Subašićev i Pašalićev Monaco neće igrati Ligu prvaka, a tamo se plasirao Srnin i Eduardov Šahtar

Prvak Škotske Celtic ispao je od švdskog Malmoa

Valencia's French midfielder Sofiane Feghouli  (L) vies with Monaco's French midfielderR) during the UEFA Champions League playoff football match between AS Monaco FC vs Valencia CF, at the Louis II Stadium, in Monaco, on August 25, 2015.
FOTO: AFP

Osim Hrvatske, svoje će prvake u grupnoj fazi elitnog klupskog natjecanja imati i Švedska te Izrael, nakon što je Malmo u uzvratu svladao škotski Celtic 2-0, a Maccabi iz Tel Aviva odigrao 1-1 sa švicarskim Baselom.

Skupo je Švicarce stajao pogodak primljen u posljednjim sekundama prvog dvoboja u Baselu, a dvostruki strijelac iz te utakmice Eran Zehavi postigao je i pogodak za konačnih 1-1 u uzvratum, što je Izraelcima bilo dovoljno za prolaz. Dejan Radonjić neće s Dinamom igrati u Ligi prvaka, ali odlazi na posudbu u klub koji je izborio mjesto u elitnom europskom klupskom natjecanju.

Celtic je u desetoj minuti prvog dvoboja vodio 2-0, ali je iz Glasgowa u Malmo donio samo jedan pogodak prednosti (3-2). Nedovoljno, jer je švedski prvak u uzvratu slavio s 2-0 i igrat će u društvu 32 najbolja europska kluba.

Monaco nije nadoknadio zaostatak iz Valencije, a za prolaz Španjolaca najveće zasluge idu Alvaru Negredu koji je u 4. minuti sjajnim lobom svladao hrvatskog reprezentativnog čuvara mreže Danijela Subašića. Bio je to jedini pogodak Valencije, ali vrijedan plasmana u Ligu prvaka, jer je Monaco pogocima Raggija (17) i Eldersona (75) došao samo do utješne pobjede. Tako će španjolska imati pet klubova među 32 u grupnoj fazi Lige prvaka. Mario Pašalić je bio u početnoj postavi Monaca, a zamijenjen je u 52. minuti.

Ukrajina je dobila drugog predstavnika, iako je Šahtar protiv Rapida teškom mukom u Lavovu sačuvao prednost iz Beča (1-0). Austrijanci su u 22. minuti vodili 2-1, pogocima Schauba i Hofmanna, ali je Gladkij u 27. minuti odlično reagirao u kaznenom prostoru Rapida nakon ubacivanja Darija Srne te postavio konačnih 2-2 koji su Šahtar odveli u Ligu prvaka. Darijo Srna je odigrao svih 90 minuta za Šahtar, a u 82. minuti Eduardo da Silva zamijenio je strijelca Gladkija.