Gastro report

Bili smo na ručku u Ficleku koji je prepun svaki dan. Vrijednost za novac je dobra, uz manje probleme

Kušali smo jedno predjelo i dva glavna jela

FOTO: privatna arhiva

Kroz našu novu rubriku S1 Gastro report obilazimo popularne restorane u Zagrebu i okolici te donosimo naše iskrene dojmove vezane uz kvalitetu usluge, ponude hrane i, konačno, vrijednosti za novac

O Ficleku, restoranu tradicionalne hrane smještenom u ulici Pod Zidom, pisali smo čim se otvorio. Njegov nas se suvremeni, vrlo pažljivo i originalno osmišljeni interijer odmah dojmio, no moramo priznati kako smo se bojali da bi mogao pasti u poznatu zamku restorana koji lijepo izgleda, ali koji kuhinjom neće moći konkurirati svim onim starim zalogajnicama koje Zagrepčani toliko vole. Nekoliko godina kasnije, mnoga su takva mjesta ili podlegla ekonomskoj krizi ili su se zbog nedostatka radne snage srozala u kvaliteti. U Ficleku je, s druge strane, svakog dana u vrijeme ručka uobičajeno da se na slobodni stol mora čekati. Isto se dogodilo i nama kad smo ga posjetili usred radnog dana; ponudili su nam mjesta za šankom, no imali smo sreće i manji se stol oslobodio već kroz nekoliko minuta.

Čim smo sjeli za stol dobili smo meni i, što posebno cijenimo, čašu i bocu obične vode koja se ne naplaćuje. Simpatičan nam je bio i odabir domaće zabavne glazbe. Inače je ne preferiramo u restoranima, ali ona ovdje, učinilo nam se, ima funkciju ‘suprotstavljanja’ glossy interijeru, da vas podsjeti da ste ipak došli na faširance, puricu s mlincima ili paprikaš umjesto na sushi ili jaja benedict.

Trganci sa šumskim gljivama (9,80 €) privatna arhiva

Između predjela koja uključuju razne ‘ficleke na daskicama’ (kuhanu šunku, mast s lukom i paprikom, buđolu, pečenicu, miks sireva …), mi smo se ovaj put ipak odlučili podijeliti nešto konkretnije, što će jasnije ukazati na to kako se u Ficleku kuha. Štrukli, grenadir marš i salata s tafelšpicom samo su neka od jela koja nude u sekciji toplih predjela. Nas su najviše privukli trganci sa šumskim gljivama, o kojima smo već u više navrata slušali hvalospjeve. Na prvi smo problem, međutim, naišli kad smo jelo čekali gotovo 40 minuta, što nam nužno ne bi bio problem da smo na to bili upozoreni ili da smo barem, prilikom njegovog donošenja dobili kakvu ispriku ili objašnjenje.

Porcija je zbilja obilna (kao, uostalom, i sve ostale koje smo kušali ili vidjeli na susjednim stolovima), a cijena od 9,80 eura korektna. No, već na prvi pogled nam je bilo jasno da nismo dobili trgance već krpice, što nismo posebno zamjerili, ali što, eto, ne možemo ne primijetiti. Umak od šumskih gljiva – kojih ima mnogo i koje su zbilja raznovrsne – bio je pun okusa i perfektno začinjen. Ipak, neke su gljive bile vrlo neugodne, sluzave teksture, dok su poneke, pak, upile apsolutno previše tekućine. Osobno bismo preferirali da su zato sve bile više zapečene na tavi, ali ponavljamo, umak je bio toliko ukusan, a tijesto skuhano školski al dente, da bismo ovo jelo vjerojatno ipak naručili ponovno. Do trenutka kad su nam stigla glavna jela, bilo je prošlo već više od sat vremena otkako smo sjeli.

Pohani picek (9,60 €) i rizi bizi (3,90 €) privatna arhiva

Odabrali smo njihove klasike, pohanog piceka s prilogom rizi bizija (9,60 eura + 3,90 eura za prilog) i sarmu s prilogom pirea od krumpira (10,60 eura). Ponovno, porcije su vrlo obilne, a cijene primjerene današnjoj ekonomiji. Pohanu piletinu ne možemo opisati drugačije nego fantastičnom; meso je sočno, a poh savršeno ukusan. Rizi bizi nas nije toliko oduševio, pamtimo i bolje, kremastije, ali ne možemo reći ni da je bio loš. Sarma je također odrađena prema svim pravilima struke; meso je rahlo, kupus taman dovoljno kiseo, a pire od krumpira fino začinjen, lijepo kremast i podatan na nepcu.

Sarma, pire krumpir (10,60 €) privatna arhiva

Za deserte koji, između ostalog uključuju kaiseršman, knedle i šufundle, ovaj nam put nije ostalo mjesta. Ako ih želite probati, vjerojatno ćete morati preskočiti predjelo. Moramo pohvaliti vrlo dobar izbor pića redom hrvatske proizvodnje; od solidnih vina kuće na čaše, preko pjenušaca i tzv. Ficlek mikseva (škropec, špricer, gemišt), do prirodnih sokova iz OPG-ova. Ostaje nam još reći da smo pri plaćanju računa ipak dobili kratku ispriku za dulje vrijeme čekanja i da je osoblje generalno bilo vrlo ljubazno. A unatoč spomenutim problemima, razumijemo zašto je Ficlek toliko popularan i svakako ga planiramo posjetiti još koji put kad se zaželimo fine domaće hrane.

Info card

Ime: Gostionica Ficlek
Adresa: Pod zidom 5
Kontakt telefon/društvene mreže: 0994958909/Instagram
Raspon cijena: od 8,9 do 15,8 eura za glavna jela
Pića: kućna i buteljirana vina domaćih proizvođača, rakije, pjenušci, točeno pivo, domaći sokovi