United i City danas se bore za Ligu prvaka. Donosimo neke od najboljih trenutaka iz njihovih dvoboja

City ima četiri boda više od Uniteda, pobjedom bi se mogli riješiti pritiska

Manchester City's Italian striker Mario Balotelli celebrates scoring the opening goal of the English Premier League football match between Manchester United and Manchester City at Old Trafford in Manchester, north-west England on October 23, 2011. AFP PHOTO/ANDREW YATES

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications / AFP / ANDREW YATES
FOTO: AFP

Nedjelja u Engleskoj bit će u znaku gradskog derbija između crvenog i plavog dijela Manchestera. Posljednji njihov susret nije bio za pamćenje. Utakmica na Old Traffordu 25. listopada prošle godine završila je bez pogodaka što se nije dogodilo točno pet godina.

Otkako je šeik Mansour preuzeo klub publika nije svjedočila dosadnijem gradskom derbiju, no sve je izglednije da se to ne bi trebalo ponoviti. Zašto? Odgovor je Liga prvaka. City trenutno ima četiri boda više od Uniteda i pobjedom bi se mogli riješiti njihovo pritiska do kraja sezone. S druge strane United će gurati strah od neuspjeha i otkaz koji prijeti treneru Luisu van Gaalu, a o kojem se svakodnevno piše.

Stižu Pep i Jose?

Ono što je jedino sigurno je činjenica da će ovo biti posljednji sraz Manuela Pellegrinija i Nizozemca na klupama ova dva kluba. Pep Guardiola već putuje Europom tražeći pojačanja za svoj sljedeći trenerski posao, a slično je i s Unitedm, kojeg bi od sljedeće sezone, ako je vjerovati medijima, trebao preuzeti Jose Mourinho.

Čileancu i Van Gaalu ovo će biti četvrti međusobni sraz u Premier ligi. Svatko je ubilježio po jednu pobjedu, do je njihov posljednji međusbni dvoboj zavšio već spomenutim remijem. Ove utakmice obilježilo je, inače, puno lijepih golova, poteza, preokreta, a mi vam u nastavku donosimeo neke od najzanimljivijih.

1. Owenov gol u posljednjoj minuti (20.9.2009)

Legendarni Liverpoolov napadač Michal Owen tog je ljeta uz puno kontrovezi potpisao za Manchester United. Navijači obje momčadi bili su zgroženi. Sir Alex Ferguson dao mu je kultni broj sedam, kojeg su prethodno nosili klupski junaci poput Georgea Besta, Erica Cantone, Davida Beckhama i Cristiana Ronalda.

Naklonost Liverpoolovih navijača nikada nije povratio, no Unitedovi su ga zavoljeli kada im je u šestoj minuti sudačke nadoknade donio pobjedu nad gradskim rivalima.

https://www.youtube.com/watch?v=yBdCKCFOYeM

2. Šest golova 6. studenog 1971.

Pred 63 tisuće gledatelja na Main Roadu gledatelji su svjedočili spektaklu. Colin Bell zabio je golčinu, Best je prozivan za simuliranje…

3. Razbijanje Uniteda, 23. rujan 1989.

Nakon ovog derbija navijači su zahtijevali otkaz Alexa Fergusona. City je, naime, slavio s 5:1.

4. Rooneyeve škarice, veljača 2011.

Svim ljubiteljima nogometa ostat će u pamćenju najljepši gol Waynea Rooneya u karijeri. Bio je i pobjednički, a ako ga niste vidjeli sada imate priliku.

https://www.youtube.com/watch?v=VjWfcIr8JO4

5. Denis Law protiv bivše momčadi

Derbi 1974. ostat će upamćen po golu Denisa Lawa koji je, često se spominje, poslao United u drugu ligu. Riječ je, inače, o igraču čiji spomenik stoji ispred Old Trafforda. Zajedno s Bobbyjem Charltonom i Georgeom Bestom. S njima čini Unitedovo ‘sveto trojstvo’

6. Čudesan preokret u studenom 1993.

City je do poluvremanu imao dva gola prednosti, no onda su Fergusonovi igrači predvođeni Ericom Cantonom učinili sljedeće:

7. Polufinale FA kupa 2001.

Gradski derbi ovaj se put igrao na Wembleyu. CIty je slavio golom Tourea što im je otvorilo put do prvog trofeja od 1976. u Liga kupu.

8. Šok na Old Traffordu, 23. studeni 2011.

Najveći poraz Alexa Fergusona u karijeri. Gradski suparnici slavili su s visokih 6:1, no pet kola prije kraja činlo se da će United osvojiti naslov te na taj način dobiti satisfakciju za bolan poraz. Međutim United je propustio osam bodova prednosti te su u sudačkoj nadoknadi posljednjeg kola prvenstva ostali bez naslova.

https://www.youtube.com/watch?v=H8xD9FrpjPU