Sepp Blatter i Michel Platini upravo su dobili suspenziju na osam godina

Dvojac je suspendiran zbog sumnjive isplate 2 milijuna švicarskih franaka

(FILES) a combination of file pictures made on October 29, 2015 shows two pictures showing Fifa president president Sepp Blatter (L) on May 30, 2015 in Zurich, and UEFA leader Michel Platini on May 28, 2015 in Zurich. 
Joseph Blatter, president of the Fifa since 1998 and Michel Platini, president of the UEFA since 2007, were banned on December 21, 2015 by FIFA for eight years. / AFP / STF
FOTO: AFP

Predsjednik Fife na odlasku Sepp Blatter i dopredsjednik Michel Platini suspendirani su na osam godina. Navedeni dvojac dobio je zabranu obnašanja svih atkivnosti u nogometu, a glavni razlog zabrane bila je vrlo sumnjiva isplata dva milijuna švicarskih franaka 2011. godine. Oba okrivljenika u svoju su obranu rekli da s tom isplatom nema ništa sporno, ali njihova obrazloženja nisu prihvaćena. Oni su odbacivali optužbe da se radilo o mitu i da je to plaća dogovorena 1998. za savjetnički posao izveden od tada do 2002. Isplata nije bila dogovorena pismeno, ali su obojica tvrdila da se radilo o verbalnom sporazumu koji je legalan prema švicarskom zakonu.

Istantna zabrana

Zabrana stupa odmah na snagu. Etički odbor nije podržao optužnicu za korupciju protiv Švicarca i Francuza nego ih FIFA smatra krivima za “zlouporabu položaja”, “sukob interesa” i “nelojalno vođenje”. Platini je kažnjen i novčanim iznosom od 80.000 švicarskih franaka (74.000 eura), dok je Blatter dobio manju novčanu kaznu od 50.000 franaka (46.295 eura).

Blatter (78) koji je na čelu FIFA-e od 1998. godine već je ranije najavio da odstupa s mjesta predsjednika prije izbora koji će se održati 26. veljače. Pet je kandidata za Blatterovog nasljednika, koji je bio prisiljen na ostavku 2. lipnja, četiri dana nakon što je izabran na još jedan predsjednički madat. To su šeik Salman, Južnoafrikanac Tokyo Sexwale, jordanski princ Ali, Francuz Jérôme Champagne i Švicarac Gianni Infantino.

Šezdesetogodišnjeg Platinija su svi smatrali budućim predsjednikom FIFA-e, no njegova kandidatura, koja je bila zamrznuta do objave presude, sada je automatski otpala. Tri puta najbolji nogometaš svijeta i bivši kapetan francuske reprezentacije predsjedavao je UEFA-om od 2007. godine.

https://twitter.com/pkelso/status/678844563134537728/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Istražitelji Etičkog odbora bili su svjesni da im je jako teško dokazati korupciju, koja sa sobom donosi doživotnu suspenziju, ali su uspjeli dokazati sukob interesa i još neke prekršaje. Istražitelji su već predali dosje od otprilike 50 stranica sa svim pojedinostima o slučaju.

Podsjetimo, Fifa se trenutno nalazi u najvećem korupcijskom skandalu u povijesti, a više je njenih dužnosnika već uhićeno. Blatter je zbog tog skandala odlučio sazvati novi izborni kongres, koji će se održati u veljaći sljedeće godine, na kojem će se izabrati novi predsjednik Fife.