Mislite da je Ronaldo zasluženo osvojio Zlatnu loptu? Razmislite ponovno...

Ronaldo je tijekom 2013. i 2014. postigao ukupno 105 pogodaka

FOTO: Screenshot

Najveća debata koja se zadnjih nekoliko godina vodi u svijetu nogometa je tko je bolji nogometaš, Messi ili Ronaldo. Argentinski čarobnjak četiri je godine zaredom osvojio Zlatnu loptu, dok je portugalski stroj osvojio jednu manje.

Ono što između ostalog krasi ova dva nogometaša je činjenica da su godinama najučinkovitiji strijelci na svijetu. Tako je Ronaldo tijekom 2013. i 2014. postigao ukupno 105 pogodaka (koji su mu i donijeli posljednje dvije Zlatne lopte), dok je njegov glavni suparnik u istom razdoblju mreže tresao 86 puta.

Važnosti postignutog pogotka

Međutim, jedan od najprestižnijig svjetskih časopisa, The Economist, analizirao je čiji golovi zapravo više vrijede. Jedan od faktora na kojima su temeljli analizu je važnost postignutog pogotka. Tako su veću ocjenu dobili pobjednički ili izjednačujući pogotci, nego oni kojima se dodatno punila mreža protivnika (peti ili šesti gol na utakmici).

https://www.youtube.com/watch?v=bvfXQ8m8Yz0

Na temelju analize The Economist je donio presudu prema kojoj su Messijevi golovi vrijedniji od Ronaldovih, koji se često upisivao u strijelce kad je njegova momčad već bila u velikom vodstvu.