Gastro vodič

Kako napraviti mekana pahuljasta bao buns peciva kuhana na pari u samo 5 koraka

Imamo i vege varijantu

FOTO: shutterstock

Mekana pahuljasta bao buns peciva – još poznata i kao gua bao – vrsta je peciva koje potječe iz Fujianese kuhinje u Kini. Također je popularan snack u Singapuru, Tajvanu, Maleziji, Filipinima i kineskoj četvrti Nagasaki u Japanu. Možete napraviti bao buns peciva u samo pet koraka uz naš jednostavan recept.

Ova fluffy kineska peciva još su ukusnija kad su punjena ljepljivom svinjskom potrbušinom, a mogu se napraviti i u još zdravijoj, vegeterijanskoj varijanti. Nakon što ih isprobate, nećete moći prestati razmišljati o njima do sljedećeg puta. Bao buns su začarani krug sreće za sve ljubitelje azijske kuhinje. Donosimo recept za obje varijante u nastavku.

Jednostavni bao buns recept

Isprobajte ovaj klasični bao buns recept i uživajte u ukusnoj večeri u stilu ulične kineske hrane. Pripremili smo popis za kupovinu kako biste u trgovini lako pronašli sve sastojke koji su vam potrebni za pripremu ovih ukusnih pahuljastih peciva. Osim namirnica, potrebna će vam biti: košara za parenje, lonac, zdjela, lim za pečenje i masni papir.

Bao buns (10 komada) sastojci:

  • 1 x 7g vrećica suhog kvasca
  • 450 g glatkog bijelog brašna za kruh, plus još malo za posipanje
  • 50 g nerafiniranog šećera u prahu
  • 1 žličica soli
  • 225 ml tople vode
  • masni papir za pečenje ili biljno ulje

1. Napravite tijesto

Napunite vrč s 225 ml tople vode i umiješajte kvasac. Pomiješajte 450 g glatkog brašna i 50 g šećera u prahu u posudi za miješanje. Dodajte tekući dio i miješajte drvenom kuhačom da napravite tijesto. Ako vam se čini da je malo suho, dodajte još vode. Izbacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite 10 minuta dok ne postane elastično.

bao buns recept za tijesto
shutterstock

2. Pustite nek tijesto nabubri

Vratite kuglu tijesta u zdjelu za miješanje i pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavite sa strane da se diže na toplom mjestu oko 1 sat, ili dok se ne udvostruči. U međuvremenu izrežite kvadrate veličine 20 x 10 cm od neljepljivog papira za pečenje. Ostavite sa strane dok ne zatreba.

bao buns tijesto
shutterstock

3. Podijelite tijesto

Nakon dizanja, podijelite tijesto na 10 loptica jednake veličine. Možete izvagati kompletnu količinu tijesta pa podijeliti na 10 i vagati svaku kuglicu posebno. Na veliki lim stavite neljepljivi papir za pečenje pa razvaljajte svaku kuglicu u ovalni oblik, oko 12 cm duljine i 9 cm širine.

bao buns kuglice
shutterstock

4. Oblikujte bao buns

Ovdje imate dvije opcije – razlika je u korištenju ulja ili samo masnog papira.

A) Svaki razvaljani komad tijesta pokrijte pripremljenim kvadratom neljepljivog papira i presavijte ga na pola, stavljajući papir između kao da radite sendvič. Zatim sve prebacite na drugi kvadrat papira.

B) Premažite površinu razvaljanog komada tijesta maslinovim uljem, a na sredinu stavite štapić i preklopite tako da nauljena strana bude s unutrašnje strane preklopa. Pažljivo izvucite štapić, a onda postupak ponovite s preostalim komadima tijesta.

Rasporedite kiflice u veliki lim za pečenje pazeći da se ne dodiruju međusobno. Lagano prekrijte bunse prozirnom čistom krpom i ostavite da se dižu na toplom mjestu još 30 minuta ili dok ne nabubre i ne narastu.

