FOTO: Aleksandar Selak

Imamo tri fantastična ljetna recepta za manje od 30 minuta. Sve skupa ih možete napraviti od kilograma piletine

Evo kako pripremiti krem pileću juhu, piletinu s limunom u pećnici i laganu salatu

Zdrava hrana

Imamo tri fantastična ljetna recepta za manje od 30 minuta. Sve skupa ih možete napraviti od kilograma piletine

Evo kako pripremiti krem pileću juhu, piletinu s limunom u pećnici i laganu salatu

FOTO: Aleksandar Selak

Najljepše doba godine istovremeno može biti i najizazovnije za naš organizam. Sunce, visoke temperature, brojne aktivnosti i još više opuštanja, može predstaviti stres za naše tijelo i izazov za figuru koju smo postigli netom prije izlaska na plažu.

S1 Summer challenge serijal je članaka koji će ti pomoći da ostaneš zdrava, poletna i u top formi tijekom ljeta. Sve što trebaš je pratiti naše priče, savjete i stručnjake koji ti putem recepata, kvizova i kratkih videa donose smjernice za top ljeto. Serijal ti omogućava Vindija, a sve priče potraži ovdje.


Ljeto nismo raspoloženi za tešku hranu i zadnje što želimo je dugo stajati ispred vrućeg štednjaka. Zato nam treba nešto brzo i lagano. Volimo eksperimentirati s piletinom i kombinirati različite recepte, pa smo izdvojili tri za koje su naši gosti ocijenili da su čista petica. A za sva tri jela potrebno vam je svega kilogram piletine.

Krem juhe idealne su za ljeto kada poželimo jelo na žlicu koje možemo jesti i hladno i koje nije teško za želudac. Zatim imamo piletinu s limunom u pećnici koju smo poslužili s rižom u umaku od rajčice i kuhanim povrćem. Možete kombinirati piletinu s kojim god prilogom želite – od restanog krumpira pa do kremaste tjestenine.

Zadnje na našem popisu je lagana pileća salata. Toliko je dobra da se može jesti s jednostavnim preljevom od limuna i maslinovog ulja, a mi smo je ovaj put kombinirali s umakom od jogurta i kopra. Glavna zvijezda naših recepata je Cekin piletina uzgojena bez korištenja antibiotika i 100 posto hrvatski proizvod, odnosno meso s hrvatskih farmi.

Kremasta pileća juha

Sastojci:

– 2 velike mrkve

– 2 krumpira

– list kelja

– šaka celera

– svježi peršin

– 300 g Cekin pilećih medaljona

– voda

– začini po želji

Piletinu i povrće začinite te dolijte vodu da prekrije sve sastojke Aleksandar Selak
Kada su meso i povrće kuhani, izblendajte sve sastojke Aleksandar Selak
Juha je spremna za posluživanje uz naribanu mrkvu i bučino ulje Aleksandar Selak

Priprema: Priprema krem juhe je zapravo vrlo jednostavna. Sve sastojke, odnosno povrće i meso stavimo zajedno u zdjelu. Začinimo s paprom i soli te prelijemo vodom. Tekućine mora biti toliko da pokrije sve namirnice u loncu. Kuha se otprilike 25 minuta, odnosno dok meso i povrće nisu skroz mekani te dok voda ne ispari. Zatim štapnim mikserom usitnimo sve sastojke. Ako želite skroz kremastu teksturu, miksajte tako dugo dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite uz ribanu mrkvu i prelijte bučinim uljem.

Salata s piletinom

Sastojci:

– dvije šake rikole

– šaka bosiljka

– dvije šake mladog špinata

– 200g mozzarella sira

– 200g cherry rajčica

– 350g Cekin pilećih stripsa

– maslinovo ulje

– preljev po želji

– 100g naribanog Orodur sira

– začini po želji

U zdjelu dodajte svo povrće te ga začinite Aleksandar Selak
Potom dodajte rajčice i pečeno meso te maslinovo ulje i umak po želji Aleksandar Selak
Za kraj, naribajte Orodur sir i salata je spremna Aleksandar Selak

Priprema: Prethodno oprano povrće stavimo u zdjelu. Možete koristiti salatu po želji, no najbolja kombinacija koju preporučujemo je rikola, svježi bosiljak i mladi špinat. Nemojte pretjerati s bosiljkom jer će preuzeti okus jela. Zatim dodajemo sir, rajčice i pečeno meso. Meso prije pečenja začinite sa soli, paprom i češnjakom u prahu. Zatim ispecite na gril tavi s par kapljica maslinovog ulja. Salatu prelijte maslinovim uljem i umakom po želji. Mi smo kombinirali jogurt, kopar, kurkumu i malo vlasca. Na kraju naribajte Orodur sir. Količina sira ovisi o vašim preferencijama.

Piletina s limunom

Sastojci:

– 1 glavica bijelog luka

– 1 limun

– začini po želji

– 350g Cekin pileći file zabatka

– maslinovo ulje

Pileće zabatke začinite pa preko njih poslažite ploške limuna i luka Aleksandar Selak
Sve zajedno pecite u pećnici oko pola sata na 200 stupnjeva Aleksandar Selak
Poslužite s prilogom po želji, a tekućinu od pečenja možete iskoristiti kao umak Aleksandar Selak

Priprema: Piletina je meso koje, kad je kvalitetno, samo je po sebi ukusno pa ne zahtijeva puno začina. Mi smo naše zabatke posložili u posudu te začinili sa soli i paprom. Najbolje je, u ovom slučaju, da koristite zabatke jer je to najslađe i najmekanije pileće meso. Po piletini posložite limun narezan na ploške i glavicu bijelog luka. Prelijte s malo maslinovog ulja i pecite 35 minuta na 200 stupnjeva s uključenim ventilatorom. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i poslužite sa željenim prilogom. Tekućina u kojoj se peklo meso može poslužiti i kao odličan umak koji možete preliti preko priloga. Uz ovo jelo odgovara riža, kuhano povrće, tjestenina i što god volite. Dobar tek!


Sadržaj nastao u suradnji s Vindijom.