Gastro test

Ako vam je dosta krafni, zanimat će vas to da je u Bread Club stigao Tiramisu tart. Probali smo ga

Tim poznate craft pekarnice ponudi je novi twist na klasičnu slasticu

FOTO: privatna arhiva

Možda vam se učinilo da vas krafne ovih dana (točnije, od sredine siječnja) spopadaju sa svih strana, a mi smo tu da vam kažemo da niste jedini; nalaze se čak i na billboardima. Nismo sigurni zašto su krafne u posljednjih nekoliko sezona postale toliko popularne da za njih postoji lista čekanja, ali jedan od razloga bi svakako mogla biti njihova sve kreativnija punjenja. Bilo kako bilo, ako vam je krafni već pomalo dosta, a svejedno ste raspoloženi za kakvu finu craft slasticu, mogli biste se uputiti u neku od Bread Club poslovnica. U svoju su ponudu nedavno uveli Tiramisu tart, koji predstavlja twist na klasičnu talijansku slasticu slasticu, a mi smo ga, zasićeni krafnama, odlučili otići isprobati.

Tiramisu tart (3,50 €)

Darko Kušić, glavni i odgovorni pekar/slastičar iz tima, prethodno nas je kratko uveo u kontekst slastice; tiramisu su već dugo htjeli uvrstiti u ponudu, ali prvo je valjalo savladati proizvodne izazove. “Čokoladno lisnato tijesto koristimo u obliku tarta, lagano gorkasto i punog kakao okusa pokazalo nam se kao idealna podloga. Savojarde (piškoti) smo izbacili jer nam se nisu nikako uklapali, tiramisu se uvijek pravi dan unaprijed tako da keksi omekane stajanjem”, rekao nam je. Umjesto njih, dodaje, odlučili su se za francusku kremu koju oni još zovu marmelada od mlijeka; mlijeko, vrhnje i šećer se kuhaju do željene gustoće a zatim se definira okus po želji , u ovom slučaju su to kava i rum.

“Druga krema se u originalu pravi od jaja, šećera i mascarpone sira koji se ne obrađuju termički, i sama krema je jako pufasta i lagana a opet bogata. Naravno, moramo zbog sigurnosti termički obraditi sve kreme tako da smo napravili slastičarsku kremu sa puno većim postotkom žumanjka i mascarponea”, pojašnjava Kušić i dodaje da se ta krema onda kasnije umiksava sa šlagom. Konačno, u tart se prvo ulije marmelada od kave, zatim mascarpone krema pa se sve obilno posipa kakao prahom.

O teoriji, dakle, mi više ne trebamo dodati ništa, možemo vam iz prve ruke samo potvrditi da je ova slastica doista toliko ukusna koliko i zvuči. Super nam je bilo prhko čokoladno tijesto s intenzivnim okusom kakaa, a najveća pohvala ide tome što, unatoč dvjema bogatim kremama, generalni dojam nije da je ovaj tart presladak, dapače, jako je lijepo balansiran. Cijena od 3,50 eura nije niska, ali kad znate što sve stoji iza pripreme, malo ja jasnija. Osim toga, ovaj tart za desert bez problema mogu podijeliti i dvije osobe.

Za kraj, unatoč našem uvodu, moramo reći da na kraju nismo odoljeli probati i svježe pečene krafne na koje smo u Bread Clubu naišli. Odabrali smo onu s Kinder Bueno punjenjem (2,90 eura), odnosno prefinom kremom s lješnjacima i po tko zna koji put zaključili da za dobru krafnu (koja nije niti premasna niti preslatka) uvijek imamo mjesta. U ponudi ih imaju još samo do sutra, pa požurite.

Bonus krafna Kinder Bueno (2,90 €)