Ugledni statistički nogometni portal usporedio je Halilovića s Messijem i Ronaldom. I rezultati su vrlo zanimljivi

'Barcelona ne izdržava kaznu zbog Halilovića, ali on bi toga bio vrijedan'

FOTO: Screenshot

“Kada je Barceloni nametnuta zabrana dovođenja igrača u travnju 2014. godine – zbog transfera maloljetnih igrača – samo tjedan dana nakon potvrde o potpisivanju tada 17-godišnjeg hrvatskog čuda Alena Halilovića, pretpostavljalo se da je baš njegov transfer inicirao kaznu. Istina je da je kazna zapravo bila odgovor na deset ranije dovedenih mladih pojačanja; Halilović s time nije ništa imao.”

Početak je ovo teksta kojeg donosi nogometni analitički portal Squawka, pri čemu se objašnjava da je transfer hrvatskog veznjaka u Barcelonu bio u potpunosti u skladu sa zakonom, ali i dodaje da “uzme li se u obzir kako Halilović impresivno izgleda ove sezone, on bio bio vrijedan izdržavanja baš svakog dana kazne.”

Kao da je dvostruko stariji

Hvali izvor teksta igre Barceloninog nogometaša na posudbi u Sportingu te naglašava da, iako uvid u njegov rodni list kazuje da je riječ o 19-godišnjem igraču, njegovo diktiranje igrom bilo sa desne strane ili središnjeg dijela terena u dosadašnjem dijelu sezone ostavljaju dojam dvostruko starijeg igrača.

Zabio je Halilović dva i asistirao za tri pogotka kluba iz Gijona u devet odigranih utakmica što znači da je zaslužan za gotovo polovicu postignutih golova svoje momčadi u jedanaest odigranih kola španjolskog prvenstva. Zabila ih je Sportingova momčad jedanaest.

“Dva postignuta gola izjednačavaju ga na vrhu klupske liste strijelaca, ali možda više otkriva to da je napravio trinaest šansi za gol, odnosno 19 posto svoje momčadi.” Tri puta ga je ovaj izvor, koji njegov prijenos lopte na suparničku polovicu smatra njegovom najjačom stranom, imenovao igračem utakmice.

Messi i Ronaldo imaju brojke slične njegovima

Squawka se upustila i u usporedbu Halilovića s Lionelom Messijem i Cristianom Ronaldom, a njegove se brojke zapravo “poprilično dobro ‘drže’ u usporedbi s dvojcem koji drži monopol na Ballon d’Or.” Za usporedbu je uzet sljedeći broj utakmica spomenutih pojedinaca: Halilović (9), Messi (6), Ronaldo (10).

Driblingom se Halilović tako rješava suparnika sa 61.90 posto uspješnosti pri čemu je mnogo bolji od Cristiana Ronalda (50 posto) u kategoriji dobivenih duela kojom prednjači Lionel Messi (79.59 posto).

Kao i dvojac renomiranijih, Halilović također često biva zaustavljen prekršajima. Ronaldo ih trpi 1.1 po utakmici, dok su Messi i hrvatski veznjak na prosjeku od jednog. Također, uz 80 posto uspješnosti Ronaldo i Halilović dodaju loptu suigračima, Messi je tu precizniji za jedan posto.

Trk prema slavi

Izvor Halilovićevu utakmicu sezone proglašava onom protiv Malage. “Osim što je postigao jedini gol na utakmici, Halilović je isprovocirao dvije obrane kojima se istaknuo Carlos Kameni i koje konkuriraju za najbolje u sezoni.” Dodaje se da je osim udaraca prema golu “iz sredine igrališta upravljao sastavom pri čemu je imao 95 posto preciznosti u dodavanjima i četiri od pet dobivena duela.”

“Nastavi li Halilović ovakvim predstavama cijeli će svijet uskoro gledati njegov trk prema slavi”, zaključuje se u tekstu.