Gastro užitak

Originalni talijanski recept za špagete carbonara bez vrhnja. Gotov je u 15 minuta

Vegetarijanci mogu eksperimentirati s pečenom artičokom

FOTO: shutterstock

Originalni carbonara recept pravi se na tradicionalni talijanski način, bez ijedne kapi vrhnja. Kremoznost se gradi isključivo s jajima i sirom kako bi se dobio slastan, sočni umak carbonara.

Carbonara se najviše povezuje s Rimom i regijom Lazio, no kao i s mnogim talijanskim jelima, u Italiji njezino podrijetlo izaziva mnogo nagađanja i rasprava. Neki ga povezuju s tjesteninom cacio e uova, napuljskim jelom od tjestenine pomiješanom s otopljenom svinjskom mašću, tučenim sirovim jajima i sirom, kako je dokumentirano u napuljskoj kuharici Ippolita Cavalcantija iz 1839. godine.

Budući da naziv dolazi od riječi carbonaro, “plamenik ugljena”, neki vjeruju da su ovo jelo stvorili muškarci koji su dugo radili na otvorenom kao izdašan obrok koji se lako priprema. Drugi ga povezuju sa savezničkim oslobađanjem Rima 1944., kada su američki vojnici donosili svoj dnevni obrok jaja i slanine u lokalne restorane kako bi ih dodali ograničenom talijanskom jelovniku.

Postoje li špageti karbonara za vegeterijance?

Špageti karbonara su i dalje iznimno popularno jelo ne samo u Italiji nego i u cijelom svijetu, koje je podložno stalnim izmjenama. Carbonara vam omogućuje stvaranje različitih varijacija izvornog recepta. Vegetarijanci bi se mogli zabaviti eksperimentirajući s pečenom artičokom umjesto slanine, dok bi se ljubitelj morskih plodova mogli odlučiti za pirjane škampe. Ljubitelj mesa mogli bi čak recept za carbonaru nadopuniti s leftover hranom s roštilja, pa time pridonijeti smanjenju bacanja hrane. Opcija je mnogo. Također možete napraviti izvrsnu varijantu carbonare sa različitim začinima i crnim paprom.

Ukratko: carbonara recept je doista globalno poznat, a u pravom duhu Italije, dobro nahrani i povezuje ljude. U nastavku donosimo recept za originalnu talijansku carbonaru.

Špageti carbonara bez vrhnja

Ako ste ikad imali priliku probati umak carbonara po originalnoj talijanskoj recepturi, sigurno ste se oduševili koliko je kremast da biste pomislili da u njoj ima dosta vrhnja. I doista, ima puno recepata za špagete karbonara koji “varaju” dodavanjem vrhnja. No, mi se držimo originalnog.

Napomena za ekonomičnost – koristite slaninu umjesto guancialea i parmezan umjesto parmigiano reggiana za vrlo respektabilnu verziju carbonare na koju će Talijani ipak biti ponosni. Ali samo nemojte dodavati vrhnje!

Carbonara recept

Ovaj recept za špagete carbonara priprema se bez vrhnja, na autentičan, tradicionalan način. Potrebno vam je samo jaje, sir i malo škrobne vode za kuhanje tjestenine. 15 minuta kasnije, ovo je prizor koji će se naći pred vama. I natjerat ćete 60 milijuna Talijana da zasjaju od ponosa.

špageti carbonara recept
shutterstock

Potrebni sastojci:

  • 100 g guanciale ili pancete
  • 50 g pecorino sira u komadu
  • 50 g parmezana u komadu
  • 3 velika jaja
  • 350 g špageta
  • 2 debela češnja češnjaka, oguljena i ostavljena cijela
  • 50 g neslanog maslaca
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Postupak:

  1. Stavite veliki lonac vode da prokuha.
  2. 100 g pancete sitno nasjeckajte, prije toga skinite koru. Sitno naribajte 50 g pecorino sira i 50 g parmezana i pomiješajte.
  3. Umutite 3 velika jaja u zdjelu srednje veličine i začinite s malo svježe naribanog crnog papra. Ostavite sve sa strane.
  4. U kipuću vodu dodajte 1 žličicu soli, 350 g špageta i kada voda ponovno zakipi, kuhajte na laganoj vatri, poklopljeno, 10 minuta ili dok nisu al dente.
  5. Oštricom noža zgnječite 2 oguljena debela češnja češnjaka u komadu.
  6. Dok se špageti kuhaju popržite pancetu s češnjakom. Stavite 50 g neslanog maslaca u veliku tavu ili wok i, čim se maslac otopi, dodajte pancetu i češnjak.
  7. Ostavite da se kuha na srednjoj vatri oko 5 minuta uz često miješanje dok panceta ne postane zlatna i hrskava. Češnjak je sada pustio svoju aromu, pa ga izvadite šupljikavom žlicom i odložite.
  8. Smanjite vatru ispod pancete. Kada je tjestenina gotova, izvadite je iz vode vilicom ili hvataljkom za tjesteninu i stavite u tavu s pancetom. Ne brinite ako malo vode padne i u tavu (želite da se to dogodi) i nemojte još prolijevati vodu od tjestenine.
  9. Pomiješajte veći dio sira s jajima, a malu šaku ostavite za kasnije posipanje.
  10. Tavu sa špagetima i pancetom maknite s vatre. Sada brzo ulijte jaja i sir. Pomoću hvataljki ili dugačke vilice podignite špagete tako da se pomiješaju sa smjesom od jaja, koja će se zgusnuti, ali se ne pretvara u kajganu, već je sve pomiješano i kremasto. Voda za tjesteninu može se uliti dok špagete prebacujete u vruću tavu. Sve se pomiješa kako bi se dobio lagani, svilenkasto glatki umak.
  11. Dodajte još vode za kuhanje tjestenine kako bi ostala sočna (nekoliko žlica bi trebalo). Ne želite da bude mokro, samo vlažno. Po potrebi dodajte malo soli.
  12. Pomoću vilice s dugim zupcima uvrnite tjesteninu na tanjur ili zdjelu za posluživanje. Poslužite odmah uz malo posipanja preostalim sirom i crnim paprom. Ako se jelo ipak malo osuši prije posluživanja, dodajte još malo vruće vode za tjesteninu i sjajna sočnost će ponovno oživjeti.
carbonara originalni recept
shutterstock