Šuker tvrdi da nije znao za kaznu Uefe (iako je stigla samo 18 minuta nakon odobrenja da se igra u Splitu)

Šef HNS-a poručuje da će se utakmica s Italijom ipak igrati na Poljudu

25.03.2015., Zagreb – Davor Suker na konferenciji za medije povodom odigravanja utakmice s Norveskom. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/Pixsell

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker izjavio je po završetku sjednice Izvršnog odbora kako je dotučen Uefinom odlukom da se utakmica protiv Italije igra pred praznim tribinama te je poručio da će se ona kako je i planirano odigrati u Splitu, javlja Goal.hr.

– Mi smo htjeli da se utakmica odigra u Splitu, nismo ničime mogli znati da se Uefa sprema na tako drakonsku odluku. Izglasali smo da se i Italija i Bugarska igraju u Splitu. Zašto i dalje na Poljudu? Pa zamislite da nam prođe žalba i da bude ublažena, a mi preselimo utakmicu s Poljuda na neki drugi stadion – rekao je Šuker te je dodao kako sumnja da će im proći žalba.

HNS je najavio žalbu na izrečenu kaznu i već priprema potrebnu dokumentaciju.

– Šanse su nam vrlo male i znamo što je iduća kazna – oduzimanje bodova i izbacivanje iz natjecanja. Imamo dobru poziciju, ugled u svijetu, ali neke stvari ne štimaju, to treba javno reći. Iz ove kože ne možemo – pojasnio je Šuker.

Organizirat će utakmicu i bez pomoći Hajduka

Izvršni predsjednik Damir Vrbanović također je prokomentirao situaciju vezanu oko mjesta odigravanja utakmice Hrvatske i Italije.

– Organizirat ćemo utakmicu kao i u svakom drugom gradu, samostalno ili uz pomoć Hajduka, koja bi nam bila dobrodošla. Na sastanku u Splitu razgovaralo se isključivo o tehničkim pojedinostima organizacije utakmice i nije bila riječ o zastupanju klubova – izjavio je Vrbanović.

Konferencija za medije Davora Šukera, Damira Vrbanovića i Vladimira Ivete
Konferencija za medije Davora Šukera, Damira Vrbanovića i Vladimira Ivete Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Podsjetimo, Europska nogometna federacija je zatvaranjem tribina odlučila kazniti HNS zbog rasizma i pirotehnike na prethodnom kvalifikacijskom susretu, onom protiv Norveške u Maksimiru. Osim utakmicom bez gledatelja, UEFA je Hrvatskoj dala i kaznu od 60 tisuća eura.

Brbiću svejedno

Dopredsjednik Hajdukova Nadzornog odbora Nikola Koceić Bilan izjavio je da se utakmica između Hrvatske i Italije neće odigrati na Poljudu jer bi to bilo ponižavajuće prema navijačima, dok je Marin Brbić poručio kako mu je svejedno gdje će se odigrati utakmica.

U međuvremenu, HNS je objavio kako je tekla komunikacija između njih i Uefe o prijedlogu promjene domaćinstva kvalifikacijske utakmice s Italijom.

Jedan mail iz Uefe stigao u 18.07, a drugi u 18.25h

– Dopis Talijanskom nogometnom savezu poslan je u utorak, 7. travnja u 16:32, telefaksom. “HNS je u skladu s Uefinim propisima prvotno odredio Zagreb za grad domaćin, no u međuvremenu je, s ciljem poboljšanja unutarnje suradnje u hrvatskoj nogometnoj obitelji, odlučeno o prijedlogu promjene – stoji u dopisu kojeg je potpisao predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Suglasnost Talijanskog nogometnog saveza s promjenom mjesta odigravanja HNS je elektronskom poštom primio u srijedu, 8. travnja u 17:03.

– Shvaćamo vaše razloge, a uzimajući u obzir našu odličnu suradnju i odnose, obavještavamo vas kako s naše strane ne postoji nikakav prigovor na promjenu domaćinstva iz Zagreba u Split – piše u odgovoru predsjednika FIGC-a Carla Tavecchija.

UEFA je načelnu suglasnost s prijedlogom poslala Hrvatskom nogometnom savezu u srijedu, 8. travnja u 18:07. Odluka Uefine Disciplinske komisije o kazni zbog ponašanja navijača na utakmici s Norveškom stigla je u HNS telefaksom u srijedu, 8. travnja u 18:25 sati, pojasnili su u HNS-u.

Presica HNS-a na Plitvičkim jezerima
Presica HNS-a na Plitvičkim jezerima Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Tko sve smije ući na stadion

U Uefinom dopisu točno se precizira koje osobe smiju ući na stadion.

– ukupno njaviše 75 predstavnika obje momčadi, uključujući sve igrače

– akreditirani novinari, čiji popis se 24 sata prije utakmice mora dostaviti Uefi

– policajci i osiguranje

– osoblje zaduženo za održavanje stadiona (npr. reflektore)

– maksimum 75 VIP osoba s počasnim ulaznicama uefe i Uefinih partnera

– ulazak bilo kojih drugih navijača je strogo zabranjen