U HNS-u smatraju kako je došlo vrijeme za korištenje snimaka pri suđenju

Prevelik novac je u igri da bi se zbog sudačke pogreške odlučivalo tko će biti prvak

Davor Šuker
FOTO: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Nema dvojbe da će FIFA kazniti argentinskog nogometnog suca Germana Delfina, jer se pri promjeni odluke sporne situacije na utakmici Veleza i Arsenala rukovodio pregledavanjem video snimke, ali će se “kad tad” u suđenje uvesti pregledavanje snimaka, kao u hokeju (NHL) ili u košarci (NBA), rekao je Hini dopredsjednik HNS-a i povjerenik za određivanje kontrolora suđenja Ante Kulušić.

Prema Kulušićevom mišljenju, sa Plitvica gdje se u četvrtak i petak održava veliki skup vodećih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, uvođenje digitalnog senzora u lopte na svjetskom nogometnom prvenstvu, koji bilježi prelazi li lopta gol liniju, korak je prema tome, rekao je Kulušić.

Prevelik novac u igri

On smatra da bi korištenje snimaka pri suđenju dvojbenih situacija bilo dobro jer je, kako je rekao, prevelik novac u igri da bi se zbog jedne sudačke pogreške odlučivalo tko će biti npr. svjetski ili europski prvak.

“Mislim da događaj iz Argentine za sada neće uzdrmati stajalište FIFA-e i UEFA-e, jer u ovom trenutku nisu spremni za radikalnu promjenu, ali će jednoga dana biti moguće da se nogometni suci konzultiraju sa snimkom prije donošenja odluke,” kazao je Kulušić i dodao da se o tome godinama priča, jer kad god se na velikim natjecanjima dogodi propust, priča se o izmjeni pravila.

Šuker bez komentara

“Ja smatram da je došlo vrijeme za izmjene pravila jer bi bilo dobro da u nogometu, kao najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, bude što manje pogrešaka i da ljudski sudački faktor što manje utječe na ishod utakmica.

Kad četvorica ili šestorica sudaca vode utakmicu, dosude kazneni udarac, pa se uvjere da su napravili grešku i ponište svoju odluku prije izvođenja kaznenog udarca, to je dopušteno. Međutim UEFA i FIFA ne dozvoljavaju da sudac gleda snimku da bi se uvjerio da je pogriješio pa će sudac Delfino nažalost biti kažnjen,” zaključio je Kulušić.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker rekao je Hini da o ovom događaju ima svoje mišljenje ali da ga, kao član Izvršnog odbora UEFA-e, za sada ne može iznositi.