao gosti svladali Sunderland (2-0) i još se malo približili senzacionalnom naslovu, te i matematički osigurali nastup u Ligi prvaka. Nakon pobjede Tottenhama protiv Manchester Uniteda (3-0), prve domaće u posljednjih 15 godina, Leicester ima sedam bodova prednosti na vrhu. Trećeplasirani Arsenal, koji je u subotu odigrao 3-3 kod Bilićeva West Hama, zaostaje 13 bodova za Lisicama, uz odigranu utakmicu manje.

6. Spektakl u Areni

U Zagrebu je u nedjelju po prvi put održana UFC-ova priredba s velikim zvijezdama mješovitih borilačkih vještina (MMA). U središnjoj borbi večeri bivši svjetski teškaški prvak Junior dos Santos je pobijedio Amerikanca Bena Rothwella, a oba su hrvatska borca, Igor Pokrajac i Filip Pejić, poražena.