Vikend recept

Ovakav još niste probali. Donosimo predobar recept za cheesecake s jogurtom i narančom

Za njega je zaslužna Ana Raguž s bloga Tirkizna

FOTO: tirkizna

Kad god pomislimo da bismo mogli napraviti pauzu od cheesecakea, pojavi se neka njegova nova inačica koja nas uvjeri u suprotno. Nakon mramornog i Mojito cheesecakea, na red je došao i onaj s kombinacijom jogurta i naranče. Recept smo pronašli kod Ane Raguž s bloga i Instagram profila Tirkizna, a između ostalog, svidio nam se i zato što priprema zbilja nije zahtjevna. Kako pripremiti ovu ukusno i osvježavajuću slasticu, provjerite u nastavku.

Cheesecake s jogurtom i narančom

tirkizna

Sastojci

Podloga od keksa

200 g Gran Cereale keksa (vrsta po želji)
100 g maslaca
1 žlica meda

Krema

375 g grčkog jogurta
200 g Philadelphia sira
100 g šećera u prahu
sok jedne naranče
korica jedne naranče
150 ml slatkog vrhnja
4 listića želatine

Preljev od milerama

300 g milerama
3 žličice šećera u prahu
1 listić želatine

Preljev od naranče

1 naranča
70 g šećera
1 listić želatine

Priprema

1. Za podlogu usitnite kekse u blenderu, dodajte rastopljeni maslac i med te sve lijepo sjedinite. Pripremite kalup od 20 cm, obložite dno papirom za pečenje i u njega utisnite podlogu od keksa. Ostavite u hladnjaku dok ne pripremite kremu.

2. Izmiksajte srednjom brzinom sir, jogurt i šećer u prahu neka se sve lijepo poveže. U zdjelu s hladnom vodom potopite listić po listić želatine. Sok od naranče i koricu od naranče zagrijte u manjem lončiću na vatri, maknite s vatre i u još toplo rastopite ocijeđenu želatinu. Lagano umiješajte u kremu s jogurtom. Od slatkog vrhnja napravite čvrsti snijeg. Dodajte ga žlicu po žlicu u kremu s jogurtom te sa špatulom sve nježno povežite.

Izvadite podlogu iz hladnjaka, (oko obruča stavite acetatnu foliju ako je imate)i ravnomjerno nanesite kremu na podlogu. Ostavite najmanje dva sata u hladnjaku dok ne nanesete preljev od milerama.

3. Listić želatine potopite u zdjeli hladne vode. Izmiksajte mileram sa šećerom. Odvojite jednu žlicu, stavite u mali lončić i rastopite na laganoj vatri. Maknite s vatre, ocijedite želatinu od viška vode i umiješajte u topli mileram. Povežite s ostatkom kreme od milerama i šećera. Sve dobro pomiješajte da se sjedini. Izvadite cheesecake iz hladnjaka i prelijte kremom od milerama. Ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati, a najbolje preko noći da se dobro stisne.

4. Za preljev od naranče, prvo potopite listić želatine u zdjelu hladne vode. Ogulite jednu naranču, usitnite na srednje komade i stavite sa šećerom u lončić na laganu vatru. Miješajte na laganoj vatri dok se naranča ne raspadne. Maknite s vatre, procijedite od komadića i u još toplo umiješajte želatinu koju ste ocijedili od viška vode. Ohladite na sobnoj temperaturi.

5. Izvadite cheesecake iz hladnjaka, stavite ga ukrasni tanjur ili na stalak za tortu. Ukrasite preljevom od naranče.