Parenje bao buns peciva

5. Parenje bao buns peciva

Za parenje bunsa vam je potreban lonac i košara za parenje koja lijepo sjeda odozgora na rub lonca. U loncu zakuhajte vode toliko da ključanjem voda ne dodiruje posudu za parenje. Bunse stavljajte s papirom za pečenje da ih je lakše vaditi i da se ne zalijepe. Napunjenu poklopljenu posudu za parenje stavite na lonac s ključalom vodom. Pecite ih na pari (u serijama), razmaknute 3 cm jedan od drugog, 9 do 11, a maksimalno 15 minuta ili dok ne nabubre i ne budu kuhani do kraja. Pažljivo izvadite bao buns iz košare i stavite ih na tacnu.

bao buns recept parenje
shutterstock

Dodatni savjeti:

  • Da biste aktivirali kvasac u prvom koraku, voda bi trebala biti samo topla, a ne vruća. S prevrućom vodom riskirate da tijesto ne uspije narasti. Mjesto u kuhinji u blizini pećnice idealno je za dizanje tijesta.
  • Za pripremu tijesta unaprijed, pomiješajte kvasac s hladnom vodom umjesto s toplom. Zamijesite kao i prije, zatim stavite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite preko noći. Tijesto će se polako dizati. Zagrijte na sobnu temperaturu 20 minuta prije oblikovanja i dizanja.
  • Idealan način kuhanja bao bunsa je u naslaganim bambusovim posudama za kuhanje na pari u kineskom stilu. U suprotnom, metalno kuhalo za kuhanje na pari je sasvim u redu – kuhajte ih naizmjenično, dok jedete prvu turu, nek se druga tura već pari.
bao buns peciva na pari
shutterstock

Bao buns recepti za punjenja

Tradicionalna bao buns peciva punjena su začinjenom svinjskom potrbušinom, ali vi se, naravno, možete odlučiti za biljnu alternativu sa mrkvom, slatkim namirnicama ili slanim tempehom koristeći omiljenu metodu kuhanja tempeha: kuhanje na pari, mariniranje i pečenje. Marinirani, pečeni tofu također bi bio ukusna opcija.

Bao buns s tempehom

Prvo nasjeckajte tempeh, a zatim ga kuhajte na pari. Kuhanje tempeha na pari prije pečenja na tavi pomaže mu da upije marinadu i da mu da dodatni okus. Kuhajte kocke na pari 10 minuta, a dok se kuhaju pripremite marinadu od jednostavne mješavine tamari ili soja umaka, rižinog octa, javorovog sirupa, maslinovog ulja i srirache.

Kuhane kocke tempeha prelijte marinadom i ostavite da se natapaju barem 30 minuta. Marinirane kocke raširite na pleh obložen papirom za pečenje i prebacite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva 10 minuta. Nakon 10 minuta izvadite ih iz pećnice i još malo premažite marinadom preko kockica. Pecite još 10 minuta, dok kockice ne pougljene po rubovima.

Bao buns se obično poslužuju s tanko narezanom mrkvom i/ili krastavcem, svježim cilantrom ili mentom, avokadom, čilijem i sjemenkama sezama. Nekoliko ukiseljenih jalapeñosa ili kiselih krastavaca također izvrsno odgovaraju. Puhlice punite nadjevom čim izađu iz kuhala na pari, jer su najbolje kad su tople i mekane. Prelijte ih dodatnom marinadom od tempeha, ili umakom od soje ili tamarijem, i velikom količinom soka od limete, i uživajte!

Bao buns s mesom

Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite gotova glazirana svinjska rebra u veliki lim za pečenje, prema uputama na pakiranju, i pecite 20 minuta ili dok ne postane ljepljivo i zlatno. Pomoću 2 vilice odvojite meso od kostiju i isjeckajte. Bacite kosti. Nadjenite nasjeckanu svinjetinu, 3 sitno nasjeckana mlada luka, 1/4 prepolovljenog i sitno narezanog krastavca, šaku lišća korijandera i 100 g slanog mljevenog kikirikija.

bao buns s mesom
shutterstock

Bao od ukiseljene mrkve

Narežite ili grubo naribajte 2 srednje mrkve i pomiješajte ih u zdjelu s 2 žlice rižinog vinskog octa, 1 žlicom vode, prstohvatom soli i 1 žličicom šećera. Ostavite da se marinira 15 minuta, zatim dobro ocijedite. Koristite umjesto ili zajedno s narezanim krastavcem za slatkoću i teksturu.

Bao od patke i graha

Skuhajte hrskavu aromatičnu polu-gotovu patku prema uputama na pakiranju. Grubo narežite, uklonite kosti, i nadjenite u bao buns peciva s nasjeckanim mladim lukom, kikirikijem, blanširanim klicama graha i hoisin umakom.

Bao od manga i ananasa

Bao peciva ne moraju biti slana; slatke verzije su također ukusne. Narezani ananas i mango pospite smeđim šećerom i kuhajte dok se ne karameliziraju. Stavite voće u peciva kuhana na pari sa sladoledom od vanilije i prelijte slanim karamel umakom.