Srna, Dudu i Jedvaj izborili osminu finala Europske lige, a prve utakmice obilježio je gol turskog reprezentativca

Vedrać Ćorluka vratio se nakon što je odslužio četiri utakmice kazne

Schalke's midfielder Leon Goretzka (C-L) heads the ball next to Shakhtar's Croatian defender Darijo Srna during the UEFA Europa League round of 32 first leg football match between Shakhtar Donetsk and Schalke at Arena Lviv in Lviv on February 18, 2016. / AFP / SERGEI SUPINSKY
FOTO: AFP

Nakon zavšenih prvih uzvratnih utakmice 16-ine finala Europske lige poznato je prvih devet klubova koji će nastaviti natjecanje. Osim turskog Fenerbahčea, koji je ranije osigurao prolaz remijem protiv moskovskog Lokomotiva, u osminu finala plasirali su se i Šahtar, Valencia, Liverpool, Bayern Leverkusen, Lazio, Sparta i Athletic Bilbao. U srijedu je prolazak osigurala Braga.

Možda i najveću pobjedu ostvario je Šahtar Darija Srne i Eduarda da Silve. Oni su nakon 0:0 u Ukrajini imali težak zadatak na gostovanju kog njemačkog Schalkea. No, na kraju su uvjerljivo slavili golovima Marlosa (27), Ferreyra (62) i Kovalenka u 77. minuti. Kapetan hrvatske reprezentacije odigrao je cijelu utakmicu dok je Eduardo ušao u igru u 80. minuti umjesto Taisona, asistenta za treći gol.

Liverpool bez Lovrena

Nakon remija bez golova u Njemačkoj, Liverpool je uspio pobijediti Augsburga na svom Anfieldu. Jedini gol na utkamicui dao je James Milner i to na samom početku utakmice u petoj minuti. Dejan Lovren nije bio u sastavu domaće momčadi.

Najzanimlivije je pak bilo u Bilbaou gdje je Athletic tek u 81. minuti uspio zabiti gol Marseilleu te spriječiti da utakmica ode u produžetke. Francuze je u vodstvo doveo Batshuayi u 50. minuti dok je za domjaćine zabio Merino.

Talijanski Lazio osigurao je prolazak pobjedom 3:1 nad Galatasarayem nakon što je u prvom susretu bilo 1:1. Golove su dali Parolo (59), Anderson (60) i Klose (72), dok je za goste bio precizan Oztekin (62).

Valencija najuvjerljivjia

Baš kao i prošlog tjedna Valencia Garyja Nevillea bila je najuvjerljivija. Nakon što su u provj utakmici njegovi nogometaši dali šest golova sada su na to nadodali još četiri.

Bayer Leverkusen obranio je prednost od 1:0 protiv Sportinga. kod kuće su slavili s 3.1, a hrvatski branič Tin Jedvaj odigrao je cijelu utkamicu na desnom beku.

Impresivan gol Çalhanoğlua

Posebno impresivan bio je gol Hakana Çalhanoğlua.

https://twitter.com/ScouTS61/status/702943761991651328

Za kraj, Sparta Prag je s 3.0 razbila Krasnodar te je uvjerljivo obranila pobjedu iz prvog dvoboja (1:0).

Ćorlukin povratak

U prvom susretu dana Lokomotvi i fenerbajče odigrali su bez pobjednika 1:1 što znači da hrvatski reprezentativac Vedran Ćorluka neće zaigrati u osmini finala Europske lige. Turski klub obranio je prednost iz prvog 16-finalnog ogleda od 2:0 čime su izborili prolazak dalje. Ćorlukina momčad povela je u 45. minuti golom Aleksandra Samedova, da bi Mehmet Topal donio izjednačenje Fenerbahčeu u 83. minuti. Branič hrvatske reprezentacije cijelu je utakmicu proveo na terenu.

Četiri utakmice pauzirao

Ovo su mu inače bile prve minute u Europi nakon što je imao četiri utakmice zabrane zbog crvenog kartona kojeg je dobio 22. listopada prošle godine tijekom susreta s Bešiktašem.

https://www.youtube.com/watch?v=wnh36dmAzH8&feature=youtu.be&a

Napomenimo i to da je utakmica u Moskvi igrana pod velikim mjerama sigurnosti kako zbog loših odnosa dvije zemlje, tako i zbog incidenta s utakmice u Istanbulu kada su turski huligani bocama i kamenjem gađali austobus Lokomotiva.

Također, Ćorlukin suigrač Dimitri Tarasov razljutio je suparničke navijače poslije utakmice kada je skinuo dres ispod kojeg se nalazila majica s likom Vladimira Putina i porukom najuglađeniji predsjendik. Sve je to dovelo do toga da je ovog četvrtka na tribinama bilo dvije tisuće policajaca i redara.


Rezultati uzvratnih utakmica šesnaestine finala Europske lige (klubovi označeni zvjedicom su prošli):

*Braga – Sion 2-2 – prva utakmica 2-1

Lokomotiva Moskva – *Fenerbahče Istanbul 1-1 – 0:2

*Lazio Rim – Galatasaray Istanbul 3-1 – 1-1
*Athletic Bilbao – Olympique Marseille 1-1 – 1-0
Schalke – *Šahtar Donjeck 0-3 – 0-0
Rapid Beč – *Valencia 0-4 – 0-6

Krasnodar – *Sparta Prag 0-3 – 0-1

*Liverpool – Augsburg 1-0 – 0-0