Gastro vijest

Burgeraj uvodi svoj domaći sladoled u tri okusa. Onaj od ruže i rabarbare je dosta genijalan

Garden Rose, Choco Stout te Mango Sticky Rice

FOTO: Zvonimir Ferina

Burgeraj je apsolutni fenomen zagrebačke gastronomske scene. Kad su prije točno 10. godina otvorili, u gradu su se gotovo isključivo pekli XXL burgeri s niskokvalitetnim sastojcima. Burgeraj je, pak, domaću publiku upoznao s konceptom kompaktnog smash burgera, za koje nisu koristili gotove umake ili industrijske pljeskavice, već su sve što su mogli svakodnevno radili sami.

Kroz godine su stekli pomalo kultni status među brojnim vjernim gostima, ali su se isto tako suočavali s kritikama, u prvom redu vezanim upravo uz veličinu burgera, a ponekad i zato što ponudu ne mijenjaju gotovo nikad. Pa ipak, danas, mnogo godina kasnije, svi u gradu nastoje početi raditi smasheve, ali ih još uvijek nitko ne radi ni približno toliko dobro. A Burgeraj, koji se od nedavno nalazi na novoj lokaciji, u Vlaškoj 35, radi bolje nego ikad.

Zvonimir Ferina

Priča o beskompromisnosti vlasnika kad je u pitanju ono što nude trebala je poslužiti kao uvod za vijest o tome da od svibnja uvode svoj domaći sladoled. Kad znate koliko minuciozno pristupaju svemu što rade, onda znate i da će taj sladoled vrlo vjerojatno biti jedan od boljih u gradu. Premijerno smo ga imali prilike probati na proslavi rođendana Burgeraja, gdje su nas vlasnici kratko uputili u kontekst njegovog nastanka. Ideja se rodila još 2019., i od prvog je dana bila precizna. Htjeli su stvoriti ultra kremasti, bogati, hedonistički sladoled, zbog čega brend i nosi naziv Krema, a njegov vizual izgleda baš kao da ste prstom prošli po slasnoj kremi.

Zvonimir Ferina

Sladoled u potpunosti rade sami, do mjere da neke od sastojaka nabavljaju iz vlastitog vrta. Generalno vode računa o tome da sastojci budu što prirodniji, da okusi budu što zanimljiviji, a naglašavaju jedino da oni nisu namijenjeni djeci, budući da uglavnom sadrže alkohol. Ovisno o interesu, ponudu sladoleda će širiti (poštujući sezonalnost), ali za početak su startali s tri okusa; Garden Rose od ruže i rabarbare iz vrta kojim odaju počast Istri u kojoj redovito borave, Choco Stout inspiriranu zagrebačkom craft scenom (i sami u ponudi oduvijek imaju samo craftice) te Mango Sticky Rice koju predstavljaju kao hommage Aziji s kojom su posljednjih godina posebno fascinirani.

Zvonimir Ferina

Probali smo sva tri okusa i uopće ne znamo s čime bismo ih mogli usporediti da dobijete barem približni dojam. Da, baza je zaista nevjerojatno kremasta, ali okusi dodataka su toliko nekonvencionalni i slojeviti da smo sigurni da ćemo ih morati probati još nekoliko puta prije nego što ih u potpunosti budemo mogli smjestiti. Trenutačno blagu prednost dajemo sladoledu od ruže s džemom od rabarbare, ali ne bi nas začudilo da mišljenje o favoritu mijenjamo iz posjeta u posjet. Sve u svemu, odavno znamo da nitko ne radi burgere bolje od Burgeraja, ali da će podići ljestvicu i kad je riječ o pripremi sladoleda, to ipak nismo očekivali.