Times javlja da će Englezi davati novac svojim klubovima kako bi postigli što bolje rezultate u Europskoj ligi

Italija bi vrlo brzo Engleskoj mogla uzeti mjesto u Ligi prvaka

UEFA Europa League final ambassador  Alexander Frei  shows the name of Manchester United football club during  the draw for  the UEFA Europa league round of sixteen, on December 14, 2015 at the UEFA headquarters in Nyon.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Engleska Premier liga mogla bi financijski stimulirati klubove iz te zemlje da ostvare što bolji rezultat u Europskoj ligi, javlja Times. Taj prijedlog bio je samo jedan na sastanku predstanika Premier lige na kojemu se raspravljalo o mjerama povećavanja nacionalnog koeficijenta. Englezi trenutno strahuju da bi mogli izgubiti četvrti klub koji ide iz njihovog prvenstva u Ligu prvaka, a to žele spriječiti povećavanjem nacionalnog koeficijenta preko Europske lige.

Rast Talijana

Englezi strahuju da bi mogli izgubiti jednu poziciju u Ligi prvaka u korist talijanske Serije A, čiji klubovi posljednjih godina marljivo povećavaju nacionalni koeficijent. Poglavito zahvaljujući Juventusu koji je prošle sezone stigao da finala Lige prvaka i prisustvu drugih momčadi u završnici Europske lige, Italija je drastično smanjila zaostatak u koeficijentu za Engleskom.

https://twitter.com/livefootball/status/699770338641637376

Ako se takav tijek događaja nastavi i u budućnosti, Italija bi mogla prestići Englesku već sljedeće sezone. Stoga su Englezi jako zabrinuti i shvaćaju da su u rizičnoj poziciji. Engleski koeficijent trenutno iznosi 10.625, a talijanski 10.333. to je jako malena razlika kada se uzme u obzir da je engleski koeficijent u sezoni 2011./2012. bio 15.250, a talijanski 11.357.

Slabi rezultati

Što se tiče engleskih klubova u Europskoj ligi, posljednji značajni uspjeh u Europskoj ligi napravio je londonski Chelsea koji je 2013. godine osvojio to natjecanje. no, to je bila tek iznimka jer u prethodne dvije sezone niti jedan klub nije stigao niti do četvrtfinala. U Engleskoj Europska liga nij natjecanje koje se pretjerano cijeni, a klubovi i njihovi navijači sudjelovanje u njemu doživljavaju poput neželjene obveze. Takav stav mogao bi im se ubrzo osvetiti.

Španjolska Sevilla je osvojila Europsku ligu prošle sezone
Španjolska Sevilla je osvojila Europsku ligu prošle sezone AFP

Po tri kluba

U ovom trenutku u šesnaestini finala Europske lige su tri engleska kluba – Liverpool, Manchester United i Tottenham Hotspur, i isto toliko talijanskih – Lazio, Fiorentina i Napoli.