Sedam zaključaka koje smo donijeli poslije derbija između Dinama i Hajduka

Dinamo je u svim segmentima nogometne igre nadigrao svog rivala iz Splita

16.05.2015., stadion Maksimir, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 34. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Ante Coric, Tino Sven Susic, Goran Milovic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Tri su dana prošla od nekada istinski velikog derbija između Dinama i Hajduka, a danas tek po tradiciji “vječnog derbija”. Dinamo je u svim segmentima nogometne igre nadigrao svog rivala iz Splita i nanio mu drugi najteži poraz otkako je naš nogomet samostalan, nakon onih 5:0 u Hrvatskom nogometnom kupu prije nepunih godinu i pol dana. No, što nam je zapravo pokazalo 90 maksimirskih minuta?

Dinamo nastavio niz protiv Hajduka

1. Dinamo je bolja momčad od Hajduka

Ova tvrdnja nije ništa novo, znalo se to i prije nego što je lopta krenula s centra. Međutim, ono što su Dinamovi nogometaši pokazali na terenu ipak je poražavajuće za njihove kolege iz Splita. Rastrčani i razigrani Ćorić, Pjaca, Soudani, Henriquez na terenu su radili hajdukovcima što su htjeli i prema njima su izgledali kao Barcelona kad igra s Córdobom ili nekim niželigašem u kupu.

U drugom dijelu su se doslovno poigravali s njima te su igrači Harija Vukasa jedva čekali završetak utakmice i kraj blamaže. Samo sreća (i Lovre Kalinić na golu) spasili su “bijele” da se kući ne vrate s najtežim porazom ikad u povijesti derbija.

2. Balić i Vlašić u sjeni sjajnog Ćorića

Ante Ćorić
Ante Ćorić, Foto: Pixell PIXSELL/PIXSELL

Mladi Dinamov veznjak, 18-godišnji Ante Ćorić, u ovoj je utakmici “eksplodirao” pokazavši svu raskoš svog talenta i najavio veliku nogometnu budućnost. Zabio je prvi gol “modrih” već u 8. minuti i tako nagovijestio teško stradanje Hajduka, a izravno je sudjelovao i kod sva tri gola Angela Henriqueza.

Da nije bilo hat-tricka Čileanca, epitet najboljeg igrača utakmice zasigurno bi otišao Dinamovu wunderkindu. S druge strane, od mladih Hajdukovih dragulja Andrije Balića i Nikole Vlašića – ništa. Istina, borili su se srčano, trudili, htjeli, ali s obzirom da ih ostatak momčadi nije pratio, ostao je dojam da nisu mogli sami protiv jedanaestorice domaćih.

3. Henriquez je najbolji napadač HNL-a

22.04.2015., stadion Kantrida, Rijeka - Kup Hrvatske, polufinale, uzvratna utakmica, HNK Rijeka - GNK Dinamo. Angelo Henriquez, Vedran Jugovic.  Photo: /PIXSELL
Angelo Henriquez, Foto: /PIXSELL PIXSELL/PIXSELL

21-godišnji povremeni čileanski reprezentativac pokazao se najboljom investicijom Dinama u ljetnom prijelaznom roku, ali zasigurno i godinama unatrag. Od dolaska u Zagreb prošlog ljeta, pokazao je pravu napadačku klasu i zabio 21 gol (od čega čak tri hat-tricka – Lokomotivi, Splitu i Hajduku). Time se izjednačio na ljestvici najboljih strijelaca HNL-a s Andrejom Kramarićem koji je još zimus Kantridu zamijenio Leicesterom. Gotovo je sigurno da će kraj sezone dočekati kao najbolji golgeter lige, a za to mu treba samo jedan pogodak u preostale dvije utakmice (Istra 1961 u Puli te Rijeka na Maksimiru).

Zanimljivo, prvi pogodak za “modre” Henriquez je zabio baš Hajduku u sudačkoj nadoknadi poljudskog derbija i pobjedu 3:2), a sad je s tri gola potopio “bijele” i tako ponovio podvig Eduarda da Silve iz 2007. godine koji je jedini prije njega zabio hat-trick u derbijima Dinama i Hajduka.

4. Dinamo na pragu povijesnog rekorda

GNK Dinamo - HNK Hajduk
GNK Dinamo – HNK Hajduk, Foto: Pixell PIXSELL/PIXSELL

Pobijedivši Hajduka na Maksimiru Dinamo se još za korak približio osvajanju prvenstva bez poraza, posljednjem pothvatu koji mu je ostao nedosegnut u ovih 10 godina apsolutne dominacije hrvatskim nogometom. U 34 kola prvenstva “modri” iz Maksimira ostvarili su 25 pobjeda i 9 remija. Iako su oba puta u derbijima s Hajdukom na Poljudu “visjeli” te su ih minute dijelile od poraza, sreća ih je oba puta dodirnula te su u prvom slučaju pobijedili u sudačkoj nadoknadi (3:2) dok im je u drugom slučaju Paulo Machado donio bod u posljednjim sekundama utakmice (1:1).

Ukoliko ostanu neporaženi i protiv Istre 1961 i Rijeke, srušit će Hajdukov povijesni doseg iz davne 1950. godine o osvajanju prvenstva bez poraza. S napomenom da je ondašnje prvenstvo ipak bilo znatno kvalitetnije i neizvjesnije nego ovo današnje.

5. Obrana Hajduka – što je to?

16.05.2015., stadion Maksimir, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 34. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Josip Pivaric, Avdija Vrsajevic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Josip Pivarić, Avdija Vršajević, Foto: Pixell PIXSELL

Utakmica u Maksimiru je više nego ijedna prije ogolila svu nemoć i neznanje Hajdukove zadnje linije. Vršajević, Maloča, Milović i Jozinović odigrali su 90 minuta koje bi im, da je u klubu s Poljuda više odlučnosti i zdravog razuma, trebale istog trena dati ispisnicu iz kluba. S naglaskom na Mariju Maloči.

Koji je još k tome i kapetan. Golove koje je Hajduk primao više su nalikovali skečevima iz popularnog Monty Phytona nego reakcijama prilično iskusnih obrambenih igrača. Prava je istina da je “bijelima” potreban kompletan remont zadnje linije i zamjena isluženih i preplaćenih nogometaša mladima kojima treba dati priliku da se pokažu na velikoj sceni, pa i po cijenu lošijih rezultata iduće sezone.

6. Hari Vukas nije trener za Hajduk

Vukas
Hari Vukas, Foto: Pixell PIXSELL/PIXSELL

I tu dolazimo do pitanja trenerskog rješenja za Hajduk. Hari Vukas je u derbiju pokazao da to nije i ne bi smio biti sljedeće sezone. Naime, klub s Poljuda treba kvalitetnog i iskusnog stručnjaka koji će iz momčadi koja mu bude na raspolaganju izvući maksimum. Hari Vukas je potpuno neiskusan i Hajduk bi konačno trebao shvatiti da je prošlo vrijeme kad su se neiskusni treneri učili na njemu.

Ako treba, bolje je i zagrabiti u kasu i platiti stranog trenera, ali koji će iza sebe ostaviti rezultate rada, profilirati mlade igrače i podići im cijenu na nogometnom tržištu. Klub s Poljuda je ove sezone dotaknuo dno i zbog lutanja po pitanju trenera tako da je nužno čim prije pronaći pravo rješenje na toj poziciji jer nova sezona već kuca na vrata.

7. Povratak publike na tribine – istina ili mit?

GNK Dinamo - HNK Hajduk
Na Maksimiru je bilo oko 15 tisuća gledatelja, Foto: Pixell PIXSELL/PIXSELL

Derbi je na tribine Maksimira privukao za Dinamo “nevjerojatnih” 14.372 gledatelja. Već sama ova rečenica odaje svu niskost na koju je pao naš nogomet. Činjenica da se nepunih 15 tisuća ljudi na stadionu 10-erostrukog prvaka države u jednom milijunskom gradu proglašava “povratkom publike na stadion”, a nerijetko vrijeđanje s tribina svih (Dalmatinaca, Splićana, hajdukovaca) osim gazde maksimirskog kluba Zdravka Mamića naziva “pobjedom uljuđenih tribina” govori već sama po sebi. Na stadionu zapravo nije bilo navijača.

Besplatne ulaznice

Torcida je pozvala svoje članove na bojkot, dok BBB-i već duže vrijeme nemaju pristup stadionu zbog protivljenja vodstvu kluba. Velik broj onih koji su došli na utakmicu dobili su besplatne ulaznice koje su se dijelile po zagrebačkim osnovnim školama, a mogli ste i u kafiću uz pivo na poklon dobiti ulaznicu za derbi. U redu, PR ne poznaje granice, pa tako ni onaj maksimirski. Rezultati toga će se najbolje vidjeti već ovog ljeta u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Hoće li posjeta na tribinama ostati na ovoj razini ili će se vratiti na prijašnje brojke koje su za klub iz Maksimira zaista porazne?

(gost autor: Ivan Princivali)