Šuker kaže da će novi izbornik biti Hrvat, jer za stranca nemaju novca

Kovač je smijenjen s klupe reprezentacije nakon manje od dvije godine

09.09.2014., Zagreb - Konferencija za medije HNS-a nakon sjednice izvrsnog odbora na kojoj je Niko Kovac smjenjen s mjesta izbornika. Predsjednik HNS-a Davor Suker. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik HNS-a Davor Šuker obratio se novinarima nakon sjednice Izvršnog odbora gdje je donesena jednoglasna odluka o smjeni izbornika Nike Kovača.

“Nitko nije pomislio da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi. Bili smo koncentrirani samo na plasman na Euro. Sada ćemo razgovarati o kandidatima, ali dajte nam desetak dana da promislimo i nađemo ih”, rekao je Šuker.

Euro najbitniji

“Bitno je da idemo na Euro jer smo tamo osvojili povijesnu broncu. Uvjereni smo da će kriza proći. Nakon smjene Štimca donijeli smo odluku preko noći, a sada imamo vremena do Bugarske. Novi izbornik će sam odabrati svoj stožer”, dodao je Šuker te je napomenuo da za strance HNS nema novaca.

“Ja sam za hrvatskog trenera”, rekao je Šuker kojeg su novinari upitali i za Antu Čačića čije je ime procurilo zadnjih dana.

“Svi hrvatski treneri ćemo razmatrati. Razgovarat ćemo. Nemamo puno vremena i zato tražim jedinstvo”, poručio je Šuker.

“U Italiji smo bili prvi na tablici, a sada smo treći što nas brine i želimo dovesti osobe koje će nas vratiti na to mjesto”, kaže Šuker te napominje da imamo najbolje igrače u svjetskim klubovima.

Sve počelo u Italiji

“Kad bismo rekli da je grupa lagana, onda sve zakompliciramo. Sve je počelo u Italiji i stat ću u obranu igrača. Igraju u najboljim klubovima, a kad dođu kod nas nikoga ne zanimaju. Sve zanima koko zarađuju. Moraju igrati pred praznim tribinama, a oduzet nam je i bod. Kod nas nemaju mirnoću kao u klubovima u kojim igraju. Kod nas je uvijek drama pa možda jedva čekaju da se vrate u klubove”, poručuje Šuker te napominje da se neće miješati u sastavljanje momčadi i taktiku, ali i da neće dopustiti da se novi izbornik izolira od HNS- a kao što je bio slučaj s Bilićem, Štimcem i Kovačem.

Razgovor s igračima

“Ovo smo mogli uraditi i poslije Azerbejdžana, ali je Kovač imao posljednju riječ pa je vodio momčad u Oslu. Sjećam se kad sam ga zvao poslije Škotske i kada sam ga pitao hoće li biti izbornik. Sad je čuo moju odluku i prihvatio ju je kao gospodin”, kaže Šuker.

Ispričao je i da se čuo s Modrićem i Srnom i ostalim igračima te da nitko nije očekivao samo jedan bod iz dvije zadnje utakmice. Novinare je ptalo hoće li otići s čela HNS-a ko repezentacija ne ode na Euro.”Bit ću odgovoran skupštini. Rezultat je bitniji od moje ostavke. Pomozite Hravtskoj da je podignemo i odemo na Euro”, poručio je Šuker te je za kraj poželio sreću košarkašima